Cât priveşte strângerea de mână, toate camerele şi aparatele de fotografiat au fost îndreptate către mâinile celor doi din momentul în care Putin a coborât din maşină. Strângerea de mână a celor doi politicieni a durat nu mai puţin de 7 secunde.
Macron a surprins lumea întreagă, săptamâna trecută, când l-a salutat puternic pe Donald Trump, la prima întâlnire dintre cei doi. Preşedintele american este recunoscut pentru strângerile de mână puternice, care i-a luat pe mulţi lideri ai lumii prin surprindere. Macron a venit însă pregătit. Deşi Donald Trump s-a înclinat primul, a încercat să-şi elibereze mâna de două ori, însă Macron a insitat. Pe camere s-a văzut cum degetele celor doi s-au albit din cauza strânsorii puternice.
Într-o declaraţie pentru Le Journal du Dimanche, weekend-ul acesta, Macron a explicat gestul: „Strângerea de mâna cu el nu a fost una inocentă” , adăugând: „Trebuie să arăţi în anumite situaţii că nu vei face concesii, nici măcar simbolice, dar în acelaşi timp nici nu trebuie să faci mare caz din asta”.
În afara palatului Versailles, reporterii aşteptau aşadar nerăbdători o strângere de mână la fel de puternică între Macron şi Putin. Dar cine se gândea la scântei nu a avut parte de ele. A fost un salut amiabil, care a durat 7 secunde. Cei doi şi-au strâns mâna apoi şi în interiorul palatului, dar de data aceasta pentru şase secunde, notează The Washington Post.
La rândul său, New York Times notează că Emmanuel Macron s-a impus în faţa lui Vladimir Putin, mai ales pe subiectele Siria şi drepturile comunităţii gay, cu mesaje ferme şi provocatoare.
Macron a promis o reacţie şi represalii imediate din partea Franţei, în cazul utilizării de arme chimice de către Siria, Rusia fiind cunoscută pentru faptul că-l susţine pe Bashar al Assad. L-a avertizat pe Putin că folosirea armelor chimice înseamnă depăşirea liniei roşii pentru Franţa.
De asemenea, liderul de la Elysee a spus că va monitoriza îndeaproape dacă sunt respectate drepturile comunităţii gay din Cecenia.
Macron şi Putin au căzut de acord să lupte împreună împotriva terorismului, însă limbajul lor corporal emana destul de multă tensiune, scrie New York Times. Iar tonul a fost unul ce semnala confruntarea. În timpul conferintei de presă a celor doi, Macron a spus că intenţionează să joace un rol puternic pe scena globală şi că nu se va lăsa intimidat ca alţi lideri.
Apoi, cu Putin alături, Emmanuel Macron a acuzat presa rusă de propagandă mincinoasă la adresa lui, în timpul campaniei electorale. Liderul de la Paris a afirmat că are o relaţie bună cu cei mai mulţi jurnalişti străini, atât timp cât „se comportă precum nişte jurnalişti”. „Russia Today şi Sputnik nu se comportă precum organizaţii de presă şi jurnalişti, ci precum agenţi de influenţă şi propagandă, propagandă mincinoasă, nici mai mult, nici mai puţin”, a completat preşedintele francez. Echipa lui Macron a refuzat să acorde acces instituţiilor media RT şi Sputnik, acuzându-le că ar răspândi „informaţii false”.