Dan Alexandru Condrea, este patronul Hexi Pharma, cel mai mare producător de dezinfectante din România. Firma aprovizionează mai mult de 350 de spitale din 40 de județe. Antisepticele Hexi Pharma sunt folosite, conform propriei prezentări, „în peste 2.000 de săli de operație”.
Potrivit tolo.ro, Hexi Pharma cumpăra materia primă printr-o firmă offshore, cu un preț și de 7 ori mai mare decît cel de piață. Își umfla artificial costurile și, ca să facă bani în România, băga de 10 ori mai puțină substanță activă în Suprasept, Thor, Clorhexin și în alte produse.
Cum a început totul:
In august 2008, o navă sub pavilion chinez traversează strâmtoarea Malacca și se îndreaptă lent către apele Oceanului Indian. În cală sunt 9 butoaie cu PVP – Iodine 30/06, o substanță din care se produc dezinfectanți pentru arsuri. Încărcătura îi aparține unei firme din Nicosia: C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd.
C.P.S. Ltd. este un off-shore fondat pe 2 iulie 2008, în Cipru. Și pus imediat la treabă.
„CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deține mai multe companii off-shore”, spune unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma, care a decis să vorbească publicului prin intermediul Gazetei Sporturilor.
Potrvit sursei, Condrea o pusese la un moment dat pe Flori Dinu să răspundă de off-shore. Flori Dinu este chimist, director general și semnatara rețetelor prin care se fabricau dezinfectanți diluați de 10 ori.
„Dacă am semnat acele rețete cu substanțe diluate, nu am știut că le-am semnat. Nu am verificat ce am semnat. Eu am terminat Facultatea de Chimie la «1900 toamna», cum se spune. Știu chimie tot atât cât dumneavoastră, ziariștii”
Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor acum o săptămână.
DESPRE OFF-SHORE. „Am semnat, de-a lungul anilor, în calitate de Director General, mai multe contracte cu firme străine, toate pentru achiziția de materii prime. Oricare dintre ele putea să fie sau să nu fie off-shore, dar, din păcate, eu nu am verificat niciodată”, Dinu Flori, declarație dată Gazetei Sporturilor ieri
Butoaiele cu PVP
Pe 3 septembrie 2008, CPS vinde către Hexi Pharma cele 9 butoaie de câte 70 de kilograme de PVP – Iodine 30/06. Sub formă de pulbere de culoare închisă, PVP – Iodine 30/06 este o substanță folosită pentru producția dezinfectantului Polyiodine.
Prețul trecut în factură este de 80 de euro pe kilogram. „Un preț enorm! Cam de 4-5 ori mai mare față de prețul pieței!”, spune omul din fabrică.
Butoaiele de pe vas au fost livrate, pe vapor, de către o companie din China. Prețul total al încărcăturii este de 50.400 de euro. 9 butoaie x 70 kg x 80 de euro = 50.400 de euro.
VEZI ŞI SCANDALUL dezinfectanţilor diluaţi: 2.633 de probe prelevate de la 208 spitale publice şi private
Ziarul publică email intern al Hexi Pharma, care probează ce ofertă aveau în 2008 pentru PVP – Iodine 30/06 de la o altă firmă, Astron: 19 euro/kg în butoaie de 70 de kg.
Condrea preferă să cumpere însă la 80 de euro/kg de la off-shore-ul pe care-l controla el.
Acest gen de achiziție s-a repetat de multe ori. Chiar la diferențe sensibil mai mari de preț!
Citeşte continuarea investigaţiei pe tolo.ro