Cum să ai roşii proaspete la picnicul de 1 Mai sau masa de Paşte 2024 fără să le cumperi la preţuri astronomice

Legumicultorii români au scos deja pe piaţa primele roşii din producţie autohtonă, iar preţurile cresc exponenţial până la Paşte, astfel că nu este rău să faceţi provizii, iar noi vă arătăm câteva trucuri pentru a se păstra proaspete pentru masa de Sărbători.
Filip Stan
26 apr. 2024, 09:10
Cum să ai roşii proaspete la picnicul de 1 Mai sau masa de Paşte 2024 fără să le cumperi la preţuri astronomice

Primele roşii româneşti costă de două ori mai mult decât carnea, iar preţurile cresc cu fiecare zi care ne apropie de picnurile de 1 Mai sau masa de Paşte 2024.

Există însă secrete ale păstrării roșiilor proaspete pentru mai mult timp. Acest truc va menține o aroma mai intensă a roșiilor de grădină, dacă le achiziţionaţi înainte ca bişniţarii din pieţe să mâzgălească preţurile mărite la tarabe.

Cum să ai roşii proaspete în frigider

Păstrarea roșiilor în frigider poate părea o soluție practică, dar această obișnuință poate afecta negativ gustul și textura acestora. Un expert dezvăluie care este secretul pentru a menține roșiile proaspete pentru mai mult timp.

Temperatura scăzută din frigider împiedică maturarea corectă a roșiilor, ducând la pierderea aromei și la o consistență mai moale și apoasă a fructului.

Prima recoltă de roșii de Matca a ajuns în piață! Cât costă un kilogram

Pentru roșiile necoapte sau verzi, este esențial să le păstrați la temperatura camerei, ferite de lumina directă a soarelui. Depozitarea lor cu tulpina în jos, într-un singur strat și fără contact între ele, este recomandată pentru a evita deteriorarea.

Roșiile necoapte sau verzi se maturizează cel mai bine într-un mediu mai cald, cum ar fi blatul de bucătărie. Aici, pot dezvolta aroma și pot menține fermitatea și calitatea. De asemenea, depozitarea cu tulpina în jos ajută la prevenirea învinețirii bazei, prevenind astfel deteriorarea.

Pe de altă parte, odată ce roșiile sunt complet coapte și de culoare roșie, pot fi transferate în frigider pentru a încetini procesul de coacere și a le menține proaspete mai mult timp.

Pentru a accelera procesul de coacere, poziționați roșiile pe pervazul ferestrei în lumina directă a soarelui sau lângă alte fructe, precum merele sau bananele. Etilena emisă de aceste fructe poate influența maturarea roșiilor.

Cât costă roșiile românești în piețe. Aceste alimente banale au devenit de lux, nu orice român își mai permite

Înainte de consum, este recomandat să scoateți roșiile din frigider și să le lăsați să ajungă la temperatura camerei pentru a-și dezvolta aroma în mod natural, potrivit Express.co.uk.

Consumul roșiilor reci poate afecta gustul lor, deci este bine să le lăsați să revină la temperatura camerei înainte de servire.

Roșiile românești au ajuns să coste în piețele din București chiar și 60 de lei kilogramul. În piețele din alte orașe, cum e Craiova de exemplu, ele nici nu se vând pentru că sunt prea scumpe.

Agricultorii noștri spun că roșiile sunt scumpe deoarece costă mult să le producă în această perioadă a anului. Numai că statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii, scopul fiind tocmai ca prețurile lor să scadă.

Legumicultorii spun că vremea și lipsa soarelui, le-au încurcat parțial planurile. Iar roșiile nu s-au dezvoltat cum trebuie. „Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată.

Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, susține Giani Filimon, legumicultor din Matca.

Matca din Galați este cel mai mare bazine legumicol din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cinci zodii au parte de schimbări radicale și noroc major. Din 15 iulie primesc tot ce își doresc, bogății, relații noi și succes garantat
Capital.ro
Maghiarii ne salvează. Moment ISTORIC. Ajutor nesperat din partea Ungariei
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Coaliția va discuta calendarul alegerilor prezidențiale joi la ora 9:00
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?