Educaţie copii: Ce provoacă crizele
Pentru a putea reacţiona la un comportament al copiilor, trebuie înţelegi de ce s-a produs. Copiii au o manieră de a privi lucrurile foarte negativ. Ei se gândesc la cât este de nedrept să li se întâmple una sau alta (să-şi piardă jucăriile, să nu rămână acasă şi să se ducă la grădiniţă/şcoală sau că nu primesc atâta atenţie pe cât şi-ar dori din partea părinţilor). Şi atunci, în mintea lor, se creează dorinţa de a fi în control. Până la vârsta preadolescenţei, nimic nu este premeditat. Nici măcar nu conştientizează ce fac şi ce impact va avea asupra celorlalţi comportamentul lor. Însă, dacă ai cedat într-o situaţie, copiii vor şti exact ce să facă data viitoare pentru a obţine acelaşi efect.
Educaţie copii: Cum să calmezi preşcolarii, şcolarii şi adolescenţii
Uneori, oricât de greu ar părea, cea mai bună modalitate este să faci un pas înapoi şi să-l laşi să se manifeste, mai ales dacă prin ceea ce fac nu-şi pun siguranţa lor sau a altora în pericol. Însă există şi nişte trucuri foarte eficiente.
Copii sub 5 ani: Cea mai bună modalitate de a calma un copil mic este să-i distragi atenţia şi, în acelaşi timp, să-i arăţi că-i înţelegi nemulţumirea. Îi poţi spune “Văd că eşti foarte supărat şi aş vrea să te ajut să te calmezi. Ce-ai zice să-mi faci un desen ca să-mi arăţi cât eşti de supărat?”. În locul desenului, poţi alege orice activitate care-i place şi care îi va canaliza energia într-o direcţie pozitivă.
Citiţi mai mult pe sfatulparintilor.ro