Nu fi insistent
Dacă eşti prea insistent în a vorbi cu copilul tău, vei obţine doar efectul contrar. Gândeşte-te cum vorbeşti tu cu un prieten. Sunteţi calmi, nu insistaţi asupra anumitor aspecte dacă celălalt nu îşi deschide sufletul. Urmează aceiaşi paşi şi când vorbeşti cu copilul tău.
Preţuieşte tăcerea
Mai multe studii au relevat faptul că unii copii sunt mai închişi şi au nevoie de mai mult timp pentru a-şi face curajul să vorbească. Ia-l în braţe, alintă-l, arată-i dragostea ta. Aşteaptă răbdător până când va simţi că este momentul.
Nu critica
Dacă simţi că vrei să faci un comentariu acid, o critică, e timpul să-ţi muşti limba. Nu te transforma într-un procuror sau judecător. Nimic nu întrerupe mai rapid o comunicare decât fraza „Ar fi trebuit să…” sau „Ţi-am spus eu că…”.
Ascultă-l când vă jucaţi
Mulţi copii, în special băieţii, sunt mult mai receptivi şi comunicativi când se joacă sau întreprind o activitate împreună cu părinţii. Dacă ai observat asta la copilul tău, găseşte activităţile care-i plac cel mai mult şi vorbiţi câte în lună şi în stele.
Discută despre pasiunile lui
Încearcă să canalizezi discuţiile către pasiunile lui: fie că-i place să colecţioneze CD-uri, păpuşi Barbie sau download-ările de pe net. Pornind astfel în discuţii, vei reuşi să deschizi portiţa către sufletul lor.
Poartă discuţiile pe teritoriul lui
De fiecare dată când vrei să vorbeşti cu copilul tău, poartă discuţiile într-o zonă în care el se simte confortabil. Du-te tu pe teritoriul lui şi astfel copilul va fi mai relaxat şi mai deschis.
Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro