Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Selecția în procesul de cumpărare a acțiunilor este esențială pentru succesul oricărui trader sau investitor. De ce trebuie să ții cont atunci când alegi companiile in care sa investesti?
Alina Costache
07 nov. 2022, 10:49
Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Alegerea acțiunilor dintr-un portofoliu se face pe baza unui anumit set de criterii cu speranța de a obține un randament pozitiv. În economia globală de astăzi, analizarea unui volum uriaș de informații pentru a ajunge la o decizie investițională este foarte dificilă.

Selecția în procesul de cumpărare acțiuni este esențială pentru succesul oricărui trader sau investitor.

 

Ce determină valoarea unei acțiuni?

Valoarea unei acțiuni este măsurată prin raportul dintre cerere și ofertă. O cerere mare înseamnă, în general, un preț mai mare și invers. În plus, valoarea unei acțiuni este intrinsecă randamentului pe care îl poate oferi unui trader sau investitor. Unii investitori aleg companii cu fundamente solide, în timp ce alții aleg companii mai mici, subapreciate, cu potențialul de a crește rapid. Există diferite metode de evaluare pe care le poți utiliza pentru a determina dacă acțiunile sunt subevaluate sau supraevaluate.

 

Cum identifici acțiunile subevaluate și supraevaluate

Dacă vrei să identifici acțiunile subevaluate sau supraevaluate, ar trebui să începi cu o analiză fundamentală și tehnică. Poți utiliza cele opt rapoarte populare care fac parte din analiza fundamentală pentru a găsi acțiuni subevaluate sau supraevaluate și pentru a determina valoarea lor reală. Cu toate acestea, ar trebui să apelezi atât la analiza fundamentală, cât și la cea tehnică pentru a obține o imagine de ansamblu cât mai concludentă asupra pieței.

Identificarea acțiunilor subevaluate sau supraevaluate nu înseamnă a găsi acțiuni ieftine sau scumpe. În schimb, ar trebui să cauți acțiuni de calitate care au prețuri sub sau peste valorile lor reale. Presupunerea este că prețurile pieței se vor corecta în timp pentru a reflecta valoarea reală, ceea ce înseamnă că ai putea obține profit. Ai putea face asta cumpărând o acțiune subevaluată sau vânzând una supraevaluată.

Acțiunile pot fi subevaluate sau supraevaluate dacă există modificări ale condițiilor pieței din cauza dinamicii pieței, a știrilor, a fluctuațiilor ciclice sau din cauza rezultatelor evaluate greșit.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi acțiuni

  • Dezvoltă un plan de tranzacționare
  • Înțelege piața
  • Utilizează un instrument de analiză a pieței
  • Gestionează riscul

1. Planul de tranzacționare

Elaborarea unui plan de tranzacționare cuprinzător și a unei strategii de gestionare a riscurilor începe cu stabilirea obiectivelor. Aceste obiective ar trebui să fie specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp.

Planul tău de tranzacționare ar trebui să fie personalizat, în funcție de obiectivele tale și să sublinieze reguli exacte de urmat atunci când tranzacționezi. Începe prin a decide stilul pe care îl vei aborda în tranzacționare. Există patru stiluri diferite, fiecare fiind orientat pe un interval de timp diferit, o perioadă de deținere diferită și un anumit nivel de activitate în tranzacționare. Stilul de tranzacționare pe care îl alegi ar trebui să se potrivească personalității, aptitudinilor și experienței tale. Cele patru stiluri de tranzacționare diferite sunt:

  1. Buy and Hold: cumpărarea diferitelor instrumente financiare pentru o perioadă mai îndelungată de timp, independent de fluctuațiile înregistrate de piață.
  2. Tranzacționarea pozițională: cumpărare pe termen lung, la inceputul unui ciclu de piață cu activitate de tranzacționare scăzută.
  3. Swing Trading: tranzacționare pe termen mediu a impulsurilor de cateva saptămâni.
  4. Tranzacționare la nivel intraday: tranzacționare pe termen scurt a fluctuațiilor zilnice.

2. Înțelegerea pieței

Acțiunile sunt listate la o bursă, ceea ce facilitează cumpărarea și vânzarea acestora între părți. Piața este mișcată de cerere și ofertă. Starea generală a economiei, ratele dobânzilor, tendințele industriei și sentimentul pieței joacă, de asemenea, un rol important în schimbările din piețele de acțiuni.

3. Evaluarea pieței

Poți utiliza un instrument de evaluare a pieței pentru a căuta acțiuni. Un astfel de instrument facilitează compararea acțiunilor între ele. Astfel, poți alege doar acțiunile care se potrivesc cel mai bine profilului tău de risc.

Amintește-ți, ar trebui să alegi acțiuni despre care ai multe informații. Ia în considerare toate aspectele – inclusiv volatilitatea, orele de deschidere a bursei și costurile.

4. Gestionarea riscului

Când alegi acțiuni este important să te asiguri că acestea se potrivesc strategiei tale de gestionare a riscurilor. Toate piețele prezintă un anumit grad de risc deoarece acțiunile sunt în mod continuu influențate de factori externi, ceea ce înseamnă că tranzacția ar putea să nu evolueze întotdeauna conform așteptărilor.

Unele dintre riscurile cu care te poți confrunta atunci când alegi acțiuni includ: modele de afaceri învechite, decizii greșite ale managementului și concurență competitivă. Apoi există riscul general de piață și riscul cursului de schimb – important de luat în considerare în special dacă te-ai decis să investești în acțiuni internaționale.

Nivelul de risc pe care ți-l asumi în tranzacționare depinde de strategia ta, de expunerea pe care o ai în raport cu întregul portofoliul și de raportul risc-recompensă pe care ți l-ai stabilit. Prin urmare este important să decizi ce capital ești dispus să riști per tranzacție și în ansamblu.

Rezumat cu privire la alegerea acțiunilor

Pentru a alege cele mai bune acțiuni în care să investești trebuie să iei în considerare factori precum obiectivul propus, apetitul tău pentru risc, timpul și capitalul de care dispui.

Ar trebui să utilizezi analiza fundamentală și tehnică pentru a alege acțiunile. Analiza fundamentală se concentrează pe estimarea valorii intrinseci a unei acțiuni. Analiza tehnică te ajută să identifici trendurile și formațiunile grafice care pot anticipa mișcările viitoare ale pieței.

Valoarea unei acțiuni este măsurată cu ajutorul raportului dintre cerere și ofertă. Analiza tehnică și fundamentală te pot ajuta să înțelegi dacă acțiunile sunt supraevaluate sau subevaluate.

Atunci când alegi acțiuni reține că ai nevoie de un plan de tranzacționare și de o bună înțelegere a riscurilor asociate unei investiții la bursă.

Spynews
Idei de city-break în minivacanța de Sfânta Maria. Ce prețuri au biletele de avion în luna august
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cele 4 zodii pentru care viața se îmbunătățește până la Sfânta Maria. Doar belșug și lucruri minunate le așteaptă
Capital.ro
Îți blochează masina la ITP! Sunt reverificate de inspectorii RAR
Playtech.ro
Nadia Comăneci, în doliu. Durere mare pentru fosta gimnastă
DailyBusiness
FĂRĂ TELEFOANE MOBILE în acest loc! E LEGE!
Adevarul
O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”
Spynews
Zodii norocoase în dragoste în toamna 2024. Nativii care au șanse mari să primească o cerere în căsătorie
Spynews
Cum arată și cu ce se ocupă Hamude Kilani, la 7 ani de când a participat la Insula Iubirii. Fanii au fost surprinși să-l vadă așa
Evz.ro
E marele coșmar al șoferilor. Greșeala care aduce mari sancțiuni
Ego.ro
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Nadia Comăneci, în doliu! A făcut anunțul în urmă cu puțin timp: 'Odihnește-te în pace!'
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Doliu în familia Nadiei Comăneci! Celebra gimnastă a transmis un mesaj dureros în mediul online
Capital.ro
Intră direct în conturile românilor. Se dau banii înapoi: Sumă trebuie rambursată de urgență
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
stirilekanald.ro
De ce s-a sinucis jandarmul de 24 de ani din Timișoara! Acum s-a aflat adevăratul motiv
substantial.ro
Inaugurarea primei maternități publice construite în ultimii 50 de ani în Timișoara
MediaFlux
ÎNCEPE distribuirea deciziilor CU PENSIILE RECALCULATE. Ce TREBUIE să facă pensionarii
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!