Preparând pate de pui acasă și folosind ingrediente naturale ai certitudinea că e un produs sănătos, care nu conține conservanți și aditivi nesănătoși, așa cum se întâmplă cu cel de la magazin. În plus, gustul e autentic și poate fi adaptat în funcție de preferințe.
Ingrediente
- 500 g ficăței de pui proaspeți
- 1 ceapă mare, tăiată mărunt
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 100 g unt (plus 50 g pentru decor)
- 1 linguriță de ulei de măsline
- 1 lingură de smântână (opțional)
- Sare și piper după gust
- Condimente la alegere: cimbru, nucșoară, piper verde, frunze de dafin
- 50 ml coniac sau vin alb – ingredientul care îi va da pateului tău un gust desăvârșit.
Citește și Sucul bogat în colagen, care încetinește procesul de îmbătrânire. Are beneficii numeroase pentru piele
Pate de pui de casă. Mod de preparare
- Mai întâi, curăță ficățeii de pui și elimină grăsimile sau pielițele, Spală-i bine sub un jet de apă rece și pune-i să se scurgă pe un prosop de hârtie. Apoi, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare.
- Adaugă ceapa tăiată mărunt și usturoiul zdrogit în tigaia cu ulei încins. Călește-le la foc mediu până devin aurii și moi, amestecând constant pentru a nu se arde.
- Pune ficățeii de pui peste ceapă și usturoi, apoi gătește-i la foc mediu timp de 8-10 minute, amestecând din când în când. Ficățeii trebuie să fie bine pătrunși, însă să rămână suculenți. În acest moment, poți adăuga coniacul sau vinul alb și lasă alcoolul să se evapore timp de câteva minute.
- După ce ficățeii sunt gătiți, condimentează-i cu sare, piper și cimbru. Dacă îți place un gust mai complex, poți adăuga și un vârf de nucșoară sau piper verde. Aceste condimente dau pateului o aromă mai bogată și distinctă.
- După ce ficățeii s-au răcit puțin, transferă-i într-un blender sau într-un procesor de bucătărie. Adaugă untul (aproximativ 100 g) și smântâna (dacă folosești) pentru a obține o consistență cremoasă. Mixează totul până când obții o pastă fină. Dacă pateul ți se pare prea dens, poți adăuga câteva linguri de apă sau supă de pui pentru a-l subția.
- După ce ai obținut textura dorită, transferă pateul într-un vas de sticlă sau ceramică. Nivelează-l cu o spatulă. Pentru un plus de aspect și aromă, topește restul de unt și toarnă-l deasupra pateului, creând un strat protector. Acoperă vasul și lasă-l la frigider cel puțin 2 ore înainte de a-l servi. Acest timp permite aromelor să se amestece și pateului să capete o consistență mai fermă.
Citește și Paste cu pesto ca la mama lor. Rețeta de Pesto alla Genovese, un preparat emblematic al bucătăriei italiene