Cum să ai roșii proaspete la iarnă fără să te duci la supermarket. Noi am descoperit câteva metode simple și eficiente de la mai multe bucătărese iscusite din Moldova pe care cu siguranță le vei adora.
În general, foarte puține gospodine știu că roșiile pot fi congelate, însă odată ce au fost supuse acestui proces nu se folosesc crude, ci pot fi folosite la aromatizarea sosurilor și rețetelor. Roșiile cherry sunt cele care se pretează cel mai bine să fie păstrate la congelator.
Înainte ca roșiile să ajungă la congelator, spălați-le, uscați-le și puneți-le într-o pungă de congelare închisă ermetic. În acest fel ele vor rezista până la șase luni. Atunci când vreți să le folosiți puneți-le în apă călduță timp de câteva minute pentru a dezlipi ușor de piele.
O altă modalitate de a păstra roșiile pentru câteva săptămâni bune, fără a le afecta gustul proaspăt, este să le puneți într-un borcan ermetic cu apă clocotită și sare.
În felul acesta ele vor rămâne hidratate, ferme și intacte pentru mult timp. Și în acest caz roșiile cherry sunt ideale. Primul pas în acest proces este să le spălați-le și cu un ac de bucătărie sterilizat faceți câte o gaură mică în fiecare roșie.
Apoi, puneți-le într-un recipient de sticlă ermetic, sterilizat în prealabil, adăugați frunze de busuioc după gust, o linguriță de sare grunjoasă și umpleți aproape până la refuz cu apă clocotită. Închide-ți borcanul și fierbe-l într-o oală plină cu apă timp de aproximativ o jumătate de oră. După care lăsați-l să se răcească în apă și apoi păstrați-l la întuneric într-un loc răcoros timp de trei sau patru săptămâni înainte de a consuma roșiile.
De asemenea, un alt mod de a savura o roșie de vară coaptă este să o tăiați în bucăți mari și să o păstrați în acest fel ambalată în vid, pentru a o folosi apoi în sosuri de iarnă, salate și bruschete. În acest caz poti folosi rosii mari, eventual cele alungite precum San Marzano, cu o pulpa deosebit de compactă.
Înainte de toate spălați roșiile îndepărtați semințele din interior, tăiați-le în bucăți mari și lăsați-le câteva minute la scurs, astfel încât să-și piardă apa. Apoi, puneți-le într-un borcan sterilizat în prealabil și puneți-l la fiert.
Sosul de roșii este o altă metodă simplă și rapidă pentru conservarea tomatelor. Pentru început, spălați roșiile și tăiați-le în bucăți mici, având grijă să îndepărtați părțile învinețite. Apoi, pune-ți roșiile într-o cratiță și lăsați-le să fiarbă aproximativ opt minute. Când sunt învinețite, treceți-le printr-o sită de legume cu găuri înguste, permițând și apei să se filtreze.
Pentru a îndepărta eventualele semințe, se filtrează sosul obținut cu o sită și se fierbe timp de 15 minute. După care se pun borcanele în cuptor la 120° pentru aproximativ 10 minute pentru uscare completă și pentru a asigura eliminarea oricăror bacterii. Apoi, se introduce sosul de roșii obținut în borcane, lăsând aproximativ 3 cm spațiu de la margine. Se pun capacele, se așază cu capul în jos în tava tapetată cu prosoape, se da la fiert 30 de minute și se lasă încă 40 de minute cu focul stins. Întoarceți borcanele și verificați să nu existe aer. Mare atenție, capacul nu trebuie să umfle sau să facă zgomot.