Cum să alegi numele de botez al copilului. Preoții ortodocși le atrag atenția viitorilor părinți că Biserica nu este de acord ca un copil să aibă două nume și le recomandă ca micuțul să poarte unul singur, de preferat al unui sfânt ortodox.
Citește și Rugăciunea şi acatistul pentru ajutor la examene. Pot fi rostite şi de copii, şi de părinţi
În România, există un obicei conform căruia, copilul trebuie să fie botezat cu prenumele nașului, al nașei sau al bunicilor pe când în Franța, primul născut poartă de regulă, prenumele tatălui, un obicei, care la un un moment dat, a fost împrumutat și de familiei boierești de la noi.
Din dorința de ai mulțumi pe nași sau pe cei apropiați, părinții și-au botezat copii cu două nume, o practică pe care preoții o condamnă vehement și asta pentru că în opinia lor, a pune două sau mai multe nume aceleiași persoane, demonstrează „o împrăștiere și o împărțire între două unități valorice diferite”.
Preoții spun că atunci când omul are un singur nume, întreaga sa personalitate se concentrează pe acesta. Însă când o persoană poartă mai multe nume de botez, precum Ana Maria, de exemplu, el se va concentra pe unul singur, iar celălalt va rămâne de prisos, mai susțin slujitorii Domnului.
„Nu se pun două nume la botez în veac. Numai unul şi ortodox! Niciodată să nu puneţi două nume la copii. Unul şi ortodox! Că părticica este pentru un suflet, nu pentru două. Aşa este!”, susținea părintele Ilie Cleopa, potrivit doxologia.
De asemenea, părintele Nicolae Necula, fost decan al Facultății de Teologie din București și profesor de Liturgică este de părere că a pune două nume unui copil nu este deloc inspirat și asta pentru că de regulă ,este apelat cu un singur nume, iar uneori chiar cu un diminutiv care le anulează pe toate.
„A existat și mai persistă încă practica de a pune două sau mai multe nume copiilor, ceea ce este complet neindicat și incomod, pentru că, în realitate, aceștia sunt chemați cu un singur nume de către cei din jur, iar uneori cu un diminutiv care le anulează pe toate celelalte, care rămân doar un balast scriptologic”, a declarat Nicolae Necula.