Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

"Cum sa câstigi un referendum" este un articol publicat de BBC în ediţia online, ce conţine o serie de recomandări de la câştigători, dar şi de la învinşi  în diferite referendumuri din Marea Britanie. Reţeta însă poate fi aplicată în orice campanie pentru o astfel de consultare populară.
Romania TV
16 iul. 2012, 13:01
Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viata și pe moarte între două părţi care ar putea să nu se mai întâlneasca vreodată la urne, scrie reporterul politic Brian Wheeler. În cazul referendumurilor nu se poate vorbi despre o coaliţie confortabilă sau un compromis, deoarece câstigatorul ia tot. Dar, deşi fiecare campanie este diferită, sunt câţiva factori pe care toate le au în comun, scrie Wheeler în acest material realizat în perspectiva organizarii, în Marea Britanie, a unui referendum pe tema relatiei tarii cu UE, a reformei Camerei Lorzilor sau a independentei Scotiei, scrie BBC News Online.

Tinerii strategi din spatele campaniei din 2004 din Marea Britanie, de blocare a planurilor lui John Prescott de a înfiinţa o adunare regionala în North-East și-au gasit inspiraţia în filmele de război şi în particular în filmul „Patton” al lui George C. Scott. Ei au decis că nu este suficient doar să îti aperi teritoriul, ci trebuie să mergi mai departe şi să îţi destabilizezi inamicul. Nimic nu este suficient pentru a exploata slăbiciunea celeilalte părți.

„Adevăratul truc este să ataci punctele lor puternice şi să câştigi, pentru că atunci oponentul nu va mai avea cu ce să riposteze, până în punctul în care poţi să îl faci tăvălug”, scrie fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton, în cartea sa „White Elephant: How the North-East Said No”.

Un alt factor important este să îţi cunoşti adversarul. „Trebuie să fii foarte realist în privinta celor cu care te confrunti”, afirma Katie Ghose, director de campanie în cadrul referendumului provind votul alternativ (AV) din Marea Britanie. „Nu poţi schimba prea mult opinia publică în timpul campaniei”, adaugă ea.

Tot campania pentru votul alternativ oferă un nou pont: nu le vorbi doar propriilor susţinători.

„Un avans timpuriu poate fi fatal”, avertizează Wheeler, explicând că partea care are un avans în sondaje la început este adeseori mai vulnerabilă la autoliniștire și are doar de pierdut, subestimând adeseori scala provocării cu care se confruntă.

„Nu ai nevoie întotdeauna de un mesaj pozitiv”, vine următorul sfat, dar acesta te poate ajuta să ai un raspuns pregatit atunci când jurnalistii te acuză că nu ai nimic pozitiv de spus.

Să-ți determini adversarul să joace jocul tau, după regulile tale este, probabil, cea mai importantă parte a oricărei campanii pentru un referendum. „Trebuie să controlezi dezbaterea”, este un alt factor important.

Problemele constituționale sunt destul de abstracte pentru majoritatea oamenilor”, afirma Matthew Elliott (director de campanie în referendumul privind votul alternativ), „comparativ cu problemele lor de zi cu zi de a-și păstra locul de muncă și de a-și da copiii la cea mai bună școală, astfel încât trebuie gasită o modalitate pentru a face acest lucru relevant pentru viaţa lor zilnică”.

„Nu ai nevoie de celebrități”, acestea putând să dividă opinia publică și să nu te ajute sa ajungi dincolo de baza de susținere obisnuită. Oamenii de afaceri de succes și oamenii de știință sunt un pariu mai sigur, mai ales dacă referendumul se referă la locuri de muncă sau economie.

Nu ai nevoie nici de politicieni, dar ai nevoie de partidele lor”. Votul antipolitic este o forţă puternică în zilele noastre, dar un referendum reprezintă totuşi nişte alegeri care necesită obţinerea unei majorităţi. Iar singurul lucru prin care poţi reuşi realist acest lucru este să te bazezi pe structurile partidelor şi pe voluntari.

„NU poate să însemne DA”. Katie Ghose susține că cei care luptă împotriva menținerii status quo-ului – care este de obicei campania pentru NU – pleacă din start cu un mic avantaj deoarece cetățenii nu vor sa riște o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate menține status quo-ul.

Uneori însă „chiar nu poți câştiga”. Poţi avea cele mai strălucite tactici şi cei mai mulţi bani, dar dacă situaţia politică şi economică este împotriva ta, vei pierde cel mai probabil, conchide reporterul BBC.

DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare. Gestul banal care le poate aduce o sancțiune de 3.000 de lei
Capital.ro
Călin Georgescu, lovit în plin. NU ar fi prevăzut asta: Stare de urgență..
Playtech.ro
Cum arată acum comisarul Corrado Cattani în „Caracatița”. Michele Placido, de nerecunoscut
DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Concedieri masive printre bugetari, la început de 2025. Cine sunt angajați care vor fi nevoiți să dea concurs pentru a-și păstra postul ⤵
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Statul român îți ia 70% din ce câștigi. Nivelul colosal al taxării, explicat de un economist
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Cine este tânărul de 22 de ani, care și-a pierdut viața în tragicul accident din Argeș. Bărbatul era tatăl unui băiețel de doar un an
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. NU mai are scăpare. Decizia care scoate totul la suprafață
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Imagine sfâșietoare cu Andreea Cuciuc în rochie de mireasă! Igor Cuciuc, zdrobit de durere
substantial.ro
Lupta pompierilor din Los Angeles cu o criză de apă în fața incendiilor devastatoare din Pacific Palisades
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite