Sunt câteva reguli și trucuri de care ar trebui să țineți cont pentru cultivarea castraveților în balcon. Castraveții la ghiveci sunt printre legumele cel mai ușor de cultivat. La fel de simplu e să cultivi și roșiile cherry sau dovleceii.
Ce contează foarte mult e să aveți balconul suficient de spațios, lumina să poate pătrunde ușor și să fie aerisit bine.
Probabil vă întrebați care sunt soiurile de castraveți potrivite pentru a le cultiva la ghiveci. Ei bine, de regulă pentru spațiile mici sunt recomandate soiurile marcate cu F1 ori alte soiuri indicate pentru ghivece, cum scrie pe eticheta pachetelor cu semințe. Un soi indicat pentru spațiile mici este soiul Picolino, care produce lăstari mai mici și mai stufoși. Castraveții din acest soi sunt mici, dulci și perfecți pentru pus la murat. Soiul e foarte rezistent la boli și la razele soarelui în toiul verii.
Ar trebui să pregătiți un vas mare în care să încapă cel puțin zece litri. Castraveții fac rădăcini lungi și tocmai de aceea au nevoie de mult spațiu și de pământ pentru a se dezvolta. Puteți opta pentru un recipient pătrat care să se încadreze bine într-un colț din balcon unde soarele pătrunde mai ușor. De asemenea, puteți să-i montați și o mică scară de susținere din lemn pe care lujerii plantei se pot cățăra. Pentru pământ ai nevoie de un substrat universal îmbunătățit cu nisip și turbă. La baza ghiveciului este bine să pui mai mult nisip și să amesteci bine pământul. Poți adăuga și câteva linguri de perlit, care reține bine umezeala la rădăcini, dar le ajută să se aerisească.
Semințele șe puteți cultiva în mici pastile de turbă pe care să le înmuiați în apă. Când plantele au deja primele 3 frunzulițe, pastilele se îngroapă în ghiveciul cel mare și vor dezvolta noi rădăcini. Semințele le puteți cultiva direct în ghiveciul destinat castraveților. E bine să le plantați la o distanță de trei cm. Cele care nu cresc vor putea fi eliminate.
În nopțile reci puteți acoperi semințele cu o folie de plastic, în care temperatura să nu depășească 8 sau 10 grade Celsius. Dacă vremea se încălzește de la jumătatea lui aprilie, atunci semințele germinează și plantele cresc mai rapid la soare.
Ca să obțineți obține castraveți fragezi și dulci pentru salatele de vară, trebuie să îi uzi foarte des. În zilele foarte calde, ghiveciul trebuie udat de două ori pe zi, dimineața foarte devreme și seara, după ora 18.00. Fără apă vei avea castraveți la ghiveci mai degrabă decorativi, cu flori, dar fără fructe.
Castraveții la ghiveci, ca majoritatea legumelor și plantelor, au mare nevoie de soare, aer și apă. E recomandat să aplicați săptămânal îngrășăminte bio pentru legume care se dizolvă în apă.
Citește și Ritual ciudat în noaptea nunţii. O mireasă a fost şocată când iubitul ei a făcut dezvăluirea