Mai ales ca oamenii sunt din ce in ce mai ingrijorati din cauza ca recesiunea economica s-ar putea inrautati, iar ei ar putea ajunge la sapa de lemn. In aceste conditii, Cum sa faci bani? poate parea o abordare utopica. Ei bine, ca in orice alt domeniu si cand este vorba despre bani cea mai buna aparare este atacul. Asadar, cea mai buna modalitate de evitare a dezastrului financiar este sa preiei controlul asupra economiilor tale. Prin dezvoltarea unor obiceiuri financiare sanatoase, vei reusi sa depasesti cu brio aceasta perioada neagra din punct de vedere economic.
Iata cele 9 obiceiuri financiare cate te vor ajuta sa gasesti raspuns la intrebarea Cum sa faci bani?.
Stabilirea unui buget lunar este primul raspuns la Cum sa faci bani?
Pentru cei mai multi dintre oameni bugetele sunt plictisitoare. Insa daca iti poti planifica cheltuielile, atunci vei lua decizii mai bune legate de banii tai. Nu trebuie sa lucrezi cu bugete detaliate, unele persoane se simt confortabil cu ele, insa unul care se concentreaza pe imaginea de ansamblu este suficient. Iata cateva modele care te-ar putea ajuta:
Investeste 20% din castig, nu te atingi de acesti bani indiferent de situatie, si restul de 80% foloseste-i pentru a trai
Aloca 20% pentru economii, 50% pentru nevoi si restul de 30% pentru mofturi
20% pentru zile negre (jumatate pentru pensie facultativa jumatate pentru un cont de economii), 60% pentru nevoi, 10% pentru cheltuieli neasteptate si 10 pentru distractii.
Poti sa-ti scrii bugetul pe o bucata de hartie sau intr-un excel, cum iti este mai usor.
Urmareste cheltuielile si vei avea inca un raspuns la intrebarea Cum sa faci bani?
Fie si numai aceasta decizie poate face minuni asupra finantelor tale. Nu poti sa-ti modifici obiceiurile financiare daca nu stii unde se duc banii tai. Poti sa-ti urmaresti cheltuilile folosind o agenda simpla sau folosind PC-ul.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.