Foarte mulți români încearcă să păcălească etilotestul, însă fără succes. În timpul minivacanței de Paște din 2025, peste 2.000 de șoferi au fost scoși din trafic, iar permisele de conducere le-au fost reținute pentru diverse abateri.
Condusul sub influența alcoolului este destul de frecvent în perioada sărbătorilor, iar mulți șoferi au impresia că anumite „leacuri băbești” ar putea să îi ajute să păcălească etilotestul.
Prof. Dr. Tudor Ciuhodaru contrazice aceste mituri și atrage atenția asupra faptului că alcoolul nu dispare rapid din organism, iar trucuri precum guma de mestecat sau scorțișoara în gură nu sunt decât mituri care nu vor „păcăli” etilotestul, ci doar vor agrava situația celor care aleg să se abată de la lege.
„Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri! NU încercați să faceți asta. NU veți păcăli fiola nici măcar de sărbătorile pascale.
Citește și : La ce numere de telefon nu trebuie să răspunzi niciodată, pentru a evita escrocheriile de orice fel
NU conduceți dacă ați băut. Alcoolul vă afectează viteza de reacție, judecata şi simţul orientării şi vă face mai vulnerabil la accidente”, atrage atenția medicul Tudor Ciuhodaru.
De multe ori, șoferii aleg să consume alcool în timpul sărbătorilor și apoi se urcă la volan în speranța că nu vor fi depistați. Pe lângă încălcarea legii, acest comportament crește riscul de accidente rutiere grave.
„Pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/00) sunt necesare 6-7 ore (!!! cu condiția stopării consumului de alcool). În perioada sărbătorilor, peste 30% din șoferii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani au condus cel puțin o dată sub influența băuturilor alcoolice.
Doar câteva pahare multiplică de 10 ori riscul accidentelor rutiere. Unul din trei accidente mortale este direct legat de consumul de alcool”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.
Prof. Dr. Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra metodelor la care șoferii apelează în încercarea de a păcăli aparatul etilotest. Medicul subliniază că toate aceste metode sunt mituri și nu vor schimba rezultatul testului.
„Metodele de a păcăli fiola sunt doar simple mituri. Încercările pentru a păcăli fiola prin: spălat pe dinți, utilizarea gumei de mestecat, scorțisoara ținută pe cerul gurii, mestecatul de pătrunjel, afirmarea ingestiei de acid acetic sub forma de oțet (castraveți murați, salată etc.) sau a ingestiei de medicamente sub formă de soluție alcoolică sau a bomboanelor ce conțin alcool, încercarea de a sulfa pe lângă fiolă nu au avut niciodată rezultat.
Nu uitați: Pentru dispariția completă a alcoolului etilic din sânge, la o alcoolemie de 100 mg/dl (1 g°/oo) sunt necesare 6-7 ore (!!! cu condiția stopării consumului de alcool). Pentru aceeași cantitate de alcool, nivelele alcoolemiei vor fi mai mari la cei cu volum corporal mai mic sau la cei cu activitate enzimatică mai scăzută (alcool dehidrogenaza, aldehid dehidrogenaza), femeile tinere fiind în principal afectate”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru.