Cum s-a transformat New York-ul în 150 de ani

Din oraşul plin cu imigranţi de pretutindeni, New York-ul a devenit în ultimii 150 de ani una dintre cele mai fascinante metropole din lume, cu vestiţii zgârie-nori, care au făcut-o de nerecunoscut într-un secol şi jumătate. Cu o excepţie, aceea fiind emblematicul pod Brooklyn (Brooklyn Bridge), care a fost construit pentru a lega două mari zone ale faimosului oraş Big Apple, cum i se mai spune New York-ului.
Romania TV
28 aug. 2012, 09:44
Cum s-a transformat New York-ul în 150 de ani

Fotografii de arhivă, publicate de Daily Mail, arată schimbările suferite de-a lungul timpului, începând din 1876 şi terminând cu o proiecţie pentru 2013.

Primele fotografii au fost postate acum online de Urban Peek. Imaginile arată efervescenta metropolă, în alb şi negru, de atunci, de la sfârşitul anilor 1800, în zona docurilor din Manhattan. Construirea Brooklyn Bridge începuse şi era pe-atunci cel mai mare pod suspendat din lume. În schimb, se ridicaseră deja turnurile din Manhattan, de la marginea metropolei.

Cea mai înaltă clădire din oraş pare să fi fost o biserică, ridicată în apropierea cartierului Tribeca, un cartier cosmopolit din Manhattan.

Apoi, revoluţia industrială a îmbogăţit oraşul şi au început marile transformări. În 60 de ani, a fost o adevărată întrecere între cele mai înalte clădiri. De departe, Empire State Building a câştigat cursa, devenind nu numai cea mai înaltă clădire din America, ci şi din lume, în vremea respectivă. A fost construită în 1931, pe Fifth Avenue.

În spatele acesteia se ridicase o altă clădire emblematică, The Chrysler Building, în partea partea de Est a Manhattan-ului, în 1930. În plus, după ce s-a terminat construirea Podului Brooklyn (Brooklyn Bridge), o altă legătură, Podul Manhattan (Manhattan Bridge) a fost la rândul ei construită la distanţă mică de prima.

După Marea Recesiune care a făcut ravagii în anii ’30, America şi-a revenit spectaculos. În anii 1980, metropola a început să se transforme dintr-un oraş industrial, în capitala financiară a Statelor Unite. Docurile de pe vremuri au dispărut şi în locul lor au fost construite străzi largi şi bulevarde, pe care cafenelele şi restaurantele s-au înşiruit, iar în cartierul financiar şi înspre Battery Park, pe chei, au crescut ca ciupercile după ploaie zgârie-nori şi alte clădiri impunătoare ca nişte fortăreţe.

Emblematicele „turnuri-gemene”, World Trade Center – cele mai înalte, pe atunci – au fost făcute cenuşă în teribilele atentate anti-americane din 11 septembrie 2001, iar în peisajul de astăzi sunt reprezentate simbolic de Turnul Libertăţii (Freedom Tower), un monumet simbolic, ridicat în memoria celor peste 3.000 de victime ale atacurilor sinucigaşe puse la cale de teroristul de origine saudită Osama bin Laden.

În ultimii 25 de ani, peisajul urbanistic al New York-ului nu a mai suferit schimbări notabile. S-au mai construit clădiri noi, în special în partea de nord a Manhattan-ului şi mai multe proiecte sunt în derulare.

Pentru anul 2013, este programată finalizarea clădirii Freedon Tower (Turnul Libertăţii) ce se construieşte pe fosta fundaţie a Turnurilor Gemene.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)