Cum să faci cartofii prăjiţi ca să fie sănătoşi. Vă prezentăm o reţetă de cartofi prăjiţi la cuptor, mult mai sănătoasă decât reţeta clasică. Foarte important este să alegem corect soiul de cartofi.
Pentru prepararea unor cartofi prăjiţi sănătoşi aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
Jumătate de kilogram de cartofi roz
Un căţel de usturoi
Două linguri de ulei de floarea soarelui sau de măsline. Puteţi folosi şi untură.
Un praf de sare
Se curăţă cartofii, se spală şi se taie felii subţiri ca să ne iasă crocanţi. Îi spălăm din nou, apoi îi aşezăm pe un prosop de bucătărie care să absoarbă foarte bine apa din ei. Următorul pas este să-i punem într-un vas în care am pus uleiul. Adăugăm usturoiul pisat şi sare, după care ametecăm bine toate ingredientele.
Între timp, pregătim tava pe care urmează să o băgăm la cuptor. Punem o hârtie de copt, apoi o tapetăm cu ulei. Aşezăm cartofii uniform, apoi introducem tava în cuptorul preîncălzit, la o temperatură de 220-230 de grade. Se lasă la cuptor timp de aproximativ 30 de minute. După ce capătă o nuanţă aurie, cartofii sunt numai buni de mâncat.
Îi puteţi servi atât simpli, cât şi cu mujdei de usturoi, ketchup sau tzatziki, potrivit pofta-buna.com.
Întăreşte oasele. Fierul, fosforul, calciul, magneziul si zincul din cartofi contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase. Fierul si zincul joaca roluri cruciale in producerea colagenului. Desi fosforul si calciul sunt foarte importante in structura osoasa, echilibrul dintre cele doua minerale este necesar pentru o buna mineralizare a oaselor- consumul unei cantitati mari de fosfor, dar prea putin calciu poate duce la pierderea masei osoase.
Scade tensiunea arteriala. Mentinerea unui aport scazut de sodiu este esentiala pentru scaderea tensiunii arteriale, dar cresterea aportului de potasiu poate fi la fel de importanta. In plus, potasiul, calciul si magneziul (toate regasite in cartof) scad tensiunea arteriala.
Te ajută să ai o inimă sănătoasă. Fibrele, potasiul, vitamina C si vitamina B6 din cartof, impreuna cu lipsa sa de colesterol, sustin sanatatea inimii. Cartofii contin cantitati semnificatve de fibre, care ajuta la scaderea valorii totale de colesterol din sange, scazand astfel riscul aparitiei bolilor de inima. Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Cand aceasta se acumuleaza in organism, poate afecta vasele de sange, provocand probleme cardiace.