Cum să dezgheţi corect frigiderul. Cât de des trebuie scos din priză şi curăţat

Cele mai multe frigidere moderne au functia de dezghetare automata. Chiar si asa, cand vine vorba despre intretinere si igiena, este bine sa tii cont de anumite reguli. Cu atat mai mult, insa, atunci cand modelul pe care il ai nu se dezgheata singur.
Filip Stan
17 ian. 2022, 11:11
Cum să dezgheţi corect frigiderul. Cât de des trebuie scos din priză şi curăţat

Cum se dezgheata frigiderul? Ai zice, la prima vedere, ca este floare la ureche. Mai ales daca esti o gospodina cu experienta si faci operatiunea aceasta de ani buni. Si iti mai spui ca daca este un frigider care are functie No Frost, isi face singur treaba, fara ca tu sa intervii. Mai jos ai cateva reguli recomandate de producatori si de specialistii din domeniul sigurantei alimentatiei publice care s-ar putea sa-ti schimbe un pic perspectiva.

Cum să dezgheţi corect frigiderul. Afla cum sa faci acest lucru in mod corect, dar mai ales cat de des trebuie sa faci asta. Cu toate ca aveai impresia ca un astfel de frigider nu se dezgheata, venim cu niste sfaturi utile pentru a sti ce sa faci pe viitor.

Daca si tu ai un astfel de frigider in casa ta, cu siguranta te-ai gandit ca acesta nu are nevoie de o dezghetare, la fel cum o faceai cu frigiderele clasice. Ei bine, producatorii vin sa ne contrazica si ne dau sfaturi utile, asa ca de acum incolo vom sti cum sa procedam.

Este sau nu nevoie sa faci asta? Conform producatorilor, daca frigiderul tau are functii No Frost sau Frost Free, tot va fi nevoie sa il dezgheti insa acest lucru trebuie facut de 1-2 ori pe an.

Totodata, va trebui sa igienizezi si spatiul in care tii alimentele inghetate. Pe scurt, interiorul frigiderului va trebui curatat foarte bine, iar asta te va ajuta sa pastrezi mai bine alimentele pentru o perioada mai lunga de timp.

Primul lucru pe care este recomandat sa-l faci inainte de a dezgheta frigiderul este sa citesti cu atentie manualul de utilizare. Producatorii mentioneaza in acesta tot ce trebuie sa stii, de la masurile de siguranta pe care este obligatoriu sa le iei pentru securitatea ta, a familiei tale, dar si a vecinilor, pana la frecventa operatiunii de dezghetare.

Iata care sunt primii pasi pe care este indicat sa-i faci inainte de a dezgheta frigiderul:

Pasul 1 – Scoate-l din priza. Lasa usa sau usile deschise pentru ca aerul mai cald sa patrunda in frigider;
Pasul 2 – Scoate toate alimentele din el. Este o foarte buna ocazie ca sa vezi ce este obligatoriu sa arunci. Aceasta deoarece, chiar si cand le congelezi, poti pastra alimentele in conditii optime pentru perioade limitate. De exemplu, potrivit specialistilor de la WebMD, carnea de vita proaspata poate rezista in frigider (la 5 grade Celsius) 1-2 zile, iar in congelator (la -18 grade Celsius), 3-4 luni. In schimb, daca o gatesti la gratar, va putea fi tinuta in frigider 3-5 zile si in congelator, 6-12 luni. Apoi, retine ca unele alimente, cum este, de exemplu, carnea de pui, odata ce au fost dezghetate nu este recomandat sa fie inghetate la loc. Prin urmare, ori le consumi cu ceva timp inainte de a face aceasta operatiune, ori le pui intr-o lada speciala cu gheata, astfel incat sa ramana inghetate;
Pasul 3 – Scoate toate sertarele, daca ai aceasta posibilitate. Pune-le in cada sau in chiuveta cu putin detergent lichid si spala-le temeinic;
Pasul 4 – Foloseste tavite sau carpe pentru apa care se va scurge odata cu topirea ghetii.

Desigur, si modul in care faci dezghetarea este foarte important, asa ca va trebui sa urmezi anumiti pasi pentru ca totul sa fie facut in mod corect. Primul pas va fi sa scoti frigiderul din priza si sa lasi usile deschise pentru ca aerul mai cald sa patrunda la interior si sa inceapa procesul de dezghetare.

Curatarea frigiderului
Pasul 2 include scoaterea alimentelor. Iti sugeram sa verifici si alimentele pe care le ai in frigider pentru a sti ce sa arunci. Nu uita nici de sertare, pentru ca toate trebuie scoase si curatate. Trebuie sa faci o dezghetare ca la carte a unui frigider cu functie No Frost.

Pasul 3 include curatarea frigiderului si mai ales dezinfectarea acestuia. Pentru a face acest lucru iti recomandam sa folosesti produse speciale si care nu contin clor sau substante corozive.

Pune un șervețel umed în frigider și toarnă peste el bicarbonat de sodiu. Rezultatul este absolut uimitor!
De asemenea, poti folosi si o solutie facuta in casa asa ca o sa ai nevoie de otet, bicarbonat de sodiu si apa. Amesteca un pic de apa cu bicarbonat de sodiu pana ce obtii o pasta si freaca foarte bine peretii interiori ai frigiderului. Dupa aceea, pulverizeaza otet si sterge foarte bine peretii. Nu te speria daca o sa faca spuma, este o reactie chimica normala si te va ajuta sa cureti totul foarte bine.

Pune o monedă în frigider când pleci în vacanță. Trucul pe care trebuie să îl știe orice român ca să își dea seama dacă mâncare se strică
Daca exista mirosuri urate in frigider, poti folosi cateva felii de lamaie sau poti pune un bol cu bicarbonat de sodiu. Mai poti folosi chiar si cateva bucati de vata pe care le-ai imbibat in suc de lamaie. O dezghetare a unui frigider cu functie No Frost inseamna si eliminarea mirosurilor urate provenite de la mancarurile pe care le tii la interior.

Dupa ce ai terminat curatenia, asigura-te ca peretii interiori s-au uscat si totul este curat. Ultimul pas inseamna sa bagi frigiderul in priza si sa astepti ca interiorul sa se raceasca. Pentru a pune alimentele in congelator, asteapta ca temperatura sa atinga valoarea de -18 grade Celsius.

Metode de dezghetare a frigiderului

Aparatele frigorifice au devenit produse nelipsite din vietile noastre, inca de la inceputul anilor 1900. Ele ne ajuta sa mentinem alimentele reci si proaspete pentru mai multa vreme si, in acelasi timp, sunt o modalitate de a ingheta anumite produse alimentare, de la preparate culinare pregatite in casa, pana la carne macra. Si aceasta fara sa mai fim nevoiti sa investim intr-un congelator propriu-zis sau in lazi speciale pentru inghetare.

Odata cu acest confort, operatiunea de dezghetare a devenit si ea una dintre acele treburi casnice obligatorii pentru buna functionare a frigiderului, dar si pentru siguranta ca produsele inghetate mai sunt bune pentru consum. Deci, cum dezgheti frigiderul corect? Iata, mai jos, cateva metode rapide si eficiente:

 

Lasa gheata sa se topeasca peste noapte

Potrivit Food Standards Agency, cele mai periculoase bacterii se dezvolta la temperaturi de peste 8 grade Celsius si mai mici de 63 de grade Celsius. Acest interval este cunoscut sub numele de „Zona de Pericol” pentru ca favorizeaza aparitia si raspandirea microbilor.

Prin urmare, daca in congelatorul frigiderului ai alimente pe care vrei sa le mai pastrezi, este indicat sa nu lasi gheata sa se topeasca peste noapte, decat in anumite conditii. De pilda, daca ai balconas la bucatarie, este iarna si e ger sau daca este vorba despre carne macra, pe care sa o pui in frigider, pentru ca ea nu se va dezgheta intr-un interval atat de scurt (are nevoie chiar si de 3-4 zile).

Metoda dezghetarii peste noapte este indicata si atunci cand vrei sa dezgheti alimente pe care vrei sa le consumi a doua zi sau in cateva zile. Specialistii in sanatate publica recomanda ca ele sa fie lasate la dezghetat in frigider, nu la temperatura camerei.

Daca optezi pentru aceasta metoda de a dezgheta frigiderul, asigura-te ca tavita in care se scurge apa este pusa unde trebuie si, ca masura de siguranta, mai pune si niste carpe care sa absoarba apa.

Foloseste un recipient cu apa fierbinte

Daca nu ai cum sa tii alimentele in conditii optime in afara congelatorului in perioada cand il dezgheti, atunci va trebui sa apelezi la metode mai rapide decat cea mentionata mai sus. Mai ales daca este vorba despre noptile si zilele calde de vara.

Una dintre aceste modalitati este sa folosesti un recipient cu apa fierbinte, pe care sa-l pui in locul unde erau rafturile si apoi sa inchizi usa congelatorului. Aburul va face ca gheata sa se topeasca natural. In 30 de minute operatiunea este finalizata, dar depinde de cat de multa gheata s-a strans pe peretii frigiderului. Retine, insa, ca o data la 10 minute va trebui sa aduni gheata si sa schimbi recipientul cu apa fierbinte.

Atentie! Recipientele fierbinti puse direct in frigider pot deteriora componentele acestuia. Prin urmare, este recomandat sa pui un prosop gros dedesubtul oalei si sa te asiguri ca exista suficient de mult spatiu pentru ea inauntru.

Pulverizator cu solutii speciale sau apa fierbinte

O alta metoda pentru a dezgheta rapid frigiderul este sa folosesti un pulverizator cu solutie speciala pentru accelerarea topirii ghetii. Asigura-te ca spray-urile sunt omologate si ca le poti folosi in siguranta.

Poti opta si pentru un pulverizator cu apa fierbinte. Dupa aproximativ un sfert de ora, gheata va incepe sa se desprinda de pe peretii frigiderului sau ai congelatorului. Depinde, insa, cat de adanc este aparatul tau frigorific si, desigur, de cat de multa gheata s-a strans de la ultima dezghetare.

Foloseste un uscator de par sau alte aparate electrocasnice

In unele ghiduri vei gasi aceasta metoda pentru dezghetarea frigiderului tau. Atentie, insa! Este destul de riscanta pentru ca vorbim de apa si de curent electric, prin urmare trebuie sa te asiguri ca tii uscatorul de par la cel putin 20-30 de cm distanta de peretii frigiderului. Nu directiona uscatorul spre garnitura de cauciuc, ai grija sa nu intre in contact cu apa si repartizeaza uniform aerul cald.

O alta varianta ar fi un incalzitor in dreptul frigiderului, dar, din nou, va trebui sa te asiguri ca nu intra in contact cu apa scursa dupa ce gheata s-a topit si ca aerul cald nu bate direct in garniturile de cauciuc ale aparatului frigorific.

Ce sa faci dupa ce ai dezghetat frigiderul

 

Odata ce ai terminat cu dezghetarea frigiderului vine momentul potrivit pentru urmatoarea etapa: curatarea acestuia. Ca sa mentii aparatul in aproape aceeasi forma ca la inceput si peste ani, este indicat sa tii cont de anumiti pasi atunci cand dezinfectezi frigiderul, de la produsele pe care le folosesti, pana la modul in care il cureti. Iata care sunt regulile de baza pe care ar trebui sa le urmezi dupa ce ai dezghetat frigiderul:

  • Usuca bine peretii aparatului frigorific – poti folosi o carpa uscata sau sa astepti pana se usuca natural;
  • Curata interiorul si exteriorul – folosind produse speciale, neabrazive si care nu contin clor sau substante corozive;
  • Degreseaza toate rafturile, usa, manerul;
  • Pune in functiune congelatorul si asteapta pana ce temperatura dinauntru atinge -18 grade Celsius, dupa care asaza la loc alimentele.

Cat de des trebuie sa dezgheti frigiderul

 

Frecventa dezghetarii frigiderului depinde de mai multi factori. In primul rand, de modelul aparatului tau frigorific. Daca are functii ca No Frost, Frost Free nu inseamna ca nu trebuie sa-l dezgheti deloc. Va trebui sa faci acest lucru macar o data pe an si sa igienizezi spatiul in care tii alimentele inghetate.

Daca ai un frigider care nu are functia de dezghetare automata, atunci este recomandat sa-l dezgheti o data pe luna sau chiar mai des. Este important sa faci aceasta operatiune, pentru ca frigiderul tau sa-si pastreze randamentul si sa nu consume mai mult curent electric decat ar trebui. Citeste cu atentie manualul de folosire si tine intotdeauna cont de recomandarile producatorilor. De regula, insa, retine ca gheata nu ar trebui sa depaseasca 3-4 mm grosime. Daca vezi ca s-a strans prea multa gheata, ca frigiderul ingheata prea rapid sau ca pur si simplu nu mai functioneaza corect, atunci este indicat sa-l dezgheti.

Greseli frecvente pe care le poti evita cand dezgeti frigiderul

 

Dupa cum ai vazut, dezghetarea frigiderului nu este o operatiune complicata. Totusi, sunt anumite greseli pe care este bine sa le eviti, daca vrei sa te bucuri de performantele lui timp indelungat. Mai jos sunt cateva dintre ele:

  • Nu citesti cu atentie manualul de folosire – este prima regula pe care ar trebui sa o respecti, ca sa te asiguri ca dezgheti frigiderul corect si in conditii de siguranta;
  • Folosesti obiecte ascutite – oricat de mult te-ai grabi, nu este recomandat sa utilizezi obiecte ascutite pentru a indeparta gheata de pe peretii frigiderului;
  • Fortezi inlaturarea ghetii – te grabesti si incepi sa tragi de bucatile de gheata care abia daca se desprind; nu este indicat sa faci acest lucru pentru ca poti deteriora componentele aparatului tau frigorific;
  • Utilizezi gresit metoda vasului cu apa fierbinte – nu pune recipientul direct in frigider, ci numai daca ai pus dedesubt un prosop gros;
  • Nu folosi uscatorul de par sau alte aparate electrocasnice decat daca ti-ai luat toate masurile de siguranta.

Daca vrei ca aparatul tau frigorific sa functioneze corect si sa aiba randamentul indicat de producatori, este necesar ca, din cand in cand, sa il dezgheti, chiar daca are functie No Frost sau Frost Free. Frecventa acestei operatiuni depinde de model si de cata gheata se acumuleaza. Oricat de simpla ti s-ar parea dezghetarea frigiderului, este bine sa tii cont de regulile de mai sus, ca sa te asiguri ca te vei bucura de performantele frigiderului tau cat mai mult timp.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
EL va fi înlocuitorul lui Călin Georgescu. Va strânge chiar mai multe voturi: E redutabil!
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Zodii care își schimbă viața total. Vor avea o nouă mare pasiune
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
StirileBZI
Călin Georgescu a luat decizia! Ce platformă a lansat candidatul la președinție
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Furtună rară de zăpadă lovește sudul Statelor Unite: cel puțin patru decese din cauza frigului
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!