Știai că poți face stafide chiar la tine acasă? Procesul nu este deloc greu și poți obține un produs de calitate. Cel mai important este soiul pe care îl folosești.
Pentru a face stafidele, ai nevoie de soiuri de struguri apireni, adică fără semințe, dar în același timp foarte dulci. Cele mai bune soiuri pentru stafide sunt Sultanina alba, Centenar Pietroasa, Thompson Seedless, Perlette, Centennial Seedless, Kismis negru, Kismis Moldavski, Supernova, Muscat of Alexandria, Ruby Seedless, Flame Seedless, Zante Currant, Fiesta, DOVine sau Monukka.
Citește și: Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Îl poţi cumpăra din orice magazin
De regulă, dintr-un kilogram de struguri o să obții circa 200 de grame de stafide. Primul pas în producerea stafidelor este curățarea boabelor de struguri foarte bine. Pentru asta este nevoie de oțet, deoare poate îndepărta orice urmă de pesticide, dar și stratul de ceară protector folosit de producători pentru ca fructele să reziste mai mult timp.
Pune boabele într-un bol cu apă, cât să le acopere, după care adaugă două linguri de oțet alb. Opțional, poți adăuga și două linguri cu bicarbonat de sodiu. Amestecă foarte bine și lasă boabele în acest amestec pentru 10 – 15 minute.
După aceea, clătește bine boabele de struguri pentru a îndepărta urmele de bicarbonat de sodiu sau oțet. Scurge foarte bine apa și lasă apoi boabele de struguri pe niște prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de apă.
Apoi, lasă boabele de struguri să se usuce la soare. O să ai nevoie de o tavă, în care pui boabele, dar fără ca acestea să se atingă între ele. La final, acoperă boabele cu un prosop curat, pentru a ține insectele la distanță. Fixează prosopul cu niște greutăți pentru a nu fi luat de vânt.
Tava se pune la soare în timpul zilei, dar mare atenție la ploi. Dacă așezi tava într-un loc cu umiditate ridicată sau unde nu ajunge lumina soarelui, procesul va dura mai mult, iar boabele ar putea să nu se usuce în totalitate.
Citește și: Rețeta ciorbei de perișoare din 1938. Ce adăugau bunicii noștri pentru o aromă deosebită
Temperatura trebuie să fie de minimum 24 de grade Celsius, iar întreg procesul va dura undeva la 3 – 5 zile. În tot acest timp, va trebui să rotești boabele de struguri din când în când, pentru a se usca pe toate părțile.
O altă tehnică de a produce stafide este să le prepari la cuptor. Acesta trebuie preâncălzit la 100 de grade Celsius timp de 15 minute, după care se pun boabele de struguri pe o hârtie de copt.
Boabele vor sta la cuptor pentru circa 4 ore sau până când acestea s-au uscat complet. În timpul procesului, verifică boabele pentru a te asigura că se usucă corect și rotește-le din când în când.