Tiramisu de dietă. Rețeta este o adaptare a celebrei prăjituri din Italia. Se face ușor iar gustul este demențial. Este recomandată chiar și de antrenorii de fitness.
Pentru prepararea desertului ai nevoie de următoarele ingrediente: 180 ml de lapte, o ceașcă de espresso, 70 de grame de fulgi de ovăz, un praf de sare, 320 de grame de iaurt grecesc, o linguriță de esență de vanilie și 50 de grame de miere de albine.
Mod de preparare
Într-o crăticioară mai mare se adaugă laptele, espresso, fulgii de ovăz și sarea și se fierb pe aragaz timp de câteva minute, până când se inmoaie fulgii de ovăz. Este foarte important să amesteci încontinuu. După s-au înmuiat fulgii de ovăz, iei crăticioare de pe foc și torni amestecul într-o tavă mică, preferabil pătrată, cu marginile înalte.
Crema o pregătești într-un bol separat. Adaugi iaurtul grecesc și îl amesteci cu miere și esență de vanilie. Se toarnă peste stratul de fulgi de ovăz și se pudrează cu cacao. Introducem tava la frigider câteva ore, până se întărește.
Acest desert este ideal pentru cei care au probleme cu greutatea deoarece nu conține multe calorii.
Despre rețeta originală de Tiramisu
Tiramisu este un desert tradițional italian, care are la bază biscuiți savoiardi (biscuiți dulci cu o consistență friabilă și spongioasă, asemănători cu pișcoturile) înmuiați în cafea și acoperiți cu o cremă, compusă din mascarpone, ouă și zahăr, care in unele variante este aromatizată cu lichior.
Ceea ce o deosebește de alte deserturi este aroma intensă de cafea. Alte calități caracteristice sunt gustul brânzei mascarpone și aroma pișcoturilor.
În trecut Tiramisu se mai numea Supa Ducelui. Mai târziu a primit numele și semnificația pe care o are și în zilele noastre: Tiramisu sau în traducere din italiană Ridică-mă! Acest fapt s-ar fi datorat presupuselor sale proprietăți afrodisiace.
Mai multe regiuni ale Italiei își dispută originea acestei prăjituri: Veneția, Lombardia, Piemont ori Toscana. Conform uneia dintre versiuni, ea ar fi purtat în trecut denumirea de bagatelă toscană și ar fi fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia, cu ocazia unei vizite a Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici. O altă versiune susține că prăjitura a fost inventată în localitatea Treviso, iar alta că ar fi originară din Veneția, unde curtezanele doreau să fie cât mai energizate pentru următoarea întâlnire amoroasă.