Cum să albești cada veche. Trucurile naturale la care apelează gospodinele

Chiar dacă poate părea o misiune imposibilă, există câteva trucuri care te ajută să albești vechea cadă astfel încât să semene cu una nouă. Ai nevoie de câteva ingrediente naturale, pe care, cu siguranță le găsești în bucătărie.
Alina Costache
01 dec. 2024, 08:07
Cum să albești cada veche. Trucurile naturale la care apelează gospodinele

Cum să albești cada veche. Gospodinele pricepute apelează la anumite trucuri pentru a albi vechea cadă.Un ingredient banal, pe care îl avem cu toții în bucătărie face adevărate minuni.

Cum să albești cada veche. Ingredientul care te salvează

O cadă veche și îngălbenită este o provocare pentru gospodine, însă anumite soluții pot face minuni. Nu ai nevoie de produsele scumpe din comerț, îți poți prepara singur o soluție doar din ingrediente naturale. Foarte important este să ținem cont de materialul din care este făcută cada, atunci când alegem să o curățăm cu o soluție preparată din ingrediente naturale.

De exemplu, o cadă de acril este mult mai sensibilă decât cada din fontă sau emailată. Acrilul poate fi zgâriat sau decolorat de soluții chimice dure sau perii abrazive.

Citește și Trucuri pentru o curățenie rapidă și fără prea mult efort. Nu știai că este așa simplu să îți igienizezi locuința

Bicarbonat de sodiu și oțet

Această soluție este ideală pentru îndepărtarea petelor și a depunerilor de calcar. Bicarbonatul de sodiu în combinație cu oțetul formează o soluție foarte eficientă pentru curățarea căzii. Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină ușor abrazivă care ajută la îndepărtarea murdăriei și a petelor de pe suprafața căzii fără a o zgâria. Oțetul, pe de altă parte, este acid și descompune depozitele minerale precum calcarul și neutralizează mirosurile neplăcute. Reacția chimică dintre bicarbonat și oțet generează bule efervescente care ajută la desprinderea murdăriei.

Instrucțiuni:

Tot ce trebuie să faci este să presari bicarbonat de sodiu pe suprafața căzii, în special pe zonele pătate, după care pulverizează oțet alb. Vei observa o reacție efervescentă care ajută la dizolvarea murdăriei. Lasă soluția să acționeze 10-15 minute, după care curăță bine suprafața cu ajutorul unui burete moale sau cu o perie non-abrazivă. La final, clătește bine cu apă caldă, potrivit libertatea.ro. 

Suc de lămâie și sare

Sucul de lămâie conține acid citric, un agent natural de albire care dizolvă depunerile de calcar și petele organice, precum cele de săpun sau grăsime. Sarea are o textură ușor abrazivă, ajutând la frecarea și îndepărtarea murdăriei persistente fără a deteriora suprafața căzii. În combinație, acidul din lămâie și efectul mecanic al sării oferă o curățare eficientă.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci sucul de lămâie cu sare până când se formează o pastă. Aplică această pastă pe suprafața căzii, în special pe zonel cu pete galbene. Se lasă să acționeze 10-20 minute, după care se curăță ușor cu un burete, insistând pe petele persistente. Clătește bine la final.

Bicarbonat de sodiu și apă oxigenată

Știați că apa oxigenată este un agent oxidant care decolorează petele galbene cauzate de substanțe organice, precum uleiurile corporale sau reziduurile de săpun? Bicarbonatul de sodiu, pe lângă efectul său abraziv, ajută la amplificarea acțiunii apei oxigenate, prin crearea unei paste care aderă bine pe suprafață, oferind mai mult timp pentru ca soluția să-și facă efectul.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci bicarbonatul de sodiu cu apa oxigenată până obții o pastă groasă. Aplică pasta pe suprafața căzii și las-o să acționeze 15-20 de minute. Freacă suprafața cu un burete moale, curățând petele și depunerile. Clătește bine cu apă.

Citește și Uită de bicarbonat. Ingredientul secret care curăţă rapid arsura întărită de pe aragaz și cuptor. Sigur nu-l știai

Trucuri ca să albești cada din fontă emailată

Ppe lângă soluțiile preparate din substanțele menționate mai sus, acest tip de cadă mai poate fi curățată și cu clor. Acesta este un agent de curățare și dezinfectare puternic, utilizat frecvent pentru a îndepărta petele persistente, mucegaiul și pentru a albi suprafețele.

Dizolvă petele organice și ajută la albirea suprafețelor, fiind eficient în cazul petelor de mucegai, reziduurilor de săpun și a altor impurități care cauzează îngălbenirea căzii.

Se amestecă clorul cu apă într-un raport de 1:10 (o parte clor și 10 părți apă). Diluat, clorul este mai sigur pentru utilizare și mai puțin agresiv pentru suprafața căzii. Folosește o sticlă cu pulverizator pentru a aplica soluția pe suprafața căzii sau înmoaie un burete în soluție. Lasă soluția să acționeze timp de 10-15 minute, dar nu mai mult, pentru a preveni deteriorarea suprafeței sau a straturilor protectoare ale căzii. Cu un burete moale sau o perie non-abrazivă, freacă zonele pătate pentru a îndepărta complet murdăria și petele.

Clătește bine cada cu multă apă caldă pentru a îndepărta orice urmă de clor.

DailyBusiness
VEȘTI ECELENTE! Guvernul oferă românilor șansa să NU plătească facturi timp de ȘASE LUNI
Spynews
Părinții studentei de la Medicină, ucisă de Mirel Dragomir, copleșiți de durere în ziua în care Andreea și-a fi sărbătorit ziua de nume. Cum arată mormântul la 8 luni de la tragedie / FOTO
Bzi.ro
Cristian Terheș aruncă bomba: „USR și Elena Lasconi au fraudat alegerile în primul tur!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri parlamentare 2024. Aici poti vedea LIVE rezultatele de la BEC. Aproape 3 milioane de români au votat în ţară. Update
Capital.ro
Germanii dau alerta în România. Anunț despre Călin Georgescu: Este o dublă farsă
Playtech.ro
Românii din străinătate votează deja pentru alegerile parlamentare 2024. Cei mai mulți sunt la...
DailyBusiness
Ninsorile LOVESC PUTERNIC ROMÂNIA! ANM anunță prognoza pentru 1-7 decembrie
Adevarul
Adevărul despre cum s-a format România Mare după o participare dezastruoasă la război: salvată de eroism, noroc și o femeie providențială
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de vânt puternic și viscol. Până când este valabilă atenționarea și ce zone sunt vizate
Spynews
Ce nu e bine să faci astăzi, de Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
Evz.ro
Costume speciale pentru animale, de Crăciun. Cum faci să nu le stresezi
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
kanald.ro
Accident grav în Capitală! Trei persoane au ajuns la spital după ce un șofer de 18 ani a pierdut controlul volanului și s-a izbit de o altă mașină
Cancan.ro
BREAKING! Diferența dintre candidați S-A MODIFICAT, după renumărarea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit marele actor. Drum lin, maestre! Generații întregi de actori își iau adio
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot cu Mădălina Ghenea. Cum se menține în formă
stirilekanald.ro
Ionuț Cobzaru, șeful de post de la Dumești, este polițistul care s-a împușcat. S-a sinucis din cauza...
substantial.ro
Cod galben de vânt puternic și viscol în 19 județe și București
MediaFlux
RĂSTURNARE privind TURUL i! BEC anunță REZULTATUL RENUMĂRĂRII! E OFICIAL
Shtiu.ro
Fabulos! Ce simbolizează cravata purtată de Călin Georgescu în studioul televiziunilor?
Puterea.ro
Istoria parlamentară a României: Totul a început în 1831. După aproape 100 de ani, sub domnia lui Carol al II-lea, activitatea sa a fost suspendată. Actualul parlament, consfințit prin Constituția din 1991