Regele Charles al III-lea a călcat prima dată pe pământul Transilvaniei în 1998, pe când era Prinţ de Wales, şi a rămas impresionat de peisajele unice, care-ţi taie respiraţia, din această parte a ţării noastre. S-a îndrăgostit iremediabil de Viscri şi a cumpărat aici o cabană săsească din secolul al XVIII-lea pe care a restaurat-o. Au urmat nenumărate vizite în situl inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, cunoscut pentru biserica fortificată şi arhitectura sa medievală.
De atunci, monarhul a renovat proprietăţi care pot fi închiriate, iar veniturile obţinute merg către fundaţia sa locală de caritate. Acest lucru a contribuit la plasarea Viscri şi a altor părţi ale Transilvaniei pe harta mondială a turismului.
„Este o mare mândrie că prinţul susţine şi luptă pentru ecologie, pentru conservarea arhitecturii autentice a regiunii”, spune o pensionară aflată în vizită la Viscri, potrivit Mediafax.
Organizaţia caritabilă fondată de Charles, precum şi alte grupuri pe care le-a prezidat de-a lungul anilor, au ajutat la restaurarea patrimoniului, lucrări de infrastructură şi cursuri de agricultură durabilă. De asemenea, acestea sprijină micii fermieri şi artizani pentru a-şi promova produsele.
În cadrul vizitelor oficiale şi private regulate, Charles a participat la târguri judeţene, a vizitat şcoli, a degustat produse locale precum gemuri şi coniacuri, s-a prins în hore. În 2019, a participat la o slujbă la o biserică ortodoxă cu românii care lucrează la Londra.
În Viscri există două magazine alimentare care comercializează şosete din lână şi papuci confecţionaţi manual de o asociaţie de femei, precum şi miere şi gemuri făcute din rubarbă, mure şi mere locale.
„Asociaţia exista înainte de a veni aici, dar, bineînţeles, aceste valuri de turişti au îmbunătăţit vânzările şi munca femeilor”, spune administratorul unuia dintre cele două magazine.
Promovarea de care Viscri a avut parte graţie vizitelor nenumărate ale Regelui Chalres al III-lea au pus localitatea pe harta turismului internaţional, astfel încât zona este permanent populată de numeroşi turişti. Totuşi, unii localnici nu sunt mulţumiţi de acest lucru declarându-se deranjaţi de trafic şi perturbări.
În 2018, Charles a comandat „The Transylvania Florilegium”, o colecţie de ilustraţii botanice ale florilor sălbatice găsite în apropierea proprietăţilor sale din Viscri şi Valea Zălanului.
„În niciun alt loc din Europa nu am găsit peisaje atât de bine conservate şi atât de productive. Toţi cei care călătoresc aici au ceva de învăţat din modul în care România a reuşit să se bazeze pe abordări regenerative pentru a crea sisteme bogate în specii şi peisaje bogate din punct de vedere socio-ecologic în zone precum Transilvania, unde oamenii încă trăiesc în armonie cu natura”, spunea Charles, în timpul unei vizite efectuate în luna mai în România pentru a se întâlni cu refugiaţii de război ucraineni şi pentru a participa la un proiect transeuropean de plantare de copaci.
O oră a stat, în luna mai, Regele Charles al III-lea în casa din Viscri. La ieșire, a salutat mulțimea. Apoi a făcut o scurtă oprire și în satul Roadeș. A admirat casele și a vorbit cu muncitorii care reparau o casă veche de peste 100 de ani. Regele are în plan să ofere sprijin financiar pentru restaurarea bisericii din Roadeș.
Primarul Mircea Pălășan conduce comuna Bunești, care cuprinde și satul Viscri, spune că monarhul a ajutat satul inclusiv cu rezolvarea problemelor cu canalizarea.
„Pentru comunitate, Prințul Charles a însemnat un progres, mai ales că a prezentat comunitatea noastră într-o lumină bună, ne-am întâlnit de mai multe ori. Ne-a ajutat și cu canalizarea de la Viscri, conducta a fost plătită de Casa Regală” – a spus Mircea Pălășan, pentru StartupCafe.ro.