Cum rezistăm pe timp de caniculă.
caniculă
Cum rezistăm pe timp de caniculă. Cei mai afectați de temperaturile ridicate din sezonul cald sunt copiii, vârstnicii, gravidele și bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cei cu boli cardiace sau respiratorii.
Cum rezistăm pe timp de caniculă. Măsuri de prevenire a stărilor de rău
Pe timp de caniculă, e de preferat să întrerupeți activitatea fizică îndelungată și să vă odihniți într-un loc răcoros după expunderea la temperaturile ridicate. E bine să evitați ieșirile în intervalul orar 12-16.
De asemenea, specialiștii recomandă să beți multă apă sau sucuri de fructe (2-4 litri pe zi) pentru a vă rehidrata organismul, dar și să consumați alimente cu conținut redus de grăsimi. E indicat să evitați consumul de alcool și cafea.
Dușurile ar trebui să fie cât mai frecvente cu apă la temperatură moderată. Acest lucru ar ajuta organismul să treacă cu bine de perioadele cu caniculă.
Care sunt efectele caniculei?
- insolatia – se produce in momentul in care organismul nu mai poate mentine constanta temperatura, fiind depasite mecanismele de adaptare; apare in urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate in interior; se manifesta cu: febra, cefalee, ameteala, greata, confuzie, pierderea constientei.
- epuizarea produsa de caldura – apare in urma pierderilor de apa si minerale, prin transpiratie (activitati desfasurate atat in aer liber, cat si in interior); se manifesta cu: ameteli, slabiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greata, crampe abdominale, spasme musculare, transpiratii reci si abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.
- sincopa la caldura (colaps la caldura) – se produce colaps circulator din cauza incapacitatii sistemului circulator de a compensa vasodilatatia periferica si deshidratarea; apar simptome ca oboseala, stare de slabiciune, ameteli, greturi, anxietate, transpiratii reci, dureri epigastrice urmate curand de pierderea starii de constienta.
- crampe calorice – apar in urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfasoara efort fizic intens, in conditii de temperaturi crescute, fara sa se hidrateze corespunzator; apar contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare si inferioare, pot fi asociate cu senzatia de sete, cefalee, oboseala.
- socul caloric – se poate instala in conditiile unei agresiuni termice puternice asociata cu un efort fizic deosebit; afecteaza persoane care prezinta unul sau mai multi factori de risc (varstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar si persoane tinere care fie depun un efort fizic intens intr-o ambianta moderat calda, fie executa un efort de intensitate moderata, intr-o ambianta calda si umeda; tegumentele sunt uscate, calde (absenta transpiratiei), temperatura interna creste la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitatie, coma.
- eruptii cutanate – apar ca urmare a transpiratiei excesive timp indelungat.
Vezi Prognoza meteo 7 iulie. Vreme caldă, caniculară în vest, în următoarele zile. Unde va mai ploua