Bananele sunt consumate de foarte mulți români, însă puțini știu cum rezistă ele de fapt atât de mult timp pe rafturile magazinelor din țara noastră. Fructele exotice sunt originare din Asia de sud-est, iar fructul gustos și foarte sănătos trece printr-un proces anevoios înainte de a fi expuse la vânzare.
Imediat după ce sunt recoltate, fructele încep să-și piardă din valoarea nutrițională, din cauza expunerii la aer, lumină și căldură. Producătorii apelează la o modalitate pentru a le ajuta să reziste mai multe săptămâni fără să se strice.
Bananele nu au o perioadă de valabilitate prea mare, iar multe persoane le aleg ca gustare, datorită conținutului lor de fibre și potasiu. Acestea sunt supuse unui proces amănunțit de conservare, pentru a nu altera. Înainte de a fi exportate, fructele sunt spălate și depozitate în cutii, păstrate în camioane sau vapoare dotate cu sisteme frigorifice.
Pe lângă procesul de spălare și refrigerare, există însă un secret care le prelungește perioada de valabilitate. Mai exact, pentru ca bananele să nu se strice în timpul transportului sau în depozite, producătorii apelează la gazul de etilenă. Practic, fructele sunt adunate în camere sigilate ce sunt încălzite treptat. După o anumită perioadă, se elimină gazul de etilenă în încăperile cu pricina, conform playtech.ro. Doar așa rezistă bananele vreme îndelungată, fără să se strice pe perioada de transport și depozitare. Apoi, fructele sunt livrate lanțurilor de magazine sau supermarketuri și, ulterior, sunt expuse la rafturi pentru vânzare.
De asemenea, specialiștii ne sfătuiesc să nu depozităm bananele în pungi de plastic și să nu le expunem la căldură directă sau la lumina soarelui, deoarece se vor coace mai repede. Pentru a nu se coace repede, cel mai bine este să depozităm într-un loc ventilat, răcoros și întunecat.