Cum recunoşti un controlor RATB adevărat de unul fals. Vezi INDICIILE

În ultima vreme, în Capitală, controalele pe mijloacele de transport s-au înăsprit, astfel că pentru cine este obişnuit să circule fără bilet, călătoria cu autobuzul sau tramvaiul poate deveni riscantă. Şi pentru că Bucureştiul este împânzit de controlori ai RATB, iar unii ar putea profita de acest fapt, dându-se drept angajaţi al regiei, RTV.NET a aflat CUM POT FI RECUNOSCUŢI CONTROLORII ADEVĂRAŢI DE IMPOSTORI.
Ileana Popescu
07 nov. 2012, 10:12
Cum recunoşti un controlor RATB adevărat de unul fals. Vezi INDICIILE

La prima vedere, cei mai mulţi controlori RATB pot fi uşor identificaţi după ţinută vestimentară. Însă, atenţie, acesta nu este neapărat un criteriu pentru că există şi controlori care efectuează verificări în mijloacele de transport şi în ţinută civilă.

Ţinuta vestimentară a agenţilor de control se bazează pe culori sobre. Aceştia poartă pantaloni sau fuste, după caz, bleumarin sau gri şi/sau sacou în acelaşi ton, precum şi cămaşă albă„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, şeful serviciului de relaţii publice, Brînduşa Raeceanu.

Cum arată o delegaţie autentică a unui controlor RATB

În plus, agenţii de control împuterniciţi să constate şi să sancţioneze contravenţiile din mijloacele de transport în comun se legitimează cu delegaţie şi insignă. „Delegaţia conţine fotografia, funcţia şi numărul de serviciu. Numărul delegaţiei coincide cu numărul de pe insigna ce poartă sigla regiei şi funcţia salariatului în cauză„, a explicat reprezentanta RATB.

În cazul în care un călător are suspiciuni legate de autenticitatea delegaţiei sau a insignei, trebuie să fie atent la câteva semne particulare ale acestora.

Delegaţia unui controlor RATB este confecţionată dintr-un material similar cu cel al cardurilor şi are aplicat un timbru securizat. În cazul în care delegaţia prezentată este din carton şi nu are timbrul securizat, înseamnă că este falsă. Insigna este fabricată din metal, iar numărul de serviciu al salariatului, menţionat pe delegaţie, trebuie să coincidă cu cel inscripţionat pe insignă”, a mai spus Brînduşa Raeceanu.

În afara codului vestimentar şi a delegaţiei şi insignei, echipele de control mai au în dotare şi echipamente electronice, necesare pentru verificarea valabilităţii cardurilor de călătorie.

Controlorii RATB nu sunt împuterniciţi să percheziţioneze călătorii

În cazul în care, în urma unui control în mijloacele de transport, un pasager este prins fără cardul de călătorie, controlorii vor întocmi procesele verbale de constatate, tot în mijloacele de transport, iar pasagerul trebuie să rămână în vehicul până la finalizarea acestora.

Există situaţii când controlorii cer pasagerilor fără bilet să le permită să le verifice genţile sau buzunarele de la haine, pentru a se convinge dac au sau nu un buletinul de identitate. Brînduşa Raeceanu a explicat că „agenţii de control nu sunt împuterniciţi să percheziţioneze călătorii însă, în conformitate cu art. 14 din HCGMB nr. 156/2001, contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. În cazul în care contravenientul refuză să se legitimeze, agentul constatator poate apela la ofiţeri sau subofiţeri de poliţie, ori la cele mai apropiate secţii de poliţie„.

Unde se fac reclamaţii în cazul în care există suspiciuni legate de autenticitatea controlorilor RATB

În situaţiile în care călătorii au suspiciuni în legătură cu identitatea controlorilor RATB sau vor să reclame probleme de comportament ale acestora, pot depune sesizări formulate în scris, la sediul Direcţiei Generale RATB sau al Departamentului Comercial RATB. De asemenea, sesizările pot fi transmise către RATB prin poştă, ori prin poşta electronică la adresele de e-mail [email protected] sau [email protected].

În plus, petiţiile se pot transmite şi completând formularul existent pe site-ul oficial al Regiei: http://www.ratb.ro/sesizari.php.

În urma înregistrării sesizărilor care conţin suspiciuni referitoare la autenticitatea agenţilor de control, petenţii  sunt invitaţi la Serviciul Comercial RATB, unde pot consulta albumele cu fotografiile tuturor salariaţilor ce desfăşoară activitate de control, în vederea identificării celor reclamaţi, precum şi a furnizării de amănunte legate de incidentul petrecut.

CITEŞTE ŞI Biletele unice pentru transportul în comun din Capitală

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre