„Îmi pare rău că l-am lovit, dar m-a scos din minți!”, „Nu mai m-am putut stăpâni!” sunt scuze pe care și le găsesc în încercarea de a se ierta pe sine și de a trece mai ușor peste promisiunea încălcată.
Când își pierd controlul, unii părinți recurg la bătaie. Deși știu și ei că nu așa se face educația copiilor. Mai mult copiii sunt învăţaţi că este ceva normal să lovească atunci când sunt nervoși.
Iată câteva sfaturi oferite de specialiști în psihologia copiilor care îi vor ajută pe părinți să își controleze mai bine nervii și să își educe copiii fără să-i lovească.
Nu băga în seamă lucrurile mărunte și ieși din cameră când ești nervos
Cel mai simplu și eficient element de calmare este respirația adâncă. Dacă nu te ajută, părăsește locul în care te-ai enervat. Oferă-ți răgazul necesar de a eliberă furia și întoarce-te pentru o discuție calmă cu copilul tău.
Un alt lucru important este să treci ușor pentru „greşelile” mărunte și făcute neintenționat. Dacă bagi în seamă toate lucrurile mărunte vei acumula și mai repede frustrări care la un moment dat vor refula nefericit printr-o altă acorectie” aplicată copilului. În plus, dacă-l bați la cap pentru toate nimicurile, copilul își va formă despre sine părerea că „Nu e bun de nimic!”. Sau va deveni „imun” la toate certurile, țipetele isteriile etc. ale părintelui.
acă vrei să-ți disciplinezi copilul, trebuie să te focusezi pe efectele pe care le produce comportamentul copilului asupra celorlalți și nu pe copil. Așa că în loc să-i spui aIntotdeauna îți scăpa lingură din mână!” sau „Esti așa de neîndemânatic /nepriceput”, îi explici mai bine că „Ai făcut murdărie, iar acum eu trebuie să fac curăț. Crezi că poți fi mai atent data viitoare, că să nu se mai întâmple acest lucru”.
Transmite-i copilului mesaje pozitive
Există și cealaltă extremă. A părinților prea „moi”. Potrivit unui studiu realizat de Cadet Forces, unu din patru părinți nu-și disciplinează copilul de frică să nu fie prea „duri”. Însă toți copiii trebuie să știe dacă a făcut ceva bine sau ceva rău. Însă, cea mai bună tactică este lăuda faptelor bune și nu critica faptelor rele. De exemplu, în loc să-i spui de fiecare dată (eventual să tipi după nenumărate „atenţionari”), „NU mai face zgomot când eu vorbesc la telefon”, să-l lauzi atunci când ai observat că s-a jucat în liniște când tu ai vorbit la telefon: „Sunt foarte mândru/mândră de ține că te-ai jucat frumos și nu ai făcut gălăgie etc., când eu am vorbit la telefon”. Foarte important, întotdeauna după o lăuda să menționezi și „sursa”. Mai mult, în dorința de a primi noi laude, va încerca din răsputeri să repete comportamentul. Același lucru se va întâmplă și la faptele rele. Copilul privește ceartă că pe o „atenţie” din partă părintelui și se va strădui să le repete.
Recompensează-ți copilul pentru faptele bune
La unii copii funcționează foarte bine sistemul de recompense cu buline, steluțe etc. De exemplu, stabilește cu copilul pentru ce primește steluțe, iar la acumularea a X steluțe va primi o recompensă. Nu trebuie să fie neapărat un cadou. Poate fi o oră în plus la televizor sau la calculator, sau să-i faci prăjitura preferată etc. A făcut curat în cameră, nu s-a certat cu copiii la grădiniță/școală, nu s-a bătut cu frații/surorile, și-a strâns jucăriile etc. a primește câte o steluță. Dacă a făcut o faptă rea, i se retrage o steluța. Chiar dacă toată săptămâna a făcut fapte bune, nu ceda. A greșit, retrage-i steluța. Altfel îi vei transmite mesajul „Lasă că mă iartă!”.
Cum te comporți tu, așa se va comporta și copilul
Ca să înveți copilul să fie politicos, trebuie că tu să fii politicos cu ceilalți. Nu-i poți cere să-l respecte pe vecinul X, dacă tu de fiecare data când îl vezi îl înjuri mărunt printre dinți. Nu-i poți cere copilului să fie liniștit, când tu însuți fierbi de nervi după o ceartă cu partenerul de viață. Copilul absoarbe absolut orice stare de nervozitate a părinților, ba chiar o amplifică, pentru că ei nu au încă definitivat autocontrolul. Dacă un copil țipă, veți știi clar că în respectivă casă se țipă.
Citeşte mai mult pe Sfatulpărinţilor.ro.