Cum să alegi cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun. Din ce poți face friptură sau tobă și ce fel de carne se pune la sarmale

Mai puțin de o săptămână până la Crăciun și românii a început deja pregătirile. De pe mese nu vor lipsi sarmale, cârnați, piftie, tobă, caltaboș - toate preparate din carne de porc.
Alina Costache
20 dec. 2024, 13:01
Cum să alegi cea mai bună carne de porc pentru masa de Crăciun. Din ce poți face friptură sau tobă și ce fel de carne se pune la sarmale

Carnea de porc este vedeta pe mesele de Sărbători. Nu de puține ori oamenii ajuns la Urgențe cu probleme digestive tocmai pentru că nu au ținut cont de unde cumpără carnea de porc pentru masa de Crăciun.

 

Cum să alegi cea mai bună pulpă de porc

Pentru a te bucura de preparate gustoase și sănătoase, iată câteva criterii pentru alegerea cărnii de porc:

Aspectul: Pulpa de porc proaspătă are o culoare roz-roșiatică, cu o textură fermă. Evită carnea care are o nuanță cenușie sau pete întunecate.
Mirosul: Carnea proaspătă are un miros neutru, plăcut. Dacă simți un miros neplăcut sau acru, evită să cumperi produsul.
Grăsimea: O pulpă de porc de calitate are un strat de grăsime albă și consistentă, fără pete galbene.
Originea: Verifică eticheta pentru a vedea dacă produsul provine dintr-o sursă de încredere și dacă are toate certificările necesare.

Citește și: Cât costă kilogramul de pulpă de porc la Carrefour cu patru zile înainte de Crăciun. Cum alegi carnea perfectă pentru masa de sărbători

 

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat pentru Wowbiz la ce trebuie să fim atenți atunci când mergem la cumpărături și cum alegem carnea de porc.

„În primul rând, carnea de porc trebuie să fie cumpărată dintr-un loc care are certificat, un loc sigur și un loc verificat. Riscul de trichineloză rămâne în continuare prezent, România are deja suficiente cazuri de trichineloză pentru ceea ce ar însemna o țară europeană”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

În cazul în care nu este depozitată cum trebuie, este congelată și dezghețată de prea multe ori și mai ales dacă locul din care o cumpărăm nu este unul certificat riscăm să ne confruntăm cu grave probleme de sănătate, unele dintre ele ajungând să ducă inclusiv la deces dacă se agravează.

La fel de importante sunt și mirosul și aspectul cărnii, elemente la care trebuie să fim cât se poate de atenți, tocmai pentru că aceste detalii pot ascunde adevărate probleme și bacterii ce conduc la afecțiuni digestive nemiloase.

„Pe de altă parte, trebuie să fim extrem de atenți la tot ceea ce înseamnă aspect, culoare, miros și modul de depozitare. Nu uitați că trebuie să fim atenți și la situația aceea în care carnea este încălzită sau reîncălzită, congelată și decongelată pentru că riscul major se întâmplă și în magazine.

Enterocolitele sunt și ele o caracteristică a acestei perioade, dincolo de trichineloză.

Trebuie să menționăm faptul că din trichineloză se moare și se poate muri din asta și în secolul XXI așa că nu ar merita riscul pentru doar câțiva lei economisiți. Știu că sărăcia este cea care ne îmbolnăvește pe mulți dintre noi, iar a cumpăra din portbagaj, de la colțul străzii sau cine știe de unde odată că nu știm cum a fost tăiată, când a fost tăiată și prelucrată carnea respectivă”, a mai precizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Citește și: Tochitură de porc cu ceapă și mere. Rețeta cu care îi vei impresiona pe cei dragi de Crăciun

„Gastroenteritele nu țin cont doar de trichineloză, ci și de condițiile de igienă și de prepararea cărni, de transport. Trebuie să ținem minte că gastroenteritele, enterocolitele și toxiinfecțiile alimentare sunt boli de mâini murdare.

Transportul și prelucrarea necorespunzătoare, mai ales când vorbim despre o sursă neautorizată, poate duce la niște riscuri.

În ceea ce privește carnea de porc, riscurile sunt legate de condițiile de prelucrare, transport și depozitare, iar aici pot cauza o gamă largă de gastroenterite, enterocolite și toxiinfecții alimentare. Există riscul să fie Trichinella spiralis și să nu fie depistată în carnea de porc.

Pentru aceasta din urmă sunt niște teste standard care se fac la carnea de porc și cel mai bine ar fi să duceți un fragment la medicul veterinar ca să nu aveți probleme de genul acesta”, a mai explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.

 

 

Cum să alegi carnea de porc pentru sarmale, friptură sau alte preparate de Crăciun

Carnea cea mai bună din carcasa unui porc provine de la mușchi, antricot și vrăbioară. Din aceste bucăți se pregătesc mezelurile de calitate sau fripturile rafinate cu sos la cuptor.

Ceafa și fleica sunt recomandate în special pentru friptura la grătar și pentru cârnați.

Rasolul și pulpa sunt folosite pentru carnea tocată, pentru tocănițe și ciorbe acre. Costițele de porc sunt delicioase după ce sunt bine marinate și gătite la grătar sau la cuptor.

Slănina se topește și se obține untură pentru gătit sau pentru conservarea cărnurilor la borcan.

Cea mai bună carne pentru sarmale este pulpa de porc sau carne de pe spate în combinație cu piept de porc care conține și straturi subțiri de grăsime. Proporția trebuie să fie de 20% grăsime la 80% carne, cantitatea de grăsime pentru sarmale fiind mai mică decât cea pentru cârnați.

Cârnații se pregătesc din diverse bucăți de carne care se decupează de pe pulpă și de pe burta animalului. Se adaugă și grăsime albă, curată și moale în proporție de cel puțin 30 – 35%. Cârnații picanți necesită o cantitate mai mare de grăsime, potrivit unica.ro.

Cele mai fragede bucăți pentru friptura la cuptor sau la grătar sunt bucățile de ceafă împănate cu fire de grăsime care se topesc la gătit. Friptura de porc se mai poate face și din carne de pe burtă, care este mai grasă și devine suculentă când este gătită la cuptor în sos. O friptură mai pretențioasă este cotletul de porc care nu are grăsime și trebuie ținut în marinate și sosuri gustoase înainte de a fi preparat la cuptor. Pieptul de porc umplut cu legume, cu cârnați sau cu carne tocată este și el o alegere foarte bună pentru o friptură deosebită în noaptea de Revelion.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Andreea Esca a vorbit despre plecarea de la Pro TV: Ce plan de rezervă are prezentatoarea
Fanatik.ro
Când se spală în Săptămâna Luminată, fără să fie păcat. Zilele în care nu ai voie să faci nimic
Capital.ro
Românii care trebuie să plătească suprataxă. Se achită obligatoriu. Nimeni nu este iertat
Playtech.ro
Ce se întâmplă dacă moștenești o casă fără acte de proprietate. Ai sau nu drept legal asupra ei?
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român este primul client din lume care a cumpărat un model Lamborghini de lux. Cât costă bolidul
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Pericol major, la doar un click distanță. Alertă emisă de Google pentru toți utilizatorii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vârsta de pensionare pentru femei ar putea fi redusă cu 3 ani și jumătate: Ce condiții există
Cancan.ro
Ce a făcut Tudor Duma, zis Maru, cu corpul lui Rareș Ion, înainte să îl părăsească. Detalii inedite din anchetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță. A cucerit toată lumea încă din copilărie. A plecat la îngeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Fructul care îți curăță colonul, întărește inima și te scapă de pofta de dulce. Costă cât o pâine
MediaFlux
Doliu în fotbal. A murit pe teren chiar înainte de debutul partidei. Avea doar 22 de ani
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Divinitatea l-a ajutat să câștige la Loto: bărbatul care a dat lovitura cu numerele lăsate moștenire de la un verișor decedat