Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice. Iată 10 sfaturi eficiente

Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice. Românii plătesc tot mai mult pentru produsele de bază care se scumpesc de la o lună la alta. Cetățenii fac față tot mai greu traiului de zi cu zi, însă experții vin cu câteva sfaturi eficiente care îi va ajuta.
Alina Costache
07 mai 2024, 10:45
Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice. Iată 10 sfaturi eficiente
Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice

Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice. Creșterea prețurilor a încetinit ușor de câteva luni, însă tot se simte diferența atunci când mergem la supermarket. Experții estimează că, cel mai probabil, cumpărăturile nu vor fi mai ieftine în viitor.

Așadar, pentru a lupta împotriva prețurilor mari fără a-ți goli coșul de cumpărături, mai jos îți prezentăm zece sfaturi eficiente, care sunt la îndemâna oricui, potrivit wealthup.com.

Cum să economisești bani la cumpărăturile zilnice

1. Fă-ţi o listă de cumpărături

Unii cumpărători decid că le lipsesc câteva lucruri, aşa că merg la magazin, umblă fără un scop printre rafturi şi văd ce produse îi atrag în acea zi. Alţi cumpărători îşi fac o listă cu ceea ce au nevoie, iau lista la magazin şi cumpără doar ceea ce este pe listă.

Dacă te afli în cea din urmă categorie, este mult mai puţin probabil să cazi victimă achiziţiilor impulsive.Să scrii o listă (şi să te ţii de ea) îţi va proteja bugetul de cumpărături spontane. În plus, nu vei uita niciun articol şi nu vei irosi combustibil făcând mai multe călătorii la cumpărături!

2. Cumpără de la mai multe magazine

Diferite tipuri de produse pot fi mai ieftine la diferite magazine (şi la alte tipuri de magazine). De exemplu, produsele de igienă sunt adesea mai ieftine în magazine precum Target şi Walmart decât în magazinele alimentare. Foloseşte acest sfat cu prudenţă, totuşi, deoarece ceea ce economiseşti la preţurile produselor s-ar putea să pierzi în costuri de combustibil.

3. Compară în mod repetat preţurile

Dacă nu eşti loial unei mărci, poţi economisi mult cumpărând versiunea unui produs a unui concurent sau chiar versiuneamărcii proprii magazinului. Nu îţi spunem neapărat să înlocuieşti Coca-Cola cu Pepsi sau invers, dar probabil nu vei găsi diferenţe mari în afară de preţ între, să zicem, două mărci de sare sau două mărci de piper.

Dacă achiziţionezi anumite produse frecvent, ar trebui să ţii evidenţa preţurilor acestor produse de-a lungul timpului. Dacă urmăreşti pieptul de pui, de exemplu, şi observi la un moment dat o reducere a preţului acestuia, poţi profita de ocazie pentru a economisi.

4. Foloseşte ce ai deja

Înainte de următoarea ta vizită la magazinul alimentar, explorează fiecare colţ al locurilor unde îţi ţii alimentele tale şi vezi dacă poţi pregăti vreuna dintre următoarele mese doar cu ingredientele pe care le ai deja (sau dacă ai nevoie doar de câteva lucruri pentru a completa mesele).

Este extrem de comun să cumperi alimente având un plan în minte, iar apoi să laşi acele alimente să migreze către partea din spate a rafturilor din frigider. Fiind mai conştient în privinţa folosirii a ceea ce ai deja la îndemână te va ajuta să foloseşti alimentele înainte să expire şi să fie irosite şi te va feri să cumperi accidental produse pe care deja le ai.

Citește și: Greşelile care cresc masiv factura la energie electrică – Metodele banale de economisire

5. Cumpără produse în vrac

Achiziţionarea alimentelor şi a altor articole în vrac este o strategie populară pentru economisirea banilor. Alimentele la vrac, articolele de toaletă şi alte bunuri sunt în mod tipic mai ieftine per articol. Da, va trebui să plăteşti mai mulţi bani în avans, dar banii tăi vor ajunge mai departe — şi nu va trebui să faci cumpărături atât de des, asta ajutându-te să economiseşti şi la combustibil.

6. Cumpără doar produse de sezon

Magazinul tău local de alimente ar putea să aibă mereu căpşuni, dar ai observat vreodată preţurile acestora pe tot parcursul anului? Acestea pot varia foarte mult. Asta pentru că fructele şi legumele proaspete sunt în mod tipic mai ieftine când sunt în sezon şi mai scumpe când sunt în afara sezonului.

Deci, modul inteligent din punct de vedere financiar de a cumpăra produse este să le cumperi când sunt în sezon. Şi dacă ai o poftă de produse care nu sunt în sezon, ia în considerare achiziţionarea versiunii congelate a acestora. (Şi chiar mai bine, data viitoare când fructele sau legumele tale congelate preferate sunt la reducere, fă provizii astfel încât să fii pregătit pentru perioada în afara sezonului.)

Atâta timp cât nu sunt adăugate zahăruri sau alte ingrediente, produsele congelate îşi menţin valoarea nutriţională. Ele pot fi chiar mai nutritive decât alimentele „proaspete” care au fost transportate de la distanţe mari şi lăsate pe rafturile magazinelor pentru mult timp.

7. Foloseşte cupoanele/cumpără la reduceri

În loc să-şi facă o listă de cumpărături şi să speră că ceea ce cumpără este la reducere, mulţi cumpărători pricepuţi la cumpărături efectuează de fapt planificarea meselor lor în jurul articolelor la preţ redus. Este o super ofertă la carne de vită?

Fă provizii şi pregăteşte câteva mese proaspete din ea şi congelează restul pentru a fi folosit când carnea de vită nu este la reducere. Ai un cupon pentru zmeură? Ei bine, plăcinta cu mere poate aştepta câteva săptămâni.

8. Cunoaşte cele mai bune zile pentru a face cumpărături

Magazinele alimentare au de obicei un program constant de reduceri. Deci, dacă acorzi suficientă atenţie acestuia, ai putea observa că mult mai multe articole sunt reduse în anumite zile ale săptămânii, sau că anumite oferte speciale apar doar în anumite zile.

Fii atent la aceste tendinţe specifice de reducere calendaristică. Economisirea mai multor bani ar putea fi la fel de simplă ca schimbarea alegerii tale săptămânale de cumpărături de la duminică la miercuri, să spunem.

9. Prepară mese pentru congelator

Pentru a începe, pregăteşte mai multe mese de acelaşi tip odată, astfel încât să foloseşti acelaşi set de ingrediente. În funcţie de câte mese pregăteşti, este posibil să poţi achiziţiona ingredientele în vrac. În plus, ştiind că ai mâncare care trebuie doar încălzită te poate ajuta să eviţi tentaţia de a cumpăra mâncare fast-food la sfârşitul unei zile lungi.

Congelarea menţine alimentele în siguranţă aproape în mod indefinit. A fi în siguranţă nu înseamnă însă că şi calitatea rămâne aceeaşi, aşa că asigură-te că verifici cât de mult timp diferitele mese vor rămâne gustoase.

10. Redu cantitatea de carne achiziţionată

Carnea este de obicei cea mai scumpă parte a unei mese. Chiar şi eliminarea cărnii o dată pe săptămână — poate face o diferenţă semnificativă în factura ta de cumpărături. Foloseşte alte surse de proteine, cum ar fi fasolea, iaurtul grecesc, lintea, tofu, arahidele şi altele. Dacă reduci în principal consumul de carne roşie, această strategie de economisire a banilor ar putea, de asemenea, să îmbunătăţească sănătatea ta cardiovasculară. Şi niciodată nu ştii — s-ar putea să descoperi unele noi mese favorite.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
De ce nu e bine să faci duș mai mult de 10 minute. Ce se întâmplă dacă depășești acest timp
Capital.ro
România își plânge cel mai iubit actor. A fost un monument al scenei și ecranului. Îl vom păstra veșnic în inimi
Playtech.ro
Zodiile protejate divin de Paște 2025. Sunt binecuvântate, au parte numai de lucruri bune în viața lor
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Cum împarți două paie la trei partide. Dispută în coaliție pe numirea viitorilor judecători CCR | SURSE
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Proiectul lui Ceaușescu, finalizat după trei decenii. O premieră pentru România
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Cine este jandarmul de 34 de ani care s-a împușcat în cap la locul de muncă. Colegii săi sunt în stare de șoc
Cancan.ro
Și-au desfăcut picioarele şi au înnebunit audienţa! Mădălina Ghenea, Ramona Olaru sau Loredana Chivu intră în acţiune: TOP 50 vedete jucăuşe şi provocatoare!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Talon auto 2025. Anunț oficial de la RAR pentru șoferii din România: Colegii noștri nu au dreptul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Pensie dublă pentru seniori. Când se dau banii și cine sunt beneficiarii pentru a 13-a și a 14-a pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt emisarii trimiși de Marcel Ciolacu la Mar a Lago să lămurească chestiunea Visa Waiver