Cum să cureţi încălţămintea albă. Încălţămintea albă arată extrem de bine pe picior, inconvenientul major fiind acela că se murdăreşte după doar două-trei purtări şi se îngălbeneşte extrem de repede.
Pentru a-ţi menține pantofii în stare perfectă, curăță-i regulat și, dacă este posibil, manual pentru a nu deteriora materialul, lucru care se întâmplă dacă bagi încălţămintea la maşina de spălat. Poţi, de asemenea, să foloseşti o soluție de curățare precum apă cu săpun, bicarbonat de sodiu, înălbitor sau pastă de dinți.
În 250 ml apă fierbinte, toarnă o linguriţă de săpun lichid (la fel de bun este şi detergentul de spălat vase). Apa trebuie să facă spumă, dar să rămână limpede. Amestecă totul cu o periuță de dinți.
Cu un burete de vase nou curăţă tălpile și elementele de cauciuc ale pantofului. Freacă până când zgârieturile și petele au fost curățate. Dacă ai terminat cu talpa şi cu elementele de cauciuc, treci la restul pantofului sau adidasului. Foloseşte o periuţă de dinţi cu peri duri. Înmoaie periuţa în aceaşi soluţie şi spală pantoful cu mişcări circulare.
Insistă pe zonele pătate şi apasă uşor pe aceste zone pentru ca agentul de curăţare să pătrundă în material.
Tamponează încălţămintea cu un prosop ca să îndepărtezi excesul de apă. Atenţie! Nu trebuie să freci cu prosopul, deoarece acest lucru riscă să răspândească pata în continuare.
Lasă, apoi, pantofii să se usuce la aer. După cel puţin 2-3 ore, aceştia pot fi încălţaţi, dar ideal este să-i laşi la uscat peste noapte.
Dacă au şireturi, acestea trebuie scoase şi spălate separat, la maşina de spălat.
În comerţ, găseşti o soluţie pe bază de hipoclorit de sodiu, de fapt, un înălbitor care poate fi găsit sub deneumirea de apă de Javel.
Acest înălbitor trebuie diluat. Mai exact, o parte de înălbitor şi cinci părţi apă. Foarte important este să efectuezi curăţarea încălţămintei într-un spaţiu bine ventilat, cel mai bine afară. Nu depăși doza recomandată de înălbitor, altfel pantofii albi vor căpăta o nuanță gălbuie. Pentru a evita iritarea pielii, poartă mănuși.
Citeste si Cum să scapi de grăsimea depusă pe cuptor. Trucul minune care le va ușura munca gospodinelor
Începe curăţarea invers decât în cazul anterior, adică întâi suprafaţa acoperită cu material, abia apoi talpa. Freacă suprafața pantofilor în cercuri mici pentru a elimina murdăria. Apasă ușor, concentrându-te pe zonele murdare.
Odată curăţaţi, pantofii vor trebui clătiţi. Nu îi scufunda în apă, ci înmoaie un prosop din microfibră în apă fierbinte, stoarce-l bine, apoi curăţă pantofii. Lasă-i la uscat minimum 5-6 ore, ideal peste noapte.
Într-un recipient, pune o lingură (15 ml) de apă fierbinte, o lingură (15 ml) de oțet alb și 1 lingură (15 g) de bicarbonat de sodiu. Amestecă totul foarte bine până obții o pastă groasă. La contactul cu oțetul, bicarbonatul de sodiu va forma bule.
Aplică pasta cu o periuță de dinți şi freacă apăsat cu mişcări circulare. Nu clăti, ci lasă încălţămintea cu această pastă pe ea timp de 3-4 ore, astfel încât pasta de bicarbonat să aibă timp să acţioneze. Lasă pantofii la soare, astfel încât pasta să se usuce.
Când pasta s-a uscat, este suficient să baţi pantofii unul de altul pentru ca bucăţile de pastă să se desprindă. Cele care nu se desprind pot fi îndepărtate cu ajutorul unghiilor.
Mai întâi, şterge pantofii cu o cârpă umedă din microfibră. Încălţămintea trebuie să fie uşor umedă pentru a permite pastei de dinţi să facă spumă.
Aplică pastă de dinți (atenţie! pasta trebuie să fie albă, nu gel, nu pastă colorată!) de mărimea unui bob de mazăre pe pantofi, direct pe pete. Întind pasta în strat subțire pe toată țesătura înainte de a freca cu mișcări circulare. Lasă să acţioneze timp de 10 minute.
Ia o cârpă umedă și freacă suprafața pantofilor pentru a îndepărta pasta de dinți și murdăria. Lasă pantofii să se usuce la aer, chiar în bătaia soarelui, timp de 2-3 ore sau până când se usucă complet.