Cum să faci economie la căldură iarna. În rândurile următoare, îţi vom prezenta patru dintre cele mai eficiente metode prin care poţi face economii însemnate la căldură.
Verifică cu atenţie pereţii, acoperişul (dacă locuieşti la casă sau la ultimul etaj al blocului), terasa. Dacă sunt deteriorate, prezintă găuri sau fisuri, astupă-le cu spumă poliuretanică sau silicon. Acest lucru e valabil şi pentru spaţiul rămas lângă prizele şi întrerupătoarele amplasate pe pereţii exteriori sau lângă furtunul de la aerul condiţionat. Ideal ar fi să montezi un strat termoizolant de calitate.
2. Montează tavan fals
Un tavan fals, din rigips, montat mult în jos şi bine izolat, poate face adevărate minuni, căci încăperea se va încălzi mult mai uşor şi mai repede. Pentru a păstra mai mult timp căldura, nu ar fi rău să dublezi şi pereţii cu rigips.
Trecând pe balcon, trebuie să ştii că draperiile groase de culoare deschisă sunt extrem de bine-venite. Asta, desigur, dacă balconul este închis, indiferent dacă este închis cu termopan sau cu geamuri obişnuite. Draperiile vor împiedica aerul rece să treacă în încăpere.
Citeste si Metoda genială să reduci factura la căldură. Se economisesc bani frumoşi cu o investiţie minimă
3. Izolează ferestrele şi uşile vechi cu suluri textile sau cu bureţi adezivi
Dacă nu ai tâmplărie din termopan, cea mai la îndemână variantă să păstrezi căldura în interior sunt sulurile textile sau bureţii adezivi. Aceştia din sunt urmăsunt foarte ieftini şi uşor de montat. Înainte de a-i lipi, şterge cu atenţie geamurile şi uşile! De asemenea, pentru a astupa găurile sau eventualele fisuri de pe rame poţi apela la chit sau la silicon.
Cât despre sulurile textile, pe acestea le poţi cumpăra, dar le poţi confecţiona şi singur. Acestea trebuie amplasate între ferestre sau uşi, în dreptul pragului. Pe podeaua acoperită cu gresie, aşază covoraşe din lână sau din blană, care au proprietăţi termoizolante excelente.
4. Nu amplasa obiecte de mobilier în faţa caloriferelor!
Blocarea caloriferelor cu obiecte de mobilier împiedică căldura să se răspândească în toată încăperea. La fel stă situaţia şi cu draperiile groase, care trebuie îndepărtate din dreptul elemenţilor calzi.
Cel puţin o dată pe an vopseşte caloriferele, deoarece vopseaua combate coroziunile şi reduce riscul de apariţie a fisurilor. Acelaşi lucru e valabil şi pentru ferestrele sau uşile clasice, din lemn, care trebuie vopsite sau lăcuite periodic, astfel încât lemnul să nu se deterioreze.
Şi nu în ultimul rând, permite soarelui să intre în locuinţă. În zilele însorite, ţine jaluzelele ridicate chiar dacă e soare cu dinţi. Întunericul atrage răcoarea.
Aceste trucuri de economisire a căldurii pot reduce factura cu până la 20%-30%.