Cum să ai grijă de hortensii? Înainte de a planta hortensiile trebuie să știi că acestea preferă locurile în penumbră, cu un sol preponderent umed. Nu le face bine deloc poziționarea în locuri în care razele soarelui le lovesc direct. Vântul, în schimb, nu le prea place, și ar fi indicat să le poziționați într-un loc cât mai bine apărat de curenții de aer.
Hortenia are nevoie de un sol permanent umed, dar nu ud. În timpul sezonului de creștere, este ideal să uzi hortensiile de maxim două ori pe săptămână. În perioadele de secetă, e posibil să fie nevoie de udări mai frecvente, mai ales dacă planta este expusă direct la soare.
Citește și: Cum se păstrează mușcatele în sezonul rece. Unde le poți depozita pe timp de iarnă și cum să le îngrijești
Totodată, solul trebuie să aibă o aciditate redusă, bogat în nutrienți și humus. Nu este neapărat rău ca solul să fie mai puțin bogat în calcar, dar nici nu este ideal.
Cel mai bun moment pentru plantarea hortensiilor este primăvara. Astfel, nu trebuie să vă mai temeți de îngheț, iar rădăcinile se vor prinde mai bine. Dar și vara, și toamna, puteți planta hortensii fără probleme.
O soluție din apă și oțet este benefică pentru hortensii. Efectul soluției este imediat și vizibil, iar florile vor fi sănătoate și frumoase. Apa și oțetul reprezintă o metodă simplă și accesibilă de a regla pH-ul solului. Hortenia preferă solul ușor acid, cu un pH între 5,2 și 6,2. Oțetul, un acid natural, scade pH-ul solului și contribuie la intensificarea culorilor florilor, mai ales la hortensiile care își schimbă nuanța în funcție de aciditatea solului.
Când pH-ul solului este scăzut, hortensiile tind să capete o nuanță albastră, în timp ce un pH mai ridicat favorizează nuanțele roz. Prin urmare, aplicarea unei soluții de apă și oțet poate intensifica albastrul florilor, dându-le o culoare mai vie și mai intensă.
Soluția se aplică primăvara și vara, atunci când hortensiile încep să dezvolte boboci și pe perioada înfloririi, scrie lovedeco.ro.
Soluția se prepară din trei litri de apă și o lingură de oțet de mere și poate să fie aplicată o dată la 3 – 4 săptămâni, în special în perioadele de creștere activă a plantei.