Cum să alegi asigurarea RCA?

În momentul achiziționării unui autovehicul, fiecare posesor auto are în vedere caracteristici precum performanțele mașinii, fiabilitate, și aspectul fizic al mașinii. Pentru a se asigura că vehiculul este protejat indiferent de circumstanțe, există mai multe tipuri de asigurări pe care posesorii auto trebuie să le aibă în vedere. În România, cel mai des întâlnite sunt asigurările RCA și CASCO. Iată care sunt diferențele dintre acestea și cum să alegi asigurarea potrivită nevoilor tale!
Mircea Filipescu
18 dec. 2023, 16:27
Cum să alegi asigurarea RCA?
Cum să alegi asigurarea RCA?
Asigurarea RCA

Asigurarea de Răspundere Civilă sau RCA, este singurul tip de asigurare auto obligatorie pe teritoriul României, fără de care circulația pe drumurile publice nu este permisă. Această asigurare oferă acoperire tuturor posesorilor auto în cazul daunelor materiale sau vătămărilor corporale cauzate de accidente rutiere, prin care asigurătorul se angajează să plătească despăgubirea celor prejudiciați.

Asigurarea RCA este destinată persoanelor fizice sau juridice care conduc automobile în România și poate fi achiziționată pe o perioadă de 1 până la 12 luni. Caracterul obligatoriu al acestei asigurări se aplică chiar și pentru autovehiculele care nu sunt aflate în uz. De asemenea, cei care decid să circule cu un vehicul neasigurat, trebuie să se aștepte la o amendă cuprinsă între 1.000 – 2.000 de lei și reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Prin intermediul acestei asigurări, în cazul accidentelor rutiere nu asiguratul este despăgubit, ci terțul păgubit. Acest lucru înseamnă că asigurătorul plătește daunele provocate de asigurat, scutindu-l pe acesta de plata în cazul în care este responsabil de accident. Atunci când accidentul nu a implicat mai mult de două mașini, documentele de despăgubire pot fi completate chiar de șoferii vehiculelor implicate și transmise companiilor de asigurări. De asemenea, există aplicații special concepute pentru completarea documentelor, astfel că acest proces poate fi realizat mult mai ușor utilizând tehnologia.

Cum să alegi asigurarea RCA?

Asigurarea CASCO

Acest tip de asigurare este unul facultativ, care acoperă daunele suferite de autovehicule atât în cazul accidentelor rutiere, cât și în cazul fenomenelor naturale sau al altor riscuri. Cele două tipuri de asigurare funcționează complementar, în ideea în care polița RCA acoperă daunele autovehiculului pe care asiguratul îl accidentează, în timp ce CASCO acoperă daunele asupra propriei mașini.

Cu toate că această asigurare nu este obligatorie, majoritatea posesorilor de mașini apelează la aceasta pentru a-și proteja autovehiculul de orice neprevăzută. Mai mult decât atât, este unul dintre documentele necesare pentru achiziționarea unui autovehicul în leasing. Pentru cei care optează să nu achiziționeze o această poliță, există varianta unui credit auto fără CASCO prin intermediul instituțiilor specializate.

Tipuri de riscuri asigurate

În cazul asigurării RCA, sunt asigurare riscuri precum vătămările corporale sau deces, prejudicii materiale, repararea vehiculului avariat, prejudicii cauzate de lipsa utilizării vehiculului avariat, cheltuielile de judecată sau legate de transportul vehiculului avariat al păgubitului.

Asigurarea CASCO asigură avariile provocate de fenomene naturale, ciocniri, lovituri ale autovehiculului, furtul sau avariile provocate de tentativele de furt, vandalism și avariile provocate de autori necunoscuți.

Cum să alegi asigurarea RCA și CASCO

Atunci când alegi să achiziționezi o poliță de asigurare auto, pe lângă valoarea primei trebuie să ai în vedere elemente precum solvabilitatea și încrederea în compania de asigurări. Calitatea produselor și a serviciilor reprezintă factori importanți, pentru a fi convins că asigurătorul te va sprijini în rezolvarea oricărei probleme în timp util. Există companii care oferă diverse beneficii la achiziționarea polițelor, precum costuri avantajoase sau clauze suplimentare gratuite.

Asigurarea autovehiculelor este absolut necesară pentru orice posesor auto care dorește să se  bucure de investiție pentru o perioadă cât mai lungă cu putință, indiferent de riscurile care pot apărea. Dacă dorești să îți achiziționezi o mașină second-hand, poți apela la instituții specializate în credite auto fără CASCO, care te pot ajuta să minimizezi cheltuielile. 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi în ochi!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?