Cum recunoști uleiul de măsline extra virgin. Ce produs merită să cumperi de la raft

Uleiul de măsline este unul dintre acele ingrediente care nu doar dă gust preparatelor, dar face și minuni pentru sănătate. Folosit în mod constant, are efecte antiinflamatorii, antioxidante și ajută la prevenirea unor probleme de sănătate. Așadar, adăugând ulei de măsline în alimentație, poți contribui simplu și eficient la o viață mai lungă și mai sănătoasă.
Alina Costache
30 ian. 2025, 21:21
Cum recunoști uleiul de măsline extra virgin. Ce produs merită să cumperi de la raft

Dacă vreți să beneficiați de toate avantajele unui ulei de măsline extra virgin pentru sănătate, este esențial să alegeți un produs care conține componentele naturale necesare pentru a aduce aceste beneficii.

Mai jos, vă prezentăm cele mai importante 5 trucuri de care se folosesc experții când aleg un ulei de măsline care să le optimizeze sănătatea.

Căutați eticheta pe care scrie ulei de măsline extra virgin

Magazinele vând adesea ulei de măsline, ulei de măsline virgin și ulei de măsline extra virgin. Toate aceste uleiuri au un conținut similar de grăsimi; totuși, uleiul de măsline extra virgin este cel mai puțin procesat și păstrează cele mai mari cantități de fitonutrienți care luptă împotriva bolilor.

De aceea, asigurați-vă că alegeți întotdeauna un produs care poartă eticheta „ulei de măsline extra virgin”.

Citește și: Ce ingrediente conține Hâtz Pizza a lui Dorian Popa. O nutriționistă celebră trage un semnal de alarmă: „Mai că mă cuprind fiorii”

Ulei de măsline extra virgin presat la rece

Pe etichetă căutați termeni precum „presat la rece” sau „presat cu un expulzor”, când alegeți un ulei de măsline. Acești termeni se referă la modul în care uleiul este extras din măsline. Uleiurile presate la rece sau cu autorul unui expulzor se obțin prin presarea fizică a măslinelor la temperaturi joase. Acest proces păstrează integritatea nutrițională a uleiului.

Unele uleiuri sunt extrase folosind substanțe chimice xtrem de cancerigene, precum hexanul și, la temperaturi înalte, compușii benefici din uleiul de măsline se degradează și contribuie la apariția bolilor, atenționează specialiștii.

Sticlă de culoare închisă

Sticla nu conține disruptori endocrini, substanțe chimice degajate de sticlele de plastic. Pentru a păstra uleiul de măsline pur și liber de toxine dăunătoare, alegeți ulei de măsline ambalat în sticlă.

Sticla de culoare închisă este deosebit de importantă, deoarece expunerea la lumină este un factor principal care degradează uleiul de măsline.

Alegeți ulei de măsline ambalat în sticlă de culoarea ambrei sau verde închis pentru a menține calitatea uleiului.

Regula „12-18 luni de la data recoltei”

Ideal, sticla de ulei de măsline va indica data recoltei. Ar trebui să folosiți uleiul în termen de 12-18 luni de la data recoltei, așadar, căutați o sticlă cu o dată de recoltare recentă.

Acesta este intervalul de timp ideal de consum, înainte ca anumiți compușii polifenolici să înceapă să se degradeze. Presupunând că uleiul a fost depozitat corespunzător, adică într-o sticlă de sticlă de culoare închisă, la o temperatură rece, de aproximativ 21°C, dar și închis etanș, pentru a evita expunerea la oxigen.

Deși unele cercetări sugerează că uleiul de măsline poate fi utilizat și după această perioadă, acest lucru se întâmplă doar când condițiile de păstrare ale uleiului au fost strict reglementate, inclusiv în timpul transportului și depozitării în magazin.

Deoarece acest lucru este imposibil de știut când cumpărați uleiul de măsline din magazin, este mai bine să respectați regula de 12-18 luni de la data recoltei.

Citește și: Ingredientul care se adaugă în clătite în loc de făină. Metoda testată de gospodine care nu dă greș

Căutați un ulei de măsline care să conțină un număr de polifenoli de cel puțin 400ppm

Multe dintre beneficiile pentru sănătate pot fi atribuite conținutului ridicat de fenoli al uleiului de măsline extra virgin. Polifenolii sunt un tip de fitonutrienți, compuși mai mici decât vitaminele și mineralele, care se găsesc în alimentele de origine vegetală.

Toate uleiurile de măsline extra virgine conțin polifenoli, dar anumite tipuri de măsline au concentrații deosebit de ridicate.

Anumite varietăți de măsline, precum coratina, coroneiki, manzanillo și cornicabra, au un conținut polifenolic foarte ridicat. Unele produse de ulei de măsline chiar indică pe etichetă cantitatea de polifenoli din uleiul respectiv.

În general, cu cât numărul de polifenoli este mai mare, cu atât mai bine – echipa Amos Institute amosinstitute.com a descoperit uleiuri de măsline cu un număr de polifenoli de până la 1.000+ppm).

Gustul amărui

Uleiurile de măsline cu un conținut extrem de ridicat de polifenoli sunt amare. Dacă începeți să consumați ulei de măsline cu un conținut ridicat de polifenoli, pe termen lung, papilele gustative se vor adapta și veți învăța să apreciați calitatea uleiului.

Pe măsură ce vă obișnuiți cu acesta, amestecați-l cu alte ingrediente, cum ar fi lămâia, usturoiul și ierburile proaspete, pentru a masca o parte din amărăciune.

Uleiul de măsline care îndeplinește aceste standarde prezentate mai sus este cu siguranță cel mai bun ulei de consumat pentru sănătatea dumneavoastră.

De reținut!

Când este încălzit la peste 195°C, ulei de măsline extra virgin își pierde multe dintre beneficiile pentru sănătate și poate deveni chiar dăunător. Prin urmare, în mod ideal ar trebui să folosiți uleiul de măsline fără a-l încălzi sau să-l utilizați pentru gătit doar la temperaturi scăzute și să alegeți un alt tip de ulei sănătos, pentru a găti la temperaturi mari.

Alte tipuri de ulei obținut din măsline

– Uleiul de măsline virgin este obținut tot prin presare la rece și prin metode mecanice, dar are o calitate ușor inferioară uleiului de măsline extra virgin. Acesta poate avea o aciditate de până la 2% și are defecte senzoriale minore.

– Uleiul de măsline rafinat, care poate fi etichetat ca „intens” sau „blând”, este un ulei de calitate mai scăzută, ce nu poate fi clasificat ca virgin. Acesta trece prin procese chimice pentru a-i elimina mirosul și gustul amărui, iar uleiul rezultat este amestecat cu o cantitate mică de ulei de măsline extra virgin pentru a-i conferi un gust mai plăcut.

– Uleiul din sâmburi de măsline provine din reziduurile rămase după extragerea uleiului virgin, cunoscute sub numele de „pomace”. Aceste reziduuri conțin fragmente de coajă, pulpă și sâmburi, împreună cu o cantitate mică de ulei, care nu poate fi extras prin metode mecanice. De aceea, este necesar un proces chimic și termic pentru a obține acest ulei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Catinca Roman, prima reacție după ce s-a aflat că fiica ei a DISTRUS două apartamente: 'S-au întâmplat niște lucruri...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul