Cum să eviţi o ţeapă imobiliară. Vezi ce proprietăţi pot crea probleme

Pentru a nu avea surprize neplăcute la cumpărarea unei proprietăţi imobiliare se recomandă solicitarea serviciilor unui avocat sau ale unui notar. Avocatul percepe o taxă de 1.000-1.500 de lei pentru o tranzacţie de aproximativ 100.000 de euro, iar notarul percepe doar taxele notariale.
Nicu Stan
29 mart. 2012, 06:17
Cum să eviţi o ţeapă imobiliară. Vezi ce proprietăţi pot crea probleme

Valabilitatea şi corectitudinea actelor originale ale proprietăţii pot fi verificate apelând la serviciile unui avocat sau ale unui notar. În cele mai multe cazuri, consultanţa nu costă nimic.

Spre exemplu, dacă se apelează la un notar, acesta nu va percepe nici un tarif în ideea ca actele tranzacţiei vor fi perfectate la cabinetul lui notarial„, a spus Andrei Sandu, director al agenţiei imobiliare Media City.

Avocatul percepe tariful de consultanţă în funcţie de preţul proprietăţii.

„Pentru o proprietate de aproximativ 100.000 de euro taxa percepută este de 1.000-1.500 de lei”, a spus pentru RTV.NET avocatul  Titu Eugen.

Mult timp şi multe drumuri pot fi scutite dacă proprietarii au deja istoricul proprietăţii.

„Istoricul proprietăţii indică toţi proprietarii acelui bun”, a precizat Andrei Sandu. Dacă vânzătorul nu îl are, va trebui să treacă pe la fiecare notar unde s-au perfectat actele cu foştii deţinători.

Legea Lupu poate aduce procese

Istoricul proprietăţii este obligatoriu în cazul imobilelor cumpărate prin credit imobiliar, întrucât este solicitat de bancă. Cei care cumpără proprietăţi retrocedate nu au de ce să îşi facă griji. Este o vânzare simplă. Imobilul a fost retrocedat proprietarului de drept şi acesta îl vinde.

Nu la fel se poate spune despre imobilele dobândite prin Legea1/2000 cunoscută şi sub numele de legea Lupu. Proprietarii au voie să vândă după zece ani, dar, primind alte proprietăţi decât cele originale, pot apărea proprietarii de drept. Cine cumpară se poate trezi cu procese”

Dosarul cadastral

Trebuie solicitat dosarul cadastral al terenului şi al eventualelor construcţii ce se află pe acest teren.

Dosarul cadastral va arăta suprafaţa exactă a terenului sau a casei„, a spus Lucian Bolcaş, administratorul site-ului constructii.ro. Apoi, proprietarul are nevoie de extrasul de la administraţia financiară. De asemenea, mai este necesar extrasul de carte funciară, obligaţia de eliberare a acestuia revenind tot vânzătorului. El trebuie să meargă la notar, iar timpul necesar eliberării extrasului de carte funciară este de două zile. Acest act arată că imobilul nu are probleme juridice (litigii, partaje).

Intravilanul necesită taxe în plus

Extrasul de carte funciară va conţine şi măsurătorile imobilului.

Trebuie să i se ceară vânzătorului dovada că terenul se afla în intravilan. Este posibil să fie în intravilan şi să fie momentan în circuitul agricol. În acest caz va mai trebui plătită o taxă suplimentara pentru a se putea construi acolo„, a amintit Lucian Bolcaş.

Pe lângă bani, noul proprietar va pierde şi timp.

Trecerea unui teren extravilan construibil costă câteva sute de lei şi durează câteva săptămâni. Trecerea de la intravilan agricol la construibil se face cu acordul primariei” a mai spus Lucian Bolcaş.

Cât este impozitul pe tranzacţie

Indiferent de proprietate, fie că este teren sau locuinţă cabinetele notariale au acelaşi preţ pentru fiecare tranzacţionare în parte. Potrivit lui Alin Briceag, purtătorul de cuvânt al Uniunii Notarilor Publici din România, un notar are un tarif de 0,5% plus TVA din suma tranzacţionată.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Wizz Air, lovitură pentru concurență. A introdus rute noi către șase destinații de vacanță aflate în topul preferințelor românilor. Biletele costă mai puțin decât o masă la restaurant
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Un fenomen rar în România: Inversiunea termică. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Bloc de 523 de apartamente din București va fi consolidat fără relocarea locatarilor
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!