În ultimele luni totul s-a scumpit. Mâncarea, carburanţii au preţuri mult mai mari anul acesta. Facturile la utilitaţi au crescut şi ele, la fel şi ratele la bănci. Economiştii le recomandă românilor să fie mai cumpătaţi în cheltuirea banilor
Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină. Surpriza de la pompă, statisticile care dau peste cap toate previziunile
Sfaturi pentru a fi cumpătat cu banii. Cum să economisesţi
Important este să ţii o evidenţă strică a veniturilor şi cheltuielilor. Pune de-o parte bani pentru plata facturilor lunare. Evită să-ţi amâni datoriile şi facturile pentru a preveni penalitatile.
De asemenea, realizează o listă aproximativă pentru necesităţile lunare, stabileşte un buget pe care ulterior îl împarţi la patru săptămâni. Astfel, nu vei mai rămâne fără bani la jumătatea lunii.
Citeşte şi: O nouă taxă pentru locuinţele din România. Sunt vizate casele cu centrală pe gaze
10% din venitul lunar ar trebui pus de-o parte pentru vacanţe sau alte plăceri, iar alte 10% pentru cheltuieli neprevazute. (îmbolnăviri, stricăciuni în casă).
În lunile în care cheltuielile sunt mai mici, economisirea poate fi mai mare.
Foarte multi dintre noi avem tendinta de a cumpara mai mult decat avem nevoie. Pentru a evita tentaţia de la cumpăra lucruri de care nu ai neapărat nevoie este indicat să mergi la magazin cu o lista de cumparaturi făcută înainte de acasă. Pentru a evita risipa alimentara si de bani, incearca sa pui pe lista cantitatile exacte de care ai nevoie si sa nu te abati de la ele odata ce ai ajuns in magazin. Poţi evita astfel cumpărăturile exagerate, căci vei fi tentat să cumperi doar ceea ce ai trecut pe lista, susţin psihologii.
Planifica meniul în avans pe o saptamana. Acest lucru te va ajuta sa ai o imagine cat mai clara asupra necesarului de alimente. Vezi ce ai deja în casă şi ce mai ai nevoie. Eviţi astfel să faci stocuri de alimente care se pot deteriora repde şi pot ajuge la gunoi înainte de a apuca să le guşti măcar.
Găteşte acasă
O alta modalitate de a economisi bani este sa consumi mâncare gătită acasă. Este adevărat că este mai comod să comanzi mâncare în fiecare zi la birou, dar acest gest este şi costisitor. Pentru a economisi bani, cumpara-ti ingrediente şi găteşte chiar tu mâncarea pe care s-o mănânci zilnic, chiar şi la birou. Vei vedea că suma cheltuită lunar este cu mult mai mică, iar mâncarea mult mai sănătoasă.
Cu o parte din banii economisiţi prin prepararea mâncării în care poţi ieşi o seară cu iubita sau iubitul la restaurant.