Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

"Cum sa câstigi un referendum" este un articol publicat de BBC în ediţia online, ce conţine o serie de recomandări de la câştigători, dar şi de la învinşi  în diferite referendumuri din Marea Britanie. Reţeta însă poate fi aplicată în orice campanie pentru o astfel de consultare populară.
Romania TV
16 iul. 2012, 13:01
Cum să câştigi un referendum? Sfaturi de învingători şi învinşi

Referendumurile, spre deosebire de alegerile generale, sunt o lupta pe viata și pe moarte între două părţi care ar putea să nu se mai întâlneasca vreodată la urne, scrie reporterul politic Brian Wheeler. În cazul referendumurilor nu se poate vorbi despre o coaliţie confortabilă sau un compromis, deoarece câstigatorul ia tot. Dar, deşi fiecare campanie este diferită, sunt câţiva factori pe care toate le au în comun, scrie Wheeler în acest material realizat în perspectiva organizarii, în Marea Britanie, a unui referendum pe tema relatiei tarii cu UE, a reformei Camerei Lorzilor sau a independentei Scotiei, scrie BBC News Online.

Tinerii strategi din spatele campaniei din 2004 din Marea Britanie, de blocare a planurilor lui John Prescott de a înfiinţa o adunare regionala în North-East și-au gasit inspiraţia în filmele de război şi în particular în filmul „Patton” al lui George C. Scott. Ei au decis că nu este suficient doar să îti aperi teritoriul, ci trebuie să mergi mai departe şi să îţi destabilizezi inamicul. Nimic nu este suficient pentru a exploata slăbiciunea celeilalte părți.

„Adevăratul truc este să ataci punctele lor puternice şi să câştigi, pentru că atunci oponentul nu va mai avea cu ce să riposteze, până în punctul în care poţi să îl faci tăvălug”, scrie fostul strateg al campaniei de respingere a referendumului din North East, William Norton, în cartea sa „White Elephant: How the North-East Said No”.

Un alt factor important este să îţi cunoşti adversarul. „Trebuie să fii foarte realist în privinta celor cu care te confrunti”, afirma Katie Ghose, director de campanie în cadrul referendumului provind votul alternativ (AV) din Marea Britanie. „Nu poţi schimba prea mult opinia publică în timpul campaniei”, adaugă ea.

Tot campania pentru votul alternativ oferă un nou pont: nu le vorbi doar propriilor susţinători.

„Un avans timpuriu poate fi fatal”, avertizează Wheeler, explicând că partea care are un avans în sondaje la început este adeseori mai vulnerabilă la autoliniștire și are doar de pierdut, subestimând adeseori scala provocării cu care se confruntă.

„Nu ai nevoie întotdeauna de un mesaj pozitiv”, vine următorul sfat, dar acesta te poate ajuta să ai un raspuns pregatit atunci când jurnalistii te acuză că nu ai nimic pozitiv de spus.

Să-ți determini adversarul să joace jocul tau, după regulile tale este, probabil, cea mai importantă parte a oricărei campanii pentru un referendum. „Trebuie să controlezi dezbaterea”, este un alt factor important.

Problemele constituționale sunt destul de abstracte pentru majoritatea oamenilor”, afirma Matthew Elliott (director de campanie în referendumul privind votul alternativ), „comparativ cu problemele lor de zi cu zi de a-și păstra locul de muncă și de a-și da copiii la cea mai bună școală, astfel încât trebuie gasită o modalitate pentru a face acest lucru relevant pentru viaţa lor zilnică”.

„Nu ai nevoie de celebrități”, acestea putând să dividă opinia publică și să nu te ajute sa ajungi dincolo de baza de susținere obisnuită. Oamenii de afaceri de succes și oamenii de știință sunt un pariu mai sigur, mai ales dacă referendumul se referă la locuri de muncă sau economie.

Nu ai nevoie nici de politicieni, dar ai nevoie de partidele lor”. Votul antipolitic este o forţă puternică în zilele noastre, dar un referendum reprezintă totuşi nişte alegeri care necesită obţinerea unei majorităţi. Iar singurul lucru prin care poţi reuşi realist acest lucru este să te bazezi pe structurile partidelor şi pe voluntari.

„NU poate să însemne DA”. Katie Ghose susține că cei care luptă împotriva menținerii status quo-ului – care este de obicei campania pentru NU – pleacă din start cu un mic avantaj deoarece cetățenii nu vor sa riște o schimbare. Dar uneori un vot pentru DA poate menține status quo-ul.

Uneori însă „chiar nu poți câştiga”. Poţi avea cele mai strălucite tactici şi cei mai mulţi bani, dar dacă situaţia politică şi economică este împotriva ta, vei pierde cel mai probabil, conchide reporterul BBC.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!