Cum să aerisești corect caloriferele. Vremea începe să se răcească, iar românii se pregătesc deja pentru iarnă. Un lucru important pe care îl fac în această perioadă este aerisirea caloriferelor. Astfel, sistemul de încălzire va fi mai eficient, iar facturile la încălzire vor fi mai mici.
Este foarte important să aerisim caloriferele deoarece vara, apa din instalația de încălzire poate să se piardă prin îmbinări, iar în locul apei pierdute va rămâne aer, care împiedică buna funcționare a sistemului.
De asemenea, trebuie să vă asigurați că toate caloriferele se încălzesc uniform, în caz contrar acestea vor trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile, iar factura la utilități va crește. Potrivit unui site de specialitate, dacă agentul termic circulă prin tot caloriferul, camerele se vor încălzi mult mai repede.
Pașii pentru aerisirea caloriferelor
În primul rând trebuie să oprim centrala. apoi trebuie încărcată instalația până când presiunea de la nivelul caloriferelor (când sunt reci) să fie peste 1,5 bar. Centrala poate fi aerisită cu ajutorul aerisitorului automat.
Se opresc robineții tur și retur. Prima dată închidem robinetul tur (superior), ca să nu crească presiunea în calorifer, după care robinetul retur (inferior). Prin închiderea robineților oprim alimentarea cu apă.
Pune sub calorifer un vas pentru strângerea apei, apoi deschide robinetul de aerisire cu ajutoruk unei chei sau a unei șurubelnițe. Vei vedea că apa va începe să iasă, inițial cu întreruperi deoarece iese împreună cu aerul.
Deschide treptat și robinetul de retur, pentru a elibera presiunea din calorifer. Aerul este eliminat în totalitate în momentul în care apa va curge lin. Închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide și robinetul de tur la maximum.După ce ai urmat toți acești pași, poți face un test pentru a verifica dacă totul este în regulă.
Cum se face aerisirea caloriferelor în cazul în care nu ai cetrală
În acest caz avem două variante pentru a face aerisirea: de către administratorul sau responsabilul blocului prin deschiderea robineților de la capătul coloanei sau poate fi făcută o solicitare la furnizorul de agent termic, urmând ca persoana care a solicitat acest serviciu să suporte costurile aferente.
Când aerisim caloriferele
Caloriferele se aerisesc în momentul în care observăm că se încălzesc parțial sau cand auzim zgomote în interior, ceea ce înseamnă că aerul nu a fost eliminat.