Sunt mulți care s-au plâns de faptul că din cauza mesajelor Ro-Alert copiii lor s-au trezit speriați din somn. Un alt incident i-a revoltat pe români. Un spectacol de operă a fost întrerupt de mesajul RO-Alert privind furtunile. Incidentul s-a petrecut la Opera Națională București, luna trecută. În timpul furtunii, spectatorii de la Opera Naţională Bucureşti au primit pe telefon mesajul RO-Alert cu privire la furtuna de proporţii din Capitală. La un moment dat, toate telefoanele din sală au început să sune asurzitor. Zgomotul a fost atât de puternic încât interpretarea celor de pe scenă nu s-a mai auzit aproape deloc.
Mesajele sunt gândite să îi avertizeze în timp real, pe baza informațiilor GPS, pe cei care se află în zona afectată, dar de multe ori ajung la destinatari după ce fenomenul a început să se manifeste. Asta pentru că instituția responsabilă – în acest caz Agenția Națională de Meteorologie (ANM) – transmite către Departamantul pentru Situații de Urgență (DSU) informații cu privire la potențialul pericol, iar specialiștii de aici decid dacă alertează sau nu populația, clasifică urgența (gravă sau extremă) și transmit mesajul.
Unii ignoră mesajele Ro-Alert, dacă nu sunt foarte importante, alții se sperie.
Partea bună este că există metode prin care poate fi gestionat felul în care primiți alertele pe telefonul mobil.
Notificările pentru mesajele Ro-Alert ar trebui menținute active tot timpul, din rațiuni evidente. Există situații în care puteți dezactiva temporar doar sunetul, astfel încât să primiți notificările, dar pe vibrații.
Activarea sau dezactivarea mesajelor RoAlert cu privire la anumite pericole se poate face prin simpla accesare a meniului:
În acest meniu puteți bifa sau debifa urmatoarele:
Tot în acest meniu puteți gestiona modalitatea în care reacționează telefonul mobil în caz de alertă.
Derulați meniul până la „Preferințe pentru alerte”, unde puteți bifa sau debifa urmatoarele: