Dacă ai o pisică acasă, ne imaginăm că i-ai dat o poreclă foarte drăguță care ar face pe oricine să vrea să o răsfețe. Numai ea poate alege în mod deliberat să închidă urechile, deși este capabila să-ți recunoască vocea. Poți insista, dar nimic nu funcționează, chiar si hrana umeda pisici poate sa nu fie de ajutor în momente ca acestea! Deci, cum faci sa vina la tine?
Atunci când adoptăm un animal de companie, este responsabilitatea noastră să avem grijă de el, să-l hrănim și să-l iubim, dar și să-l educăm în curățenie, în cutia de gunoi, să-l obișnuim să fie manevrat dar și să-i arătăm anumite limite care nu trebuie depășite. Și când educația nu funcționează, este nevoie de o pregătire reală; cu alte cuvinte, pisica ta trebuie să se supună regulilor tale și nu invers.
În principiu, pisicile au personalități puternice și sunt relativ independente, motiv pentru care unii au obiceiul să nu se supună ordinelor stăpânului lor. Dacă dețineți o pisică mică, fără îndoială ați avut experiența. Chiar și folosind diverse trucuri (cum ar fi să le dai de mâncare) nu o face să vină la tine. Dacă scuturați pachetul de crochete, faceți zgomot cu cutia de mâncare și o sctrigati pe nume de mai multe ori și nu există nicio reacție din partea ei, folosiți un sunet specific; pisica va veni în fugă.
Un „memento” constă în a-ți face pisica să vină spre tine emitând un anumit semnal; poate fi un fluier, un cuvânt anume, un clic al limbii… fiecare are felul lui de a comunica cu micul său ghem de blană. Puteți alege un cuvânt pe care nu îl spuneți des.
Cu toate acestea, dacă alegeți să fluierați pentru a vă chema animalul de companie, puteți chiar să achiziționați jucarii pisici, dar dacă le utilizați nu o faceți la întâmplare ; trebuie să o faci într-un mod anume pentru ca el să știe că sunetul emis este îndreptat în mod special către el. Acest fluier trebuie să îndeplinească absolut anumite criterii; sunetul trebuie sa fie unic pentru ca pisica ta sa il poata diferentia de alte zgomote din jur, trebuie sa il poti reproduce usor si trebuie sa fie audibil de la distanta pentru ca felina ta sa te poata auzi. În acest caz, fluierul nu mai este considerat educație, ci mai degrabă un fel de antrenament. Prin urmare, felina ta trebuie să înțeleagă că acesta este un ordin și că nu are altă opțiune decât să-l respecte. În plus, cel mai bun mod ca animalul tău să răspundă favorabil la acest zgomot este că trebuie să-l asocieze cu o recompensă. Pentru a face acest lucru, oferă-i un răsfăț de fiecare dată când aleargă spre tine urmându-ți fluierul, pentru a crea o asociere pozitivă între sunet și recompensă. Cu toate acestea, pentru a-i permite pisicii tale să asimileze pe deplin sensul acestor recompense, nu-i mai oferi dulciuri fără să-l fi provocat mai întâi.
Într-adevăr, răsplătirea animalului tău de companie este, de asemenea, o modalitate foarte eficientă de a-l ajuta să se relaxeze și să elibereze toată energia canalizată în el. În plus, este o modalitate grozavă de a-l învăța să se supună. Așa că asigură-te că ai mereu la îndemână crochete. Pe de altă parte, dacă aveți mai multe pisici în casă, asigurați-vă că va adresați fiecăreia cu o intonație diferită. Un cuvânt sau un fluier special dedicat rechemarii colective a grupului; mai ales când sunt afară și vrei ca toți să intre în același timp.
Ține minte acest lucru: recompensează-ți pisica doar dacă vine la tine după ce ai făcut apelul. În caz contrar, vei avea întotdeauna dificultăți să o faci să vină la tine când vrei tu.