Astfel, iată câteva metode prin care poţi să-ţi dezgheţi sau dezabureşti maşina fără prea mari bătăi de cap
Curăţarea sistemului de ventilare
Cum să dezaburiţi şi să dezgheţaţi maşina mai rapid? Un prim pas este să curăţaţi sistemul de ventilare al maşinii. Curăţă frunzele şi noroiul strâns sub capotă sau la baza ei, peste gurile de aerisire. De asemenea, este indicată folosirea unui spray de curăţare pentru sistemul de ventilare/climatizare, pentru a-l igieniza. Dacă ai filtru de polen, e bine să îl înlocuieşti cu regularitate. Un sistem de ventilare curat este esențial pentru dezaburirea rapidă a geamurilor.
Lăsaţi motorul pornit câteva minute
Înainte de plecare, e recomandat să porniţi motorul şi să-l lăsaţi aşa în jur de zece minute. Ajută la dezaburirea şi dezgheţarea geamurilor. Primul gest după pornirea motorului trebuie să fie acţionarea butoanelor de încălzire a lunetei şi a oglinzilor retrovizoare (după caz), precum şi comutarea sistemului de ventilaţie pe dezaburire. Ai răbdare ca geamurile să fie dezaburite complet înainte de a porni la drum. Atenţie însă! Nu exagera cu încălzirea maşinii: motorul se va încălzi mai bine în mers, decât dacă-l vei lăsa să meargă la ralanti.
Folosiţi aerul condiţionat
Puteţi folosi aerul condiţionat. Nu ezitaţi să lăsaţi sistemul pe Auto. Aerul condiţionat dezabureşte mult mai rapid geamurile decât simpla ventilare a maşinii. Nu comuta apoi de pe aer condiţionat pe ventilare, căci ţi se vor aburi geamurile instantaneu.
Curăţarea geamurilor pe interior
Folosiţi o soluţie specială pentru a curăţa geamurile pe interior. E foarte bine ca ele să fie curate fiindcă praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Folosiţi o soluţie pentru degresat geamuri, se vor dezaburi mult mai repede.
Curăţarea zăpezii şi de pe capotă
Nu e indicat să curăţaţi zăpada doar de pe geamuri. E important să o îndepărtaţi şi de pe capotă şi plafon. Apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur.
De asemenea, e bine să eliminaţi sursele de aburi din maşină. Verificaţi atent sub covoraşe şi chiar sub mochetă, pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.
Ce să NU faceţi