Cum să faci cel mai bun piure de cartofi din lume. Dacă vrei o garnitură perfectă pentru friptură, poți apela cu încredere la piureul de cartofi. Dacă îl prepari cum trebuie, gustul va fi excelent1
Deşi pare un preparat banal, pe care orice bucătar amator îl poate realiza fără mare dificultate, piureul de cartofi are anumite secrete. Mai întîi trebuie să ştii un lucru simplu: cartofii sunt de mai multe feluri! Astfel, consistența, gustul și textura sunt date și de tipul de cartofi fosloit. Indicat este să alegi piureul din cartofi dulci, dar dacă vrei să-ţi aminteşti de gustul copilăriei poţi rămâne la clasicii cartofi pentru fiert.
Cartofii se pun în apă rece, nu în oală în momentul în care apa începe să fiarbă! Trebuie puşi pe foc când apa este rece și se lasă până ajunge în punctul de fierbere pentru a fi gătiți atât la interior, cât și pe exterior. Dacă se pun cartofii în momentul în care apa începe să fiarbă, aceștia s-ar prepara mult prea rapid doar la exterior! Apoi, când sunt pisați, cartofii trebuie să fie moi pentru a nu rămâne unele bucăți tari care să facă „cocoloaşe”. Pentru a te asigura că se fierb corect încearcă să tai cartofii egal, în bucăți de mici dimensiuni, iar pentru a-i verifica folosește o furculiță! Un alt aspect important este cantitatea ingredientelor pentru gust, textură și cremozitate perfecte! De obicei se adaugă unt, lapte, sare și piper, dar cantitatea potrivită este adaptată în funcție de cantitatea de cartofi folosită. De asemenea, pentru piureul de cartofi nu poți folosi orice ustensile din bucătărie, ci trebuie să alegi unele speciale în acest sens, iar dacă nu le ai la îndemână poți încerca cu o furculiță!
Lista de ingrediente:
Mod de preparare: se spala cartofii şi se fierb în coajă. Se scurg ţi se lasă la racit, apoi se decojesc. Într-o cratiţă care nu se lipeşte se pune o pelicula subţire de apă, se pune laptele şi se încălzeşte uşor. Se pasează cartofii printr-o sitp fină ori cu un zdrobitor de cartofi. Se pun într-o cratiţă antiaderentă, apoi la foc mediu pe aragaz. Se amestecă încontinuu timp de 5 minute pentru a elimina excesul de lichid din cartofi. După cele cinci minute, se dă focul mic şi se pun peste cartofi cubuleţe de unt, amestecând constant, pentru aerareaa preparatului! Aceasta este reţeta lui Joel Robuchon, unul dintre cei mai respectaţi bucătari din lume, supranumit „geniul culinar”.