Cum să aerisești corect caloriferele. Doar așa plătești mai puțin la căldură

Știai că dacă aerisești corect caloriferele vei avea facturi mai mici la iarnă? În rândurile de mai jos îți spunem cum să faci acest lucru corect, astfel încât să faci economii serioase în sezonul rece.
Alina Costache
11 oct. 2024, 08:48
Cum să aerisești corect caloriferele. Doar așa plătești mai puțin la căldură
Aerisirea caloriferelor te ajută să ai facturi mai mici la încălzire

Cum să aerisești corect caloriferele.  Vremea începe să se răcească, iar românii se pregătesc deja pentru iarnă. Un lucru important pe care îl fac în această perioadă este aerisirea caloriferelor. Astfel, sistemul de încălzire va fi mai eficient, iar facturile la încălzire vor fi mai mici.

De ce trebuie să aerisim caloriferele și cum facem asta

Este foarte important să aerisim caloriferele deoarece vara, apa din instalația de încălzire poate să se piardă prin îmbinări, iar în locul apei pierdute va rămâne aer, care împiedică buna funcționare a sistemului.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că toate caloriferele se încălzesc uniform, în caz contrar acestea  vor trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile, iar factura la utilități va crește. Potrivit unui site de specialitate, dacă agentul termic circulă prin tot caloriferul, camerele se vor încălzi mult mai repede.

Citește și Trucuri care te ajută să ai facturi mai mici la căldură. Cât de importante sunt poziţionarea canapelei şi lungimea draperiilor

Pașii pentru aerisirea caloriferelor

În primul rând trebuie să oprim centrala. apoi trebuie încărcată instalația până când presiunea de la nivelul caloriferelor (când sunt reci) să fie peste 1,5 bar. Centrala poate fi aerisită cu ajutorul aerisitorului automat.

Se opresc robineții tur și retur. Prima dată închidem robinetul tur (superior), ca să nu crească presiunea în calorifer, după care robinetul retur (inferior). Prin închiderea robineților oprim alimentarea cu apă.

Pune sub calorifer un vas pentru strângerea apei, apoi deschide robinetul de aerisire cu ajutoruk unei chei sau a unei șurubelnițe. Vei vedea că apa va începe să iasă, inițial cu întreruperi deoarece iese împreună cu aerul.

Deschide treptat și robinetul de retur, pentru a elibera presiunea din calorifer. Aerul este eliminat în totalitate în momentul în care apa va curge lin. Închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide și robinetul de tur la maximum.După ce ai urmat toți acești pași, poți face un test pentru a verifica dacă totul este în regulă.

Citește și Trucurile care îţi salvează portofelul la iarnă. Cum scazi facturile la căldură dacă îţi faci „sanie de vara”

Cum se face aerisirea caloriferelor în cazul în care nu ai cetrală 

În acest caz avem două variante pentru a face aerisirea: de către administratorul sau responsabilul blocului prin deschiderea robineților de la capătul coloanei sau poate fi făcută o solicitare la furnizorul de agent termic, urmând ca persoana care a solicitat acest serviciu să suporte costurile aferente.

Când aerisim caloriferele

Caloriferele se aerisesc în momentul în care observăm că se încălzesc parțial sau cand auzim zgomote în interior, ceea ce înseamnă că aerul nu a fost eliminat.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Municipiul din România în care se va construi o fabrică de hidrogen. Va ajuta și rețeaua de transport public și sistemul de termoficare
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Simona Gherghe nu s-a putut abţine, după înmormântarea lui Andrei Perneș! Incredibil ce le-a spus concurenţilor despre...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Plimbări călare de Dragobete la un centru de echitație din Gorj
MediaFlux
IMPOZITE mai MARI! Schimbare pentru români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania