Cum să cureți rapid și fără efort vinetele de coajă. Noi am descoperit un truc simplu și extrem de util care te va scăpa de această mare bătaie de cap.
Dacă vrei să scapi de coaja groasă și amară aburul este cel care te va ajuta să economisești timp și efort și să profiți în mod eficient de delicioasele vinete.
Una dintre cele mai simple tehnici este să coci vinetele la cuptor și astfel vei reuși să le decojești instant.
Însă, înainte de a le coace la cuptor, este foarte important să ai grijă cum alegi vinetele.
Gospodinele iscusite spun că atunci când alegi vinetele, acestea trebuie să aibă coaja netedă și fermă, fără semne de deteriorare sau pete.
Înainte de a le băga la cuptor spălă bine vinetele sub apă rece. Apoi, preîncălzește cuptorul la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius.
Între timp, găurește ușor vinetele pe toată suprafața lor, cu ajutorul unei furculițe sau a unui cuțit pentru ca în timpul coacerii aburului să pătrundă foarte bine în ele.
Apoi, așază vinetele pe o tavă de copt și introduce-le în cuptorul preîncălzit și lasă-le să se coacă timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când coaja se înmoaie și legumele devin moi.
Ca să afli dacă vinetele sunt gata, introdu lama unui cuțit în pulpa vinetelor și dacă intră ușor atunci sunt coapte suficient.
După ce s-au copt, urmează pasul cel mai important. Pune vinetele într-o pungă sau într-o caserolă de sticlă, pe care o închizi ermetic si las-o deoparte timp de 10 minute. Condensul format în pungă va acționa asupra vinetelor și va înmuia coaja, care se va curăța foarte ușor.
După ce ai scăpat de coajă, poți folosi pulpa vinetelor fără probleme în rețetele tale preferate.
Salata de vinete este iubită de foarte mulți români, fie că vorbim despre varianta cu maioneză sau despre rețeta de post. Totuși, există o rețetă de care oamenii au uitat, chiar dacă este absolut delicioasă. Un ingredient secret o să te facă să te lingi pe degete!
În rândurile următoare, am pregătit o rețetă care a aparținut regretatului gastronom Radu Anton Roman. Rețeta a fost publicată în cartea sa de bucate „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.
Rețetă pentru salata de vinete
Ingrediente:
– un kg vinete;
– un pahar de untdelemn;
– o ceapă roşie;
– o lingură de oţet de mere;
– două roşii coapte;
– sare și piper (după preferințe);
Mod de preparare:
Începem prin a pune vinetele la fript pe foc viu, pe toate părţile, până se-nmoaie. Le curăţăm imediat de cojile arse, le sărăm şi le lăsăm la scurs.
Între timp, tocăm mărunt ceapa, apoi spălăm cubulețele mici în apă rece pentru a scăpa de amăreala oxidată. Amestecăm apoi ceapa cu oţetul de mere.
Tocăm vinetele până opținem o formă de pastă, apoi adăugăm treptat ulei, puţin câte puţin, până se-ntăreşte şi se face spumoasă compoziția. La final, adăugăm ceapa amestecată cu oțetul de mere.
Vinetele se combină cu maioneza făcută din două gălbenuşuri de ou, 200 ml untdelemn, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 vârf linguriţă piper măcinat, 1 lingură smântână de frişcă şi 3 căţei usturoi.
Citește și De ce să stropești grătarul cu bere. Trucul pe care trebuie să îl încerci la tine acasă