Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a declarat, recent, că nu consumul este pericolul, ci faptul că este o sursă de transmitere. „Este vorba despre un pericol economic. Este o potențială sursă de transmitere a bolii. Imaginați-vă că un cetățean merge în Deltă, ia o pulpă de porc infestată și o duce la Timișoara. Prin cine știe ce întâmplare, ajunge să fie introdusă, chiar și numai o bucățică, la Smithfield la Timișoara. Acolo sunt 1,2 milioane de porci. Realizați ce tragedie ar fi să intre virusul acolo?”, a spus Brănescu. Președintele ANSVA a adăugat că se vor lua măsuri drastice, dar nu trebuie exagerată panica. El spune că în gospodăriile populației sunt 1,8 milioane de porci. Și că, evident, nu se va pune problema sacrificării lor.
Dezvăluirea revoltătoare a unui măcelar înainte de Sărbători: „Când vedem cancer în carnea de porc…”
Din nefericire primele semne ale bolii la animal se observa extrem de greu, iar boala odata contactata duce la deces, din cauza faptului ca nu are inca un tratament.
Pe masura ce boala evolueaza insa, din ce in ce mai multe indicii isi fac aparitia. Iata care sunt semnele bolii:
– febra ridicata, de 40 – 42 de grade;
– inrosiri ale pielii in special in varful urechilor, la coada si pe piept;
– pierderea poftei de mancare;
– pierderea capacitatii de a merge. De regula porcii isi pierd coordonarea motrica cu 24 – 48 de ore inainte de deces;
– stari de voma si diaree;
– scroafele care asteapta pui avorteaza.
De precizat ca in maxim 20 de zile de la imbolnavire animalele mor.
Pesta porcina africana este provocata de un virus care se transmite extrem de usor si pentru care, din pacate, nu exista tratament sau vaccin.
Citeşte şi Ce se întâmplă în corp când mănânci carne de porc
Odata contactata boala, rata mortalitatii in randul exemplarelor afectate este de 100%. Exista insa riscuri pentru om?
Sorin Minea, medic veterinar, a declarat ca virusul pestei porcine nu afecteaza omul si ca cei care consuma carne de porc infestata sunt in afara oricarui pericol.
„Pesta porcina africana este, intr-adevar, cea mai grava boala a animalelor pe care eu o stiu. E considerata boala exotica. Are o mare caracteristica.
„Se ia de la un animal la altul in proportie de 100%. De ce nu se face vaccin? Virusul nu creeaza anticorpi. Necreand anticorpi, nu se poate vaccin fiindca vaccinul se bazeaza pe anticorpi. Sacrificarea- alta sansa nu exista.
„Virusul pestei porcine nu are nicio legatura cu omul, nu se intampla absolut nimic. Daca un cetatean mananca carne de porc infestat nu se intampla absolut nimic”, a explicat Sorin Minea.