Cum relatează presa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

Presa internaţională relatează, vineri, despre urmărirea penală a premierului României, Victor Ponta, suspectat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, spălare de bani şi conflict de interese.
Iulian Tudor
05 iun. 2015, 12:46
Cum relatează presa internaţională despre urmărirea penală a lui Victor Ponta

BBC precizează că dosarul se referă la activitatea lui Ponta ca avocat în perioada 2007-2008, în timp ce agenţia elveţiană ATS subliniază că premierul a negat orice implicare în acest caz.

Citeşte şi: Cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta a ajuns la Parlament. Biroul permanent reunit la ora 17.00

Reuters scrie că o anchetă separată, anunţată de DNA vineri, îl vizează pe Victor Ponta pentru conflict de interese în timpul mandatului său de premier. În acest sens, jurnaliştii de la Reuters notează că, în calitate de premier, Ponta l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova.

Procurorii au făcut o serie de reţineri la nivel înalt în ultimele luni în România, care rămâne una dintre cele mai sărace şi mai corupte ţări din Uniunea Europeană, adaugă Reuters, enumerând cazurile cumnatului şi socrului premierului, al lui Liviu Dragnea sau Adrian Năstase, „mentorul lui Ponta”.

Cotidianul francez Le Monde adaugă că România este supusă unei supravegheri stricte de către Uniunea Europeană în ceea ce priveşte corupţia şi independenţa justiţiei, la fel ca Bulgaria, completează  În ultimul său raport de la sfârşitul lui ianuarie, Bruxelles-ul a considerat că România este „pe calea cea bună”, cu unele minusuri. Experţii critică în special absenţa unor „dispoziţii clare referitor la respectarea independenţei puterii judiciare” în codul de conduită al parlamentarilor.

Associated Press subliniază că România şi-a intensificat lupta anticorupţie în ultimele luni. Totodată, agenţia americană relatează că preşedintele Klaus Iohnannis i-a cerut premierului să demisioneze după o întâlnire cu acesta, afirmând că este o „situaţie imposibilă pentru România”.

Ponta a declarat că nu va demisiona, adăugând că doar Parlamentul îl poate demite, continuă AP. Părăsind sediul direcţiei anticorupţie, premierul a declarat că „politica se face în Parlament, nu la DNA”, adaugă şi publicaţia electronică EUObserver.

Publicaţia bulgara Novinite aminteşte şi ea că Klaus Iohannis a solicitat demisia lui Ponta după începerea urmăririi penale împotriva sa.

În acest sens, şi cotidianul britanic The Guardian scrie că preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia premierului, însa acesta a spus că nu va demisiona.

Cotidianul spaniol El Pais aminteşte de scandalurile în care a fost implicat Victor Ponta şi despre criticile dure pe care le-a primit de la UE în privinţa „încălcării sistematice a Constituţiei” în încercarea de a-l suspenda pe fostul preşedinte Traian Băsescu, „marele său rival”.

Şi presa germană a vorbit despre urmărirea penală a premierului român. Die Welt scrie că „Victor Ponta, un fost procuror pe cazuri de corupție, este acuzat, printre altele, de fraudă fiscală și spălare de bani, pe vremea când era avocat în 2007″.

„Procurorii l-au acuzat, de asemenea, de conflict de interese în exercitarea funcției sale ca șef al Guvernului”, mai scrie publicaţia germană.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: Solicit demisia premierului. Victor Ponta: Doar Parlamentul poate să mă demită

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o ”situaţie imposibilă” pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Spynews
Oana Lis, în doliu! Vestea tristă care a răvășit-o pe soția lui Viorel Lis: ”Rămas bun” | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Cele șase zodii care vor avea noroc triplu în următoarele 6 luni. Vine perioada lor de aur, Berbecii și Balanțele, printre cele mai avantajate
Capital.ro
Dispare permisul auto. Se introduce Cardul My Number. Va intra în vigoare din 24 martie 2025
Playtech.ro
Ciclonul Boris își schimbă direcția. Ce județe vor fi afectate de ploile torențiale în următoarele ore
DailyBusiness
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de 60 de milioane de euro. Cât plătește anual pentru asigurarea aeronavelor sale
Adevarul
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii
Spynews
Diandra de la Insula Iubirii și-a recuperat contul de Instagram, când nu mai avea nicio speranță. Ce s-a întâmplat cu profilul ispitei | FOTO
Spynews
De ce l-a acuzat Ema Oprișan pe Răzvan Kovacs că a abandonat-o, de fapt. Fostul concurent de la Insula Iubirii știa prin ce trece soția lui: ”Ajungem să oferim...”
Evz.ro
Zodiile care scapă de singurătate în octombrie. Iubirea este la un pas de ele
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Ce mamă are Livian Pop! Soția lui Nelson Mondialu' a atras toate privirile la nunta fiului ei 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
„Frumoasa noastră fiică ne-a fost smulsă.” La doar 8 ani, Mia și-a pierdut viața din cauza sepsisului. Fetița a fost trimisă acasă de două ori, în ciuda simptomelor grave
Capital.ro
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Ana Bogdan, imagini hot în costum de baie. Îi prieşte viața de femeie singură
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, despre sfințirea mașinilor ca obicei creștinesc
MediaFlux
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...