Majoritatea magazinelor oferă astăzi alternativă ouălor provenite de la găini crescute în sisteme la sol sau în aer liber, fără cuşti, care poartă pe ştampilă indicativul „0”, „1” sau „2”, în funcţie de tipul de creştere.
Începând cu 1 ianuarie 2012, în fermele din Uniunea Europeană, inclusiv România, s-au interzis cuştile convenţionale, fiind acceptate doar cuştile îmbunătăţite. Această aparentă îmbunătăţire presupune însă în continuare faptul că milioane de găini suferă din cauza condiţiilor din cuşti. Orice comportament natural este aproape imposibil într-un spaţiu vital atât de redus. Toate ouăle provenite de la găini crescute în cuşti poartă pe ştampilă indicativul “3”.
Vier Pfoten îi îndeamnă pe clienţii magazinelor să verifice stampilă de pe ou şi să le aleagă de pe raft pe cele care poartă indicativele „0” – Ouă de găini crescute în aer liber cu hrană ecologică sau „1” – Ouă de găini crescute în aer liber. Vier Pfoten recomandă totodată consumătorilor să evite ouăle gata vopsite din magazine, deoarece în multe cazuri pigmentul acoperă complet ştampila care indică tipul de creştere al găinilor de la care provin ouăle.
Potrivit unui studiu realizat de Vier Pfoten în perioada 15 februarie – 20 aprilie 2013, în 19 magazine şi lanţuri de supermarketuri din România, 17 dintre acestea aveau în ofertă ouă provenite de la găini crescute în condiţii mai bune decât în cuşti. În 16 magazine, clienţii pot găsi ouă de la găini crescute în sistem ecologic. Faţa de studiul anterior, realizat în 2010, Vier Pfoten remarcă o imbunatire notabilă a ofertei de pe rafturi. Acest lucru confirmă tendinţa consumatorilor de a se orienta către produse care nu implică suferinţa animalelor. Un sondaj realizat în 2011 de VIER PFOTEN arăta că 82% dintre români sunt preocupaţi de bunăstarea găinilor ouătoare, iar 53% sunt dispuşi să plătească mai mult pentru ouă care nu provin de la găini crescute în cuşti. Dacă în 2009, în România existau doar 2 producători de ouă ecologice, în 2013 numărul acestora ajuns la 10. În aceste ferme, găinile sunt crescute în aer liber, fără stresul creat de cuşti sau aglomeraţie, fiind hrănite cu furaje certificate ecologic. Totodată, astăzi putem vorbi de 4 ferme găini ouătoare crescute în aer liber, în vreme ce în 2009 nu există nici unul.
Consumătorii trebuie să ştie că suferinţa animalelor se poate ascunde şi în produsele semipreparate care conţin ouă. Vier Pfoten recomandă astfel clienţilor care îşi vor petrece sărbătoarea de Paşte la pensiuni sau restaurante să întrebe ce fel de ouă sunt folosite în bucătărie pentru a fi siguri că meniul de sărbătoare nu implică suferinţa animalelor.