„Rusia” este cuvântul cu care începe documentul pe care Serviciul de Informații Externe (SIE) l-a prezentat joi, 28 noiembrie, factorilor de decizie întruniți în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Federația Rusă este „actorul statal” care s-ar fi implicat în susținerea candidatului anti-sistem Călin Georgescu, ce a reușit să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale.
SIE susține că Federația Rusă s-a implicat activ în scrutinul electoral din România, mai ales în campania lui Călin Georgescu, similar altor operațiuni de propagandă care au fost încercate în Europa de la începutul Războiului din Ucraina. SIE identifică metode ingenioase de fabricare și validare a știrilor false, utilizarea de metode de popularizare și rostogolire a conținutului, precum și conexarea eronată a evenimentelor.
Federația Rusă a folosit materiale foto-video a căror veridicitate este dificil de probat pentru a semăna discordie în spațiul public și a genera îngrijorări. Materialele nu conțineau elemente vizibile de identificare, astfel că nu putea să fie identificată locația sau sursa filmărilor și erau însoțite de exagerări.
SIE oferă un exemplu de exagerare menită să creeze o informație falsă, care se referă la decuparea datei unei imagini privind un incendiu din 31 iulie 2024 din Bragadiru.
Campania lui Călin Georgescu a mai avut un element care este utilizat de Rusia pentru a demara operațiuni informaționale ce vizează direct România, acela de rostogolire în masă, prin aproximativ aceleași conturi, pe multiple rețele de socializare, a informației.
Practic, au fost angrenați vectori de propagandă, precum și conturi cu vizibilitate ridicată, cum a fost și în cazul influencerilor ce primeau 390 de lei / 20.000 de urmăritori pe rețelele de socializare, pentru a rostogoli mesajul lui Călin Georgescu. Aceste lucruri au fost făcute ilegal, deoarece informațiile au continuat să apară după încheierea campaniei electorale și chiar în ziua votului.
SIE arată că România este percepută de Moscova ca fiind un stat „neprieten”, adică inamic, și că Kremlinul adoptă o politică de descurajare activă față de România. Țara noastră ar provoca și amenința securitatea Rusiei prin potențialul militar NATO ce se află pe teritoriul nostru, ar dori să-și rezolve problemele economice pe seama Rusiei (referitor la problema Tezaurului) și ar reprezenta un concurent direct al Rusiei în Republica Moldova.
Rusia dorește să influențeze starea de spirit a românilor și agenda din societatea românească, în context electoral, prin propagandă și dezinformare, sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem, precum și încurajarea nemulțumirilor.
Referitor la propagandă și dezinformare, Rusia folosește tehnologii emergente în activități țintite pe grupuri și comunități specifice, folosindu-se de datele publice să implementeze module de inteligență artificială prin care să transmită românilor mesaje personalizate, la nivel de individ.
De asemenea, Kremlinul influențează societatea românească prin susținerea candidaților eurosceptici, cum este Călin Georgescu, și alimentarea unor mișcări anti-sistem, mai ales a celor de extremă dreaptă, care sunt identificate ca fiind apropiate ideologic de propaganda rusă.
Rusia mai înceacă să pluseze pe nemulțumirile oamenilor și să le genereze acestora reacții emoționale, astfel încât să determine populația să facă presiuni la adresa autorităților în vederea stopării sprijinului pentru Ucraina.
Întreg documentul SIE poate fi consultat aici.