Specialiștii au constatat că femeile elimină mult mai repede alcoolul din sânge decât bărbații, însă pentru aceștia din urmă există un truc foarte eficient care să îi ajute să se poată urca la volan fără să se teamă de amendă sau accident.
Citește și: Amendă usturătoare pentru cei care beau bere în parc. Motivele pentru care să nu consumi alcool în public
Cantitatea de alcool în aerul expirat poate fi detectată pe o perioadă de aproximativ 24 de ore, comparativ cu alcoolul din salivă, care poate fi detectat pe o perioadă de 48 de ore. În păr rezistă chiar până la 90 de zile, iar în sânge pentru cel mult 12 ore.
Specialiștii au ajuns la concluzia că nu contează prea mult tipul de alcool consumat, ci cantitatea de alcool din acea băutură cosnumată. Mai precis, efectele unui pahar de bere nu se vor compara niciodată cu efectele unui pahar de whisky. Pentru ca enzimele responsabile de descompunerea alcoolului din organism să fie active, cafeaua, băuturile energizante sau băuturile pe bază de cofeină ar putea fi de mare ajutor, însă nu este o regulă generală și valabilă în toate cazurile.
Un litru de vin băut are nevoie de aproximativ 7-9 ore ca să fie eliminat din sânge, iar o cantitate de 500 ml de alcool de 5%, ca de exemplu o bere, este eliminată în aproximativ 2 ore, însă cu condiția ca aceasta să fie băută lent. Aceeași cantitate de alcool este eliminată din organism în 6 ore dacă berea este băută în 30 de minute.
În cazul șoferilor care sunt testați cu aparatul etilotest și rezultă că au condus cu o alcoolemia la volan mai mare de 0,8 mie alcool pur în aerul expirat, aceștia riscă amendă și suspendarea dreptului de a conduce. Pentru o alcoolemie de peste 0,8, conform Art. 336 din Codul Penal privind conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care lege prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepesește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.