Publicaţia The Times prezintă patru scenarii posibile prin care războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea încheia.
Înfrângere
Primul scenariu este cel mai pesimist. Rusia şi-ar continua războiul, refuză negocierile, iar Ucraina pierde sprijinul SUA. Acest lucru ar putea duce la prăbuşirea militară a Ucrainei, la milioane de refugiaţi şi la mii de persoane încarcerate în lagăre de muncă ruseşti.NaÎntre timp, NATO s-ar confrunta cu perspectiva expansiunii Rusiei şi cu apropierea tancurilor Kremlinului de graniţele Poloniei. Cu toate acestea, The Times subliniază faptul că Trump va încerca să evite acest scenariu.
„Pace proastă”
Spre deosebire de primul scenariu, nici cel de-al doilea nu este mai optimist. În acest caz, dacă Ucraina ar rămâne fără sprijin american, atunci ar putea fi forţată să capituleze şi să accepte un acord de pace slab. Rezultatul: o ţară divizată şi un guvern-marionetă la Kiev, care să poată fi sub controlul Kremlinului.
Încetarea focului
Al treilea scenariu prevede o încetare a focului. Acest scenariu are sens doar dacă serveşte ca o fază de tranziţie care duce la o rezolvare definitivă a războiului. Dacă acest lucru nu se întâmplă, conflictul va fi pur şi simplu îngheţat. Secretarul de stat american Marco Rubio a exclus deja posibilitatea unei îngheţări a conflictului.
Soluţie negociată
În acest scenariu, cu sprijinul SUA, Kievul ar avea posibilitatea de a conduce negocieri de pace „din poziţie de forţă” şi de a obţine garanţii de securitate. Acest scenariu prevede, de asemenea, ca Trump să impună sancţiuni Rusiei şi să continue să furnizeze Ucrainei bani şi arme dacă Rusia refuză să negocieze cu bună credinţă. Cu toate acestea, acest rezultat ar necesita probabil ca Ucraina să facă concesii teritoriale, o revenire la frontierele sale din 1991 fiind considerată improbabilă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înlocuit duminică, pentru a treia oară în mai puţin de un an, comandantul unei formaţiuni militare ucrainene cheie, responsabilă de apărarea punctului estic Pokrovsk, care riscă să cadă în mâinile forţelor ruse, relatează Reuters.
În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că l-a pus pe noul comandant al forţelor terestre ale Ucrainei, generalul-maior Mykhailo Drapatyi, la conducerea grupului operaţional-strategic Khortytsia, a cărui zonă de responsabilitate include o mare parte a frontului de est al Ucrainei.
„Acestea sunt cele mai dure zone de luptă”, a declarat Zelenski, adăugând că a discutat despre schimbări la întâlnirea cu comandantul şef al forţelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi.
Cucerirea oraşului de către Rusia ar apropia-o de cucerirea întregii regiuni Doneţk, care a fost unul dintre obiectivele-cheie ale preşedintelui Vladimir Putin în războiul său din Ucraina.
Zelenski a adăugat că numirea lui Drapatyi va contribui la combinarea activităţii de luptă a armatei cu instruirea corespunzătoare a brigăzilor.
„Nevoile din prima linie sunt cele care ar trebui să determine standardele pentru dotarea şi instruirea brigăzilor”, a spus el.
Drapatyi îl înlocuieşte pe generalul-maior Andriy Hnatov, care a fost responsabil de Khortytsia din iunie şi care va deveni şef adjunct al Statului Major General pentru a gestiona formarea şi comunicarea.
Forţele ruse au avansat constant în regiunea Doneţk din estul Ucrainei spre Pokrovsk, ocolind-o dinspre sud şi încercând să taie rutele de aprovizionare ale trupelor ucrainene.
Pokrovsk, care avea înainte de război o populaţie de aproximativ 60 000 de locuitori, a fost unul dintre principalele bastioane defensive ale Ucrainei în regiunea Doneţk şi a fost în centrul unor lupte violente timp de luni de zile.