Cum să faci jumări ca la mama acasă. Trucuri pentru o textură moale și gustoasă. Ingredientul de la final face toată diferența

Jumările sunt o delicatesă tradițională deosebit de apreciată, fiind nelipsite de pe masa de Crăciun sau în proviziile pentru iarnă. Gospodinele din comunism aveau rețete speciale, transmise din generație în generație, care le permiteau să obțină jumări cu o textură0 perfectă, atât moale, cât și crocantă, cu un gust intens și o aromă inconfundabilă. Iată cum poți prepara și tu cele mai reușite jumări, așa cum o făceau strămoșii noștri.
Irina Dumitrescu
20 dec. 2024, 19:51
Cum să faci jumări ca la mama acasă. Trucuri pentru o textură moale și gustoasă. Ingredientul de la final face toată diferența

Cum faci cele mai bune jumări. Este important să alegi slănină de la porcul crescut natural, cu un amestec echilibrat de carne și grăsime. Calitatea slăninii influențează semnificativ gustul final al jumărilor, așa că aceasta trebuie să fie proaspătă și de calitate. Straturile de carne din slănină adaugă nu doar gust, ci și o textură mai plăcută.

Ingrediente pentru jumări perfecte

Un secret vechi este adăugarea unui pic de lapte în timpul prăjirii. Acesta conferă jumărilor o frăgezime aparte și le intensifică aroma. De asemenea, sarea nu doar că potențează gustul, dar ajută la menținerea prospețimii acestora pentru mai mult timp. În anumite regiuni, gospodinele adaugă la final o ceapă mică sau câțiva căței de usturoi pentru o aromă subtilă, dulce sau picantă. După prăjire, pune jumările într-un recipient adecvat pentru a-și păstra textura.

Citește și Cât a ajuns să coste un kilogram de jumări în preajma sărbătorilor de iarnă. Românii nu prea își mai permit să le cumpere

Cum prepari cele mai bune jumări

Taie slănina în bucăți de dimensiuni medii, astfel încât să nu fie nici prea mici, pentru a nu deveni uscate, dar nici prea mari, pentru a nu se prăji neuniform. Straturile de carne adaugă gust și savoare jumărilor.

Într-un ceaun pune slănina la foc mic. Focul trebuie să fie domol, astfel încât grăsimea să se topească încet și să nu se ardă. Amestecă din când în când cu o lingură de lemn ca să nu se lipească.

Când slănina începe să lase grăsime în ceaun, adaugă 2-3 linguri de lapte proaspăt. Acest pas este esențial pentru a obține jumări fragede la interior și crocante la exterior. Laptele va conferi și o nuanță aurie, prevenind arderea rapidă.

După ce jumările devin aurii, mărește ușor focul pentru a le face mai crocante la suprafață, amestecând constant. Dacă vrei să adaugi o aromă distinctă, poți pune o ceapă mică întreagă sau câțiva căței de usturoi spre finalul prăjirii. Ceapa se va carameliza, aducând un gust dulceag, iar usturoiul va oferi o notă picantă.

Când jumările au ajuns la textura dorită, scoate-le cu o paletă și lasă-le să se scurgă pe un șervețel absorbant. Presară sare grunjoasă imediat, cât sunt încă fierbinți, pentru a le îmbogăți gustul.

După ce s-au răcit, păstrează jumările într-un recipient de ceramică sau de sticlă, la loc răcoros și uscat. Tradițional, acestea erau depozitate în grăsimea topită, care le proteja de oxidare și le ținea proaspete pentru o perioadă mai lungă.

Vezi și Secretul celor mai bune jumări de porc. Trucul gospodinelor de la ţară pentru a le face crocante

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Mâncarea românească pe care Papa Francisc a adorat-o. L-a impresionat chiar la vizita făcută în țara noastră
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte