Dacă te-au speriat experimentele pe care naziștii le făceau pe oameni, trebuie să știi că nici lumea civilizată nu a fost departe. Într-adevăr, nu au fost experimente de mutilare fizică, ci din sfera psiho-sociologiei. De la a-i face pe unii oameni gardieni și pe unii deținuți la a le da droguri elefanților, acestea sunt câteva dintre cele mai dure și periculoase experimente gândite și puse în aplicare de om.
Unul dintre cele mai cunoscute experimente scăpate de sub control a fost Stanford. În 1971, psihologul american Philip Zimbardo a dorit să afle modul în care oamenii se conformează cu normele sociale. Pentru asta, a organizat un grup de studenţi care au luat parte la un experiment ce îşi propunea să ilustreze viaţa într-o închisoare. După ce a selectat persoanele, Philip Zimbardo le-a atribuit o serie de roluri fără ştiinţa lor.
Astfel, „deţinuţii” au fost luaţi pe neaşteptate din faţa propriilor case, precum într-un caz de arestare. Rezultatele au fost tulburătoare. Studenţii obişnuiţi s-au transformat în nişte gardieni sadici sau în nişte deţinuti efeminaţi. Psihologul a fost nevoit să încheie prematur experimentul.
În 1963, Stanley Milgram a vrut să vadă cât de departe pot merge oamenii atunci când sunt constrânşi de o instanţă (un public, de exemplu) să acţioneze într-o anumită manieră. Astfel, Milgram a cerut unui public să pună întrebări unui bărbat, iar o anumită persoană să sancţioneze răspunsurile incorecte prin aplicarea şocurilor electrice. Ceea ce nu se ştia era că persoana expusa curentului era de fapt un actor, iar şocurile electrice erau false. Cu toate acestea, în ciuda aparentei agonii a bărbatului care primea aceste şocuri, persoana asculta mai degrabă de public.