Primele roşii româneşti costă de două ori mai mult decât carnea, iar preţurile cresc cu fiecare zi care ne apropie de picnurile de 1 Mai sau masa de Paşte 2024.
Există însă secrete ale păstrării roșiilor proaspete pentru mai mult timp. Acest truc va menține o aroma mai intensă a roșiilor de grădină, dacă le achiziţionaţi înainte ca bişniţarii din pieţe să mâzgălească preţurile mărite la tarabe.
Păstrarea roșiilor în frigider poate părea o soluție practică, dar această obișnuință poate afecta negativ gustul și textura acestora. Un expert dezvăluie care este secretul pentru a menține roșiile proaspete pentru mai mult timp.
Temperatura scăzută din frigider împiedică maturarea corectă a roșiilor, ducând la pierderea aromei și la o consistență mai moale și apoasă a fructului.
Prima recoltă de roșii de Matca a ajuns în piață! Cât costă un kilogram
Pentru roșiile necoapte sau verzi, este esențial să le păstrați la temperatura camerei, ferite de lumina directă a soarelui. Depozitarea lor cu tulpina în jos, într-un singur strat și fără contact între ele, este recomandată pentru a evita deteriorarea.
Roșiile necoapte sau verzi se maturizează cel mai bine într-un mediu mai cald, cum ar fi blatul de bucătărie. Aici, pot dezvolta aroma și pot menține fermitatea și calitatea. De asemenea, depozitarea cu tulpina în jos ajută la prevenirea învinețirii bazei, prevenind astfel deteriorarea.
Pe de altă parte, odată ce roșiile sunt complet coapte și de culoare roșie, pot fi transferate în frigider pentru a încetini procesul de coacere și a le menține proaspete mai mult timp.
Pentru a accelera procesul de coacere, poziționați roșiile pe pervazul ferestrei în lumina directă a soarelui sau lângă alte fructe, precum merele sau bananele. Etilena emisă de aceste fructe poate influența maturarea roșiilor.
Înainte de consum, este recomandat să scoateți roșiile din frigider și să le lăsați să ajungă la temperatura camerei pentru a-și dezvolta aroma în mod natural, potrivit Express.co.uk.
Consumul roșiilor reci poate afecta gustul lor, deci este bine să le lăsați să revină la temperatura camerei înainte de servire.
Roșiile românești au ajuns să coste în piețele din București chiar și 60 de lei kilogramul. În piețele din alte orașe, cum e Craiova de exemplu, ele nici nu se vând pentru că sunt prea scumpe.
Agricultorii noștri spun că roșiile sunt scumpe deoarece costă mult să le producă în această perioadă a anului. Numai că statul acordă cele mai mari subvenții pentru roșii, scopul fiind tocmai ca prețurile lor să scadă.
Legumicultorii spun că vremea și lipsa soarelui, le-au încurcat parțial planurile. Iar roșiile nu s-au dezvoltat cum trebuie. „Roșiile sunt frumoase, însă la mine în solar cred că mai durează în jur de două săptămâni. Am făcut focul la sobe, dar nu a fost suficientă lumină. Iar săptămâna aceasta se anunță ploi, vreme întunecată.
Sunt câțiva producători la care s-au copt roșiile, însă îi numeri pe degetele de la o mână, sunt puțini”, susține Giani Filimon, legumicultor din Matca.
Matca din Galați este cel mai mare bazine legumicol din ţară, cu peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp.