Mașini de lux furate într-o clipită. Momentul în care hoții, fără să aibă cheie, fură un SUV de pe aleea proprietarului, a făcut înconjurul rețelelor sociale. Ce metodă au adoptat pentru ca planul lor să funcționeze.
Un Rolls-Royce Cullinan, în valoare de 350.000 de lire sterline, a fost furat din Aveley, Essex, oraș din Anglia. O bandă de hoți a folosit o mașină de releu de înaltă tehnologie pentru a păcăli mașina ce urma să fie firată ca să se deblocheze. De aici și până a intra în posesia autovehiculului nu a mai fost decât un pas. Toată operațiunea a durat doar 30 de secunde.
Citește și: Un nou competitor pe piața de ridesharing. Concurează cu Uber și Bolt și își atrage clienții cu mașini Tesla
Imaginile, surprinse de camera de supraveghere a victimei, arată cum un membru al bandei ține în mână o antenă care captează un semnal de la cheia proprietarului. Semnalul, care include un cod de dezarmare a sistemului de securitate al mașinii, este transmis către vehicul.
Semnalul clonat păcălește mașina că are cheia în apropiere și permite deschiderea ușilor. După intrarea în mașină se apasă butonul de pornire și se demarează rapid.
Incidentul s-a produs luni, la ora 4.10 dimineața. Potrivit The Sun, un prieten al proprietarului a declarat că victima a fost uimită de faptul că SUV-ul său, care a costat 350.000 de lire sterline, a fost furat chiar din fața ușii lor.
Poliția din Essex a declarat că problema este în curs de investigare, dar nu a fost făcută nicio arestare, iar mașina nu a fost recuperată. Infractorii folosesc dispozitive electronice pentru a încerca să semnaleze cheia proprietarului vehicului în interiorul casei, care este astfel păcălită să activeze codul său și să deschidă mașina.
Mașinile sunt furate la comandă și sunt expediate din țară în containere, care împiedică localizarea lor de către cei care le urmăresc, în timp ce sunt trimise în străinătate pentru a fi vândute întregi sau pentru piese de schimb.
O altă tactică folosită constă în bruierea de blocare, în timp ce proprietarul apasă butonul și pleacă crezând că mașina este în siguranță. Pentru a preîntâmpina această situație, proprietarii de mașini sunt sfătuiți să păstreze cheile în pungi securizate sau încuiate într-o cutie pentru a bloca semnalele hackerilor.
Conform statisticilor oficiale, peste 130.000 de vehicule au fost furate în Marea Britanie, mulți hoți folosind tactici de „releu” fără cheie. Experții consideră că valul recent este stimulat de costul ridicat al mașinilor second hand și de lipsa pieselor auto. Până la 72% dintre mașinile furate nu sunt recuperate, iar despăgubirile de asigurare costă industria aproximativ 1,5 miliarde de lire sterline.