Cum reușesc unii oameni să nu se îmbolnăvească niciodată. Ei bine, ei nu se nasc cu o imunitate de fier, ci și-o creează de-a lungul vieții, printr-un stil de viață sănătos și mai ales constant.
O ședință de masaj pe lună poate face minuni pentru sănătatea dumneavoastră. Avantajele sunt atât de ordin psihic, cât și fizic. Deci, nu vă simțiți vinovați dacă vă doriți să vă răsfățați periodic cu un masaj.
Specialistii il recomanda adesea, iar studiile au demonstrat ca o astfel de practica va ajuta sa va mentineti starea de sanatate fizica, psihica si emotionala in parametrii optimi, prin urmatoarele efecte dovedite:
– calmarea si relaxarea sistemului nervos, reducerea anxietatii si stresului;
– ameliorarea functiei circulatorii, stimularea drenajului limfatic (cu stimularea secundara a functiei imune); se pare ca terapia prin masaj actioneaza pozitiv asupra tensiunii arteriale si ritmului cardiac;
– imbunatatirea starii muschilor prin prevenirea crampelor si spasmelor.
2. Dușuri reci
Avantajele dusurilor reci sunt in principal: tonifierea organismului, incarcarea cu energie, reducerea atacurilor migrenoase si a durerilor acute in general, imbunatatirea circulatiei prin stimularea tonusului vascular.
Alte efecte pozitive globale asupra organismului sunt: intarirea tonusului sistemului nervos simpatic si parasimpatic, stimularea circulatiei capilare (imbunatatind astfel aportul de oxigen catre tesuturi), scaderea presiunii din organele interne, contractia muschilor, favorizand astfel eliminarea toxinelor si deseurilor metabolice.
3. Ghimbir pentru sănătatea tubului digestiv
De secole, ghimbirul este recunoscut ca fiind un aliment foarte sanatos. In China, de exemplu, este utilizat de peste 2000 de ani in tratamentul tulburarilor digestive, greturilor si diareei. Specialistii au descoperit ca o parte din substantele continute in ghimbir au capacitatea de a stimula secretiile digestive, motilitatea, tonusul si peristaltismul intestinal, favorizand astfel un tranzit normal.
De asemenea, in doze mici, sub 1000 de mg, ghimbirul poate fi consumat pentru o scurta perioada de timp si pe parcursul primelor saptamani de sarcina, deoarece amelioreaza greturile matinale. In acest scop nu se recomanda consumul de ghimbir mai mult de 4 zile consecutive.
Ghimbirul este folosit din timpuri stravechi si in tratamentul colicilor, artritelor, bolilor cardiace, dislipidemiilor. Pe langa aceste utilizari, se pare ca are efecte benefice si in ameliorarea durerilor de cap, a celor menstruale si primelor semne si simptome de raceala si gripa.
4. Spălarea corectă și frecventă a mâinilor
Foarte multe persoane considera ca punctul cheie in mentinerea unei sanatati de invidiat este spalarea frecventa a mainilor, chiar si de 10 ori pe zi, in unele cazuri: dupa utilizarea toaletei, la sfarsitul zilei de lucru, la sosirea acasa, dupa suflatul nasului, inainte de masa. Putini dintre noi suntem la fel de vigilenti, insa rezultatele ar trebui sa ne incurajeze sa ne spalam cat mai frecvent.
Specialistii considera spalatul mainilor ca fiind prima linie de aparare impotriva bacteriilor care pot cauza raspandirea infectiilor, a gastroenteritelor. Persoanele care nu au o igiena corecta se contamineaza mult mai usor cu diversi germeni si se expun pericolului de a face viroze ori de cate ori isi ating nasul, ochii sau gura cu mainile murdare. De fapt, una din cele mai frecvent cai de infectare cu virusurile gripale este contactul mainilor murdare cu ochii sau nasul.
Curatarea mainilor poate fi facuta cu o serie de produse, insa nu si cu substante antibacteriene cu actiune puternica, deoarece acestea pot induce rezistenta microbiana, ceea ce face ca indepartarea lor sa fie din ce in ce mai anevoioasa.
5. Vitamina C si Zinc din plin
Atitudinea corecta impotriva racelii? Atacarea si combaterea simptomelor inca din primele momente. Armele pe care le avem la dispozitie: vitamine si elemente minerale esentiale. Dintre acestea, o combinatie ce pare sa faca minuni este reprezentata de vitamina C si Zinc. In amestec echilibrat, acestea pot ameliora durerea de gat sau nasul infundat in cateva zile.
Desi rolul vitaminei C in prevenirea racelii este privit de unii specialisti cu oarecare reticenta, majoritatea considera ca acesta este real, in special in cazul persoanelor aflate sub stres zilnic.
Aceste observatii sunt justificate de proprietatile antioxidante ale vitaminei C care ajuta la intarirea sistemului imun. Cele mai noi studii referitoare la vitamina C demonstreaza ca are efecte protectoare impotriva bolilor cardiace si accidentelor vasculare cerebrale.
6. Usturoiul
Exista persoane care nu se mai imbolnavesc de ani buni. Secretul lor? Consumul regulat de usturoi dupa micul dejun. Il feliaza cat mai subtire, il amesteca cu suc de fructe (de mere, portocale, pere) si il consuma crud, ca parte a unui ritual zilnic de intarire a sanatatii organismului.
Usturoiul este recunoscut ca avand importante proprietati antioxidante si capacitatea de a stimula functia imuna, precum si abilitatea de a lupta impotriva inflamatiilor.
Practic, aceste proprietati se traduc prin protectie impotriva racelilor si gripelor, dar si a altor boli, cum ar fi cele cardiovasculare si chiar diverse neoplazii.
7. Menținerea permanentă a unei atitudini optimiste
Exista studii care demonstreaza ca organismul produce cantitati crescute de anticorpi antigripali in urma stimularii si cresterii activitatii unei regiuni a creierului asociata cu atitudinea pozitiva si optimista.
De asemenea, cercetarile au aratat ca persoanele optimiste raspund mult mai bine la vaccinarile periodice sezoniere (organismul lor este capabil sa secrete mai multi anticorpi).
Desi baza fiziologica a acestor observatii nu este inca elucidata, un lucru este sigur: sistemul nervos comunica cu sistemul imun si vice versa. Psihologii au arata ca persoanele cu atitudine pozitiva nu sunt doar mai fericite dar si mai sanatoase si longevive comparativ cu cele cu atitudine pesimista.
Printre efectele benefice ale gandirii optimiste se numara:
– reducerea stresului;
– imbunatatirea capacitatii de lupta impotriva gripei;
– scaderea riscurilor de aparitie a bolii cardiace ischemice;
– imbunatatirea functiei respiratorii, mai ales in cazul pacientilor cu emfizem pulmonar.
8. Spălături nazale
Numerosi pacienti cu sinuzite afirma ca spalaturile nazale pot face minuni. Gata cu dozele crescute de antibiotice, cu administrarile prelungite si regimurile polimedicamentoase – sinuzita si manifestarile ei insotitoare (dureri de cap, de ochi, nas congestionat) au un nou tratament. Medicii considera chiar ca aceste spalaturi sunt mai eficiente decat sprayurile saline in limitarea severitatii si pentru diminuarea frecventei de aparitie a sinuzitelor.
Studii recente au demonstrat ca pacientii care utilizeaza aceasta metoda terapeutica de 2 ori pe zi au remarcat o imbunatatire a starii generale de sanatate si in special o scadere a intensitatii simptomelor nazale. Un alt studiu afirma ca solutiile pentu spalaturi nazale au capacitatea de a scadea inflamatia mucoasei nazale mai bine decat orice alt tratament, iar actiunea decongestionanta se mentine cateva ore.
Procedura nu dureaza mai mult de 5 minute, nu este dureroasa (dar poate crea un usor disconfort) si se recomanda a fi efectuata de 2 ori pe zi, conform recomandarilor medicului care o prescrie.