Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Selecția în procesul de cumpărare a acțiunilor este esențială pentru succesul oricărui trader sau investitor. De ce trebuie să ții cont atunci când alegi companiile in care sa investesti?
Alina Costache
07 nov. 2022, 10:49
Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Cum să alegi în ce acțiuni să investești în 2023?

Alegerea acțiunilor dintr-un portofoliu se face pe baza unui anumit set de criterii cu speranța de a obține un randament pozitiv. În economia globală de astăzi, analizarea unui volum uriaș de informații pentru a ajunge la o decizie investițională este foarte dificilă.

Selecția în procesul de cumpărare acțiuni este esențială pentru succesul oricărui trader sau investitor.

 

Ce determină valoarea unei acțiuni?

Valoarea unei acțiuni este măsurată prin raportul dintre cerere și ofertă. O cerere mare înseamnă, în general, un preț mai mare și invers. În plus, valoarea unei acțiuni este intrinsecă randamentului pe care îl poate oferi unui trader sau investitor. Unii investitori aleg companii cu fundamente solide, în timp ce alții aleg companii mai mici, subapreciate, cu potențialul de a crește rapid. Există diferite metode de evaluare pe care le poți utiliza pentru a determina dacă acțiunile sunt subevaluate sau supraevaluate.

 

Cum identifici acțiunile subevaluate și supraevaluate

Dacă vrei să identifici acțiunile subevaluate sau supraevaluate, ar trebui să începi cu o analiză fundamentală și tehnică. Poți utiliza cele opt rapoarte populare care fac parte din analiza fundamentală pentru a găsi acțiuni subevaluate sau supraevaluate și pentru a determina valoarea lor reală. Cu toate acestea, ar trebui să apelezi atât la analiza fundamentală, cât și la cea tehnică pentru a obține o imagine de ansamblu cât mai concludentă asupra pieței.

Identificarea acțiunilor subevaluate sau supraevaluate nu înseamnă a găsi acțiuni ieftine sau scumpe. În schimb, ar trebui să cauți acțiuni de calitate care au prețuri sub sau peste valorile lor reale. Presupunerea este că prețurile pieței se vor corecta în timp pentru a reflecta valoarea reală, ceea ce înseamnă că ai putea obține profit. Ai putea face asta cumpărând o acțiune subevaluată sau vânzând una supraevaluată.

Acțiunile pot fi subevaluate sau supraevaluate dacă există modificări ale condițiilor pieței din cauza dinamicii pieței, a știrilor, a fluctuațiilor ciclice sau din cauza rezultatelor evaluate greșit.

De ce trebuie să ții cont atunci când alegi acțiuni

  • Dezvoltă un plan de tranzacționare
  • Înțelege piața
  • Utilizează un instrument de analiză a pieței
  • Gestionează riscul

1. Planul de tranzacționare

Elaborarea unui plan de tranzacționare cuprinzător și a unei strategii de gestionare a riscurilor începe cu stabilirea obiectivelor. Aceste obiective ar trebui să fie specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp.

Planul tău de tranzacționare ar trebui să fie personalizat, în funcție de obiectivele tale și să sublinieze reguli exacte de urmat atunci când tranzacționezi. Începe prin a decide stilul pe care îl vei aborda în tranzacționare. Există patru stiluri diferite, fiecare fiind orientat pe un interval de timp diferit, o perioadă de deținere diferită și un anumit nivel de activitate în tranzacționare. Stilul de tranzacționare pe care îl alegi ar trebui să se potrivească personalității, aptitudinilor și experienței tale. Cele patru stiluri de tranzacționare diferite sunt:

  1. Buy and Hold: cumpărarea diferitelor instrumente financiare pentru o perioadă mai îndelungată de timp, independent de fluctuațiile înregistrate de piață.
  2. Tranzacționarea pozițională: cumpărare pe termen lung, la inceputul unui ciclu de piață cu activitate de tranzacționare scăzută.
  3. Swing Trading: tranzacționare pe termen mediu a impulsurilor de cateva saptămâni.
  4. Tranzacționare la nivel intraday: tranzacționare pe termen scurt a fluctuațiilor zilnice.

2. Înțelegerea pieței

Acțiunile sunt listate la o bursă, ceea ce facilitează cumpărarea și vânzarea acestora între părți. Piața este mișcată de cerere și ofertă. Starea generală a economiei, ratele dobânzilor, tendințele industriei și sentimentul pieței joacă, de asemenea, un rol important în schimbările din piețele de acțiuni.

3. Evaluarea pieței

Poți utiliza un instrument de evaluare a pieței pentru a căuta acțiuni. Un astfel de instrument facilitează compararea acțiunilor între ele. Astfel, poți alege doar acțiunile care se potrivesc cel mai bine profilului tău de risc.

Amintește-ți, ar trebui să alegi acțiuni despre care ai multe informații. Ia în considerare toate aspectele – inclusiv volatilitatea, orele de deschidere a bursei și costurile.

4. Gestionarea riscului

Când alegi acțiuni este important să te asiguri că acestea se potrivesc strategiei tale de gestionare a riscurilor. Toate piețele prezintă un anumit grad de risc deoarece acțiunile sunt în mod continuu influențate de factori externi, ceea ce înseamnă că tranzacția ar putea să nu evolueze întotdeauna conform așteptărilor.

Unele dintre riscurile cu care te poți confrunta atunci când alegi acțiuni includ: modele de afaceri învechite, decizii greșite ale managementului și concurență competitivă. Apoi există riscul general de piață și riscul cursului de schimb – important de luat în considerare în special dacă te-ai decis să investești în acțiuni internaționale.

Nivelul de risc pe care ți-l asumi în tranzacționare depinde de strategia ta, de expunerea pe care o ai în raport cu întregul portofoliul și de raportul risc-recompensă pe care ți l-ai stabilit. Prin urmare este important să decizi ce capital ești dispus să riști per tranzacție și în ansamblu.

Rezumat cu privire la alegerea acțiunilor

Pentru a alege cele mai bune acțiuni în care să investești trebuie să iei în considerare factori precum obiectivul propus, apetitul tău pentru risc, timpul și capitalul de care dispui.

Ar trebui să utilizezi analiza fundamentală și tehnică pentru a alege acțiunile. Analiza fundamentală se concentrează pe estimarea valorii intrinseci a unei acțiuni. Analiza tehnică te ajută să identifici trendurile și formațiunile grafice care pot anticipa mișcările viitoare ale pieței.

Valoarea unei acțiuni este măsurată cu ajutorul raportului dintre cerere și ofertă. Analiza tehnică și fundamentală te pot ajuta să înțelegi dacă acțiunile sunt supraevaluate sau subevaluate.

Atunci când alegi acțiuni reține că ai nevoie de un plan de tranzacționare și de o bună înțelegere a riscurilor asociate unei investiții la bursă.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, după hotărârea Curţii de Apel Ploieşti. Este decizia care aruncă alegerile în aer. ”Nu prea se mai pot organiza”
Capital.ro
Turul 2 înapoi? Verdict dat de Augustin Zegrean: Spaima este ca nu cumva CCR să...
Playtech.ro
Singurul cuvânt care apare pe mormântul Papei Francisc. Ce înseamnă și de ce l-a ales
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Primul oraș din România cu autobuze fără șofer
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Vești proaste! Pensiile vor fi livrate mai târziu în luna mai
Cancan.ro
Suhaib Meshah a fost declarat MORT! Fostul iubit al Danielei Crudu e dispărut de 3 ani și acum…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care România a pierdut-o. Toți românii o păstrează în amintire: Ne pleacă oameni dragi..
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ziua de Vineri aduce ghinioane pentru 3 zodii. Racul trece prin clipe grele. Ce se întâmplă până la finalul zilei de azi
MediaFlux
Român reținut în Rusia pentru spionaj. Ce ar fi făcut tânărul de 23 de ani pentru Ucraina | VIDEO
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul