În definiţia judiciară această metodă este modul prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze, scrie monitorulsv.ro. „Iubitul” le promite victimelor o nouă viaţă, ori chiar că le ia în căsătorie, pentru a le exploata apoi sexual, în multe cazuri în forme groaznice.
Citeşte şi Capturarea muncitorului proxenet, imagini spectaculoase. Bărbatul a fost prins în trafic VIDEO
Aceasta este una din concluziile care reies din analizele efectuate de specialiştii de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Centrul Regional Suceava, în baza cazurilor de trafic de persoane identificate şi confirmate în judeţ.
36 de cazuri de trafic de persoane confirmate de anchete penale în doi ani
Inspectorul principal de poliţie Liliana Orza, coordonatorul Centrului Regional Suceava al ANITP, a declarat că în 2012 în judeţul Suceava au fost identificate 19 victime ale traficului de persoane, iar în 2013 cu două mai puţin – 17. Cifrele par mici, însă este vorba doar de cazurile care s-au confirmat şi au fost urmate de anchete penale, majoritatea finalizate cu condamnări.
Citeşte şi Câţi bani ar putea aduce la bugetul statului legalizarea prostituţiei şi traficul de droguri
Prima concluzie care a reieşit în urma analizării fiecărui caz în parte este că persoanele ajunse sclave în străinătate au în majoritate un nivel de şcolarizare foarte scăzut, până în opt clase absolvite.
„Ca forme ale exploatării, cele mai multe au fost victime ale exploatării sexuale, după care urmează traficul de persoane în scopul practicării cerşetoriei şi exploatarea prin muncă”, a declarat inspectorul principal Liliana Orza.
70% din victimele traficului de persoane din judeţul Suceava sunt femei, majoritatea fiind exploatate sexual.
Cum ajung tinerele să fie exploatate sexual
În ceea ce priveşte exploatarea sexuală, s-a constatat că profilul victimei este următorul: tânără între 14 şi 25 de ani, cu studii puţine şi cu precădere din mediul rural, care se lasă uşor convinsă că poate avea parte de o viaţă cu mult mai bună, alături de un „prieten” care brusc îi oferă foarte multă atenţie. Este vorba de metoda „LoverBoy”.
Cazuri de acest gen au apărut frecvent în rechizitoriile de trimitere în judecată ale procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Tinere care au plecat în ţări străine convinse că vor lucra ca menajere sau ospătăriţe au ajuns să fie obligate să se prostitueze. Nu lipsesc nici cazurile în care tinerele au ştiut unde pleacă, însă au făcut-o tot din naivitate, după ce „iubiţii” le-au convins să strângă o sumă de bani pentru a se putea căsători şi a-şi ridica o casă. De multe ori, prostituatele au vrut să renunţe, din cauză că erau exploatate grosolan, bătute şi obligate să se culce cu foarte mulţi clienţi, iar de aici încolo s-a ajuns la violenţe şi sechestrare.
Ţările în care au ajuns cele mai multe victime ale traficului de persoane
Alte tinere care au căzut victime exploatării sexuale, a precizat Liliana Orza, au fost păcălite de anunţuri mincinoase prin intermediul rubricilor de mică publicitate din ziare ori de pe internet.
În ceea ce priveşte ţările în care au fost exploatate cele mai multe victime ale traficului de persoane, din toate cele trei categorii (exploatare sexuală, prin cerşetorie sau prin muncă) prima este Italia, după care urmează Spania, Grecia, Franţa şi Olanda (în ultima ţară au fost mai multe cazuri de exploatare prin cerşetorie).